Ειδησεογραφικό site

Τσιρώνης: Προτεραιότητα μας η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών

39

Προς ακύρωση βαίνουν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των σκουπιδιών, μετά τα όσα είπε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνης παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, κύτταρο του νέου σχεδιασμού είναι ο κάθε δήμος ξεχωριστά που πρέπει να έχει την ευθύνη και τα εργαλεία διαχείρισης που πλέον θα γίνεται σε τοπικές μονάδες.

Για να φθάσουν, ωστόσο, να καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στους δήμους, η πολιτεία ποντάρει στην ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη ξεχωριστά στον τομέα της ανακύκλωσης.

Σημείωσε ο υπουργός ότι ο πολίτης θα πρέπει να προδιαλέγει τα απορρίμματα στο σπίτι. Προτεραιότητα της πολιτείας είναι και η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει με βαρύτατα πρόστιμα από την ΕΕ εξαιτίας της λειτουργίας αυτής.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων,
έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων ΑΣΑ με συνολική δυναμικότητα 2.404.450 τόνους ανά έτος (Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας, Ηλείας, Σερρών, Ηπείρου, Αλεξανδρούπολης, Θήβας, Φωκίδας κ.α.) με τη μορφή ΣΔΙΤ τα οποία θα ανασταλούν. Αντ’ αυτών θα σχεδιαστούν έργα υποδομές και δράσεις με βάσει το νέο εθνικό σχέδιο, όπως ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιρώνης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο είναι «αποφασισμένο να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα».

Κατά το νέο σχεδιασμό, έμφαση θα δίνεται στη διαλογή στην πηγή και με πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσουν οι Δήμοι στην διαχείρισή τους σε τοπικές μονάδες.

Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει πρόβλεψη μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη διάθεση περίπου 1 δισ. ευρώ. Πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι χρηματοροές από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.