Ειδησεογραφικό site

Τόσκας: Θα ελέγχονται και οι πολίτες της ΕΕ όταν έρχονται από τρίτες χώρες

24

Τον έλεγχο των πολιτών της Ευρώπης, όταν εισέρχονται από τρίτες χώρες, παρά τη Συνθήκη Σένγκεν, τα θέματα των πτήσεων εντός και εκτός Ευρώπης, του ελέγχου των επιβατών, αλλά και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων συζητήθηκαν στο έκτακτο συμβούλιο, με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά το τέλος  της συνάντησης, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σήμερα, συναντηθήκαμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ και των τρίτων χωρών καθώς και οι υπηρεσίες της ΕΕ που εμπλέκονται με θέματα ασφάλειας όπως η Europol και η Eurojust. Ήταν μια έκτακτη Σύνοδος με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τις παρενέργειες οι οποίες προέκυψαν. Συζητήσαμε τι μέτρα μπορούν να ληφθούν στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ αλλά και τι βελτιώσεις μπορεί να γίνουν ώστε να αισθάνονται οι πολίτες της Ευρώπης ασφαλέστεροι χωρίς να διαταραχθεί το δημοκρατικό πλαίσιο, το πλαίσιο των θεσμών μας και του πολιτισμού μας αλλά και πώς μπορεί να συνδυαστεί η ασφάλεια με τις υπάρχουσες ελευθερίες και τη δημοκρατία στην ήπειρό μας.

Υπήρξαν διάφορες προτάσεις και συγκεκριμένα συζητήθηκε το θέμα του ελέγχου των επιβατών των διεθνών πτήσεων (PNR), πτήσεων εντός της Ευρώπης αλλά κυρίως και πτήσεων που προέρχονται από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, το θέμα της απενεργοποίησης ελαφρού οπλισμού που υπάρχει και πώς μπορεί να ελεγχθεί αυτός ο οπλισμός, το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και το θέμα της ανταλλαγής των πληροφοριών μέσω των τραπεζών πληροφοριών που συλλέγουν αυτά τα στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος καθώς και το θέμα των ελέγχων Schengen για τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και πολίτες τρίτων χωρών.

Οι κυριότερες αποφάσεις λοιπόν σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος -το PNR- μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στο Ευρωκοινοβούλιο και θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το θέμα της ανταλλαγής των στοιχείων των επιβατών από πτήσεις που προέρχονται από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη.

Στο θέμα του ελέγχου της απενεργοποίησης του ελαφρού οπλισμού -ίσως είναι και το πιο ανώδυνο θέμα- και εκεί υπήρχε απόλυτη ταύτιση γιατί όλοι θέλουν να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα όπλα.

Στο θέμα του ελέγχου Schengen συζητήθηκαν διάφορες απόψεις και συγκεκριμένα θα υποβάλλονται σε έλεγχο και οι πολίτες των χωρών της ΕΕ όταν έρχονται από τρίτες χώρες. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει σχέση και με κάποιους που πηγαίνουν και συμμετέχουν σε διάφορες παράνομες ενέργειες ή γίνονται μαχητές σε χώρες ή περιοχές εμπόλεμες και στη συνέχεια γυρίζουν στις χώρες τους. Επομένως, αυξάνεται ο βαθμός ελέγχου για πολίτες της ΕΕ που έρχονται από τρίτες χώρες.

Και θα υπάρξει βελτίωση στο σύστημα των ανταλλαγών πληροφοριών μέσω των διαφόρων, γιατί υπάρχουν αρκετές τράπεζες πληροφοριών που συλλέγουν στοιχεία. Εδώ βέβαια τέθηκε το θέμα για πόσο διάστημα θα κρατηθούν αυτά τα στοιχεία. Είναι ένα θέμα δημοκρατικού ελέγχου. Υπάρχουν πολλές ευαισθησίες και καλώς υπάρχουν, γι’ αυτά τα θέματα. Το τι φίλτρα πρέπει να υπάρχουν ώστε να μη χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία για άλλους σκοπούς. Δηλαδή, γίνεται μια προσπάθεια διασφάλισης και των μέτρων ασφαλείας των πολιτών της Ευρώπης αλλά και υπάρχει πάντα ο φόβος να μην ξεφύγουμε από τις κόκκινες γραμμές που έχουν σχέση με την ασφάλεια και διαταράξουμε την ισορροπία με τα δημοκρατικά μας ιδεώδη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.