Ειδησεογραφικό site

Τώρα η μεγάλη ευκαιρία

57

Του Κώστα Ξυλούρη

ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ

Τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα των ευρωεκλογών πυροδότησαν σε όλους τους χώρους προβληματισμό, συζητήσεις και κινητικότητα.

Δεν επικυρώθηκε η ανατροπή που επιδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η στήριξη στο δίλημμα που κατασκεύασε ο Σαμαράς ταυτίζοντας ΣΥΡΙΖΑ με χάος και καλώντας να επιδοκιμαστεί η αποτρεπτική πολιτική παρουσία του.

Ήδη προκάλεσαν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οδήγησαν σε πολιτική κρίση της ΔΗΜΑΡ, πιστοποίησαν την ύπαρξη ενός πολιτικά και αριθμητικά στρατηγικού χώρου στο πεδίο της Κεντροαριστεράς.

Το ζητούμενο στη μεταβατική φάση, το οποίο θα κρίνει και τη δυνατότητά της να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις, η διαμόρφωση εκλογικής πολιτικής ταυτότητας, η τοποθέτηση στη συγκυρία με θεσμικό τρόπο, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η υπέρβαση πρόσκαιρων, παρεΐστικων ή προσωπικών σχεδιασμών.

Είναι επίσης ολοφάνερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει σταδιακά την εκλογική επικράτησή του επιδιώκοντας να κυριαρχήσει ως εναλλακτική δυνατότητα χώρας και κοινωνίας. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που συρρικνώνεται, και δημιουργείται γύρω της ένας κεντροδεξιός αστερισμός πρόσκαιρων σχημάτων και εφήμερων προσώπων.

Συντελείται στην κοινωνία ένας ριζικός μετασχηματισμός εκλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης, ως αποτέλεσμα της κρίσης και των αλλαγών που εισχώρησαν στην παραγωγική και κοινωνική δομή και λειτουργία.

Το αποτέλεσμα περιέχει ένα αίτημα με πολλούς αποδέκτες και ερμηνείες, το οποίο συμπυκνώνεται ως εξής:

Αγώνες με πολιτικό σχέδιο και προοδευτικό περιεχόμενο. Σύνθεση απόψεων με προοπτική. Επί της ουσίας έχουν τεθεί σε όλους μερικά κοινά ερωτήματα και αναζητούνται οι καλύτερες απαντήσεις.

Το κεντρικό ζητούμενο και πρόβλημα των επόμενων εκλογών είναι το ζήτημα της κυβέρνησης σε συνάρτηση με το πολιτικό περιεχόμενό της.

1- Ποιες είναι οι αναγκαίες και επείγουσες αλλαγές πολιτικής που πρέπει να γίνουν.

2- Ποιες συμμαχίες μπορούν να επιδιωχθούν για να γίνουν οι αλλαγές πολιτικής.

3- Ποια η προοπτική του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού. Προϋπόθεση, αυτοδύναμη ύπαρξη Κεντροαριστεράς με προοδευτικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, που θα αποτυπώνεται στις πολιτικές και τις συμμαχίες.

Πολλές φορές, για να βγούμε από το αδιέξοδο, επιλέγουμε εύκολους και πρόχειρους τρόπους σκέψης. Η πραγματικότητα αυτή δημιούργησε διαδικασίες διαφωνιών και συγκλίσεων στον ευρύτερο χώρο της, τώρα όμως ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις.

Σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας για την ενότητα όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει με όρους και προϋποθέσεις να είναι ο κεντρικός πόλος μετά από ένα ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα με τις συμμαχίες και πάνω σε ποιες πολιτικές και προσανατολισμούς μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν με τις δυνάμεις του χώρου που θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε, αλλά και με αυτές που οι πολίτες προκρίνουν.

Οι διαφορετικές θέσεις και αντιθέσεις είναι προσώπων «ανεπάγγελτων» που χάνουν τη βολή τους ή άλλων που θέλουν να βολευτούν ή έχουν πολιτικό και κοινωνικό αντίκρισμα.

Και το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι αναγκαίοι πολιτικοί και οικονομικοί μετασχηματισμοί και υπό τη διεύθυνση ποιων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων θα εφαρμοστούν και όχι απλώς ποιων προσώπων. Τα πρόσωπα θα υπηρετήσουν και θα αναγκαστούν να ενταχθούν σε μια κοινή πορεία με την κοινωνία.

Θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι οι παρέες και οι ομάδες δεν έχουν θέση πια, αρκετά υπέστη αυτός ο λαός και δεν αντέχει. Έχει απορρίψει όλες αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές, και αυτό αποδείχθηκε όταν οι πολίτες, με τις επιλογές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, έδειξαν ότι εκτός από αλλαγές πολιτικών θέλουν και επιδιώκουν την ανάδειξη νέων προσώπων με νέες αντιλήψεις και νέο πολιτικό περιεχόμενο, που θα ανταποκρίνονται στο κραυγαλέο αίτημα της κοινωνίας – ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε ιδιοκτήτες ούτε ενοικιαστές, έρχεται από μακριά και πάει πολύ μακριά, είναι ιστορικό δημιούργημα με κοινωνικές και πολιτικές ρίζες και μπορεί να μη χαρίζεται, να μην τεμαχίζεται, αλλά ούτε κατακτάται από ομάδες πρωτοκλασάτων στελεχών που το επιβουλεύονται, ούτε διαλύεται με εξωθεσμικό τρόπο.

Η ελληνική κοινωνία προσδοκούσε έναν ανασχηματισμό που θα έλυνε προβλήματα με νέες πολιτικές και όχι ανασχηματισμό… καρεκλών, για να ικανοποιηθούν κάποιοι διαμαρτυρόμενοι καριέρας.

Το πάγιο αίτημα της βάσης θα είναι ο σχηματισμός ιδεών για μια κοινωνική δικαιοσύνη, με προοπτική την απεξάρτηση της χώρας από τους δανειστές.

Είναι ώρα για προσκλητήριο όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων, πέρα από πρόσωπα και ίντριγκες.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανοίξει το δρόμο πρωτίστως για τη δική του αναγέννηση, για τη δημιουργία μιας νέας πορείας, μακριά από όλα και όλους εκείνους που από ένα μεγάλο κόμμα με 48% το κατάντησαν ένα μικρό κόμμα.

Σε μια εποχή που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ο λαός χρειάζεται να του μιλάμε σταράτα και καθαρά, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Αυτό που χρειάζεται η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ είναι να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτούς που την πρόδωσαν, αυτούς που τη ρήμαξαν, αυτούς που ασέλγησαν πάνω της, αυτούς που τη συρρίκνωσαν και φτάνουν στο σημείο να πανηγυρίζουν για το 8% ή το 10%.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ θα σβήσει αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες και, για να μιλήσουμε καθαρά, ζωή θα έχει το Κίνημα μόνο όταν βγουν μπροστά νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν να βγάλουν από τη ναφθαλίνη αυτόν το χώρο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει και πάλι τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Εάν και εφόσον επιμείνουν κάποιοι στα ίδια και τα ίδια, σωτηρία δεν υπάρχει και ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία της ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η οποία θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο του θανάτου.

Η βάση έχει γνώση για όλους όσοι επιδιώκουν καρέκλες εξουσίας αντί για αρχές και αξίες.

Η κοινωνία είναι μπροστά.

Ας ακολουθήσει και η ηγεσία!

Τα σχόλια είναι κλειστά.