Ειδησεογραφικό site

Τόκους 186,3 εκατ. ευρώ πλήρωσε την Πέμπτη η Αθήνα στο ΔΝΤ

32

Τόκους 186,3 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα αποπλήρωσε τους τόκους οι οποίοι οφείλονταν στο ΔΝΤ σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ταμείου, μέσω σύντομης ανακοίνωσής του.

Η επόμενη πληρωμή, ύψους 306 εκατ. ευρώ, είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου. Συνολικά, η Ελλάδα οφείλει στο Ταμείο 22 δισ. ευρώ.

Tην ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας, από το οποίο πιθανώς θα απουσιάζει – στην αρχή τουλάχιστον – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, Τόμας Όστρος, ανέφερε ότι υπήρχε «ισχυρή στήριξη (στο ΔΝΤ) για τη συμμετοχή σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο».

«Θα υπάρξει συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και το συμβούλιο θα λάβει μια απόφαση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου», είπε.

Ο Όστρος εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα νέο πακέτο απλά να αναβάλει την οριστική επίλυση της κατάστασης εκτός και εάν η Ελλάδα υιοθετήσει επίπονες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν μπορεί να είναι κάτι που θα τους επιβληθεί. Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει το πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φθάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Έχουν ένα ανεπαρκή δημόσιο τομέα, η διαφθορά είναι ένα σχετικά μεγάλο πρόβλημα και το συνταξιοδοτικό σύστημα κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.