Ειδησεογραφικό site

Τόμσεν: «Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη»-Δεν απάντησε για την μορφή της «προληπτικής στήριξης»

37

Κλειστά τα χαρτιά του κράτησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποια μορφή θα μπορούσε να έχει η «προληπτική στήριξη» που συνιστά το Ταμείο για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν η «προληπτική στήριξη» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να είναι μια πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ ή τον ESM ο κ. Τόμσεν απάντησε ότι οι συζητήσεις για το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Ο δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ανέφερε πως τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβαση της στις αγορές, ωστόσο ανέφερε πως παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads και ότι η κατάσταση είναι ακόμη «εύθραυστη» στο σκέλος αυτό.

«Κατά την άποψή μας είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους πιστωτές). Οπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά δεν έχω να πω κάτι σε συγκεκριμένη βάση επί του παρόντος».

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσημα ενημερώσει το ΔΝΤ για την πρόθεση της να τερματίσει το πρόγραμμα δανεισμού από το διεθνή οργανισμό το 2015, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για «ακύρωση» της δανειακής στήριξης.

Προσέθεσε δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση και για τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν στο μέλλον (forward looking).

Κληθείς να συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφερε πως «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα», ωστόσο προσέθεσε πως η βάση αφετηρίας της Ελλάδας λόγω των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών ήταν πιο δυσχερής, και αυτό σημαίνει πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Ο ίδιος ανέφερε πως πλέον η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν. Υπογράμμισε δε πως το βάρος θα πρέπει πέσει στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα σχετικές προτάσεις διαθρωτικών αλλαγών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.