Ειδησεογραφικό site

Τσακαλώτος: Δεν θα υπογράψουμε το υπάρχον πρόγραμμα

56

Επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής ότι δεν θα έβαζε μία κυβέρνηση της αριστεράς την υπογραφή στην πέμπτη αξιολόγηση ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα το υπογράψουμε αυτό το πρόγραμμα, δεν θα μιλήσουμε για αυτό με την τρόικα, γιατί είχαν μία συγκεκριμένη εντολή, να εφαρμοστεί  το ίδιο το πρόγραμμα, όχι ένα άλλο.  Για αυτό συζητάμε θεσιμικά με ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων «ο λαός αποφάσισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικό πρόσημο και άλλες ιεραρχήσεις. Δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση, αλλά είναι και κρίση αξιών και θεσμών και παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι φταίει και η ελίτ της Ελλάδας για ένα μέρος του προβλήματος και της κατάντιας. «Το να καταπολεμήσεις το λαθρεμπόριο είναι πιο σημαντικό από τα να βάλεις με την καθαρίστρια», πρόσθεσε.

Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μία διαφορετική άποψη για τις μεταρρυθμίσεις και διευκρίνισε ότι σχετικά με την  εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ότι θα δείξει η ιστορία ποια όλα αυτά τα μέτρα που έβαζε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τελικά του Οργανισμού ή τα έβαζαν ίδιοι.

Υπογράμμισε ότι με τον ΟΟΣΑ θα συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις, απαντώντας και στις επικρίσεις λέγοντας ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι τα ξέρουμε όλα, ότι δεν μας λείπουν οι τεχνικές γνώσεις, θα έρθουν να δώσουν τα φώτα τους για να μπορέσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις να ζήσουν».

Αναφέρθηκε και στο λίγο χρόνο που έχει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι έχουμε «λίγο χρόνο γιατί προηγήθηκε μία κυβέρνηση που της έδωσαν την ευκαιρία να έχει 6 μήνες και έδωσε 2 μήνες παράταση, γιατί ήξερε ότι θα χάσει και επιπλέον δημιούργησε δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα, για την επόμενη κυβέρνηση».

Επισήμανε, δε, ότι η αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου των διεθνών σχέσεων έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, δίνοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου:

-στήριξη και αναβάθμιση των γραφείων των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων
-προώθηση των εξαγωγών, με πρωτοβουλίες για τον συντονισμό όλων των παραγωγικών υπουργείων και ευνεργασία και με τους παραγωγικούς φορείς.
-διεύρυνση του πεδίου των διεθνών οικονομικών σχέσεων.
-προώθηση της καινοτομίας, γιατί η Ευρώπη μπορεί να ενσωματώσει το καινούργιο.

«Δεν είναι μόνο οι πολιτικές της λιτότητας που φταίνε για την Ευρώπη, ήταν γιατί τόσα χρόνια είχαμε μόνο μία λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα», τόνισε και δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές λύσεις».

«Μας ακούνε στην Ευρώπη γιατί έχουμε πράγματα να πούμε», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.