Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Όχι σε παρατεταμένη προεδρολογία, εκλογές τώρα-Δεν έχετε τους 180 βουλευτές

47

«Μην επιμένετε να κρατάτε τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δώστε τη δυνατότητα στο λαό μας να αποφασίσει. Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής,απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Τι θα κάνετε για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Θα κρατάτε δέσμιο το σύστημα για να παραμείνετε στην εξουσία» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί.

«Ζητάτε την εμπιστοσύνη του σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας αλλά θα διαπιστώσετε, απόψε, ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Συναίνεση 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή δεν θα την έχετε» είπε και πρόσθεσε πως αυτή η πολύμηνη παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.

«Πως θα διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό όταν αμφισβητήστε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης σας» είπε κάνοντας αναφορά και στις προτάσεις που έχουν ακουστεί για κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Διεμήνυσε δε τον πρωθυπουργό πως όποια συμφωνία συνάψει η κυβέρνηση τώρα δεν θα γίνει σεβαστή από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν αυτός γίνει κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης είπε πως πρόκειται για απελπισία της κυβέρνησης στα διογκούμενα αδιέξοδα και στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

«Η πρόταση αυτή κατατέθηκε για να περιοριστούν οι διαρροές και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συγκυβερνήτες» είπε και πρόσθεσε: «Καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού σας».

Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αποσταθεροποιήσετε τη χώρα.

«Η πραγματική αιτία που η κυβέρνηση ζητά εκτάκτως από τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης είναι μία. Είναι η απελπισία της κυβέρνησης μπροστά στα αδιέξοδα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει. Δεν καταπίνει και την κινδυνολογία, που εξαπολύεται πότε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και πότε από το καφενείο της Βουλής», συμπλήρωσε.

«Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ, που λεηλατεί την περιουσία των πολιτών και τους μετατρέπει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους».

«Ισχυρίζεστε ότι τώρα προετοιμάζετε την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εσείς δεν λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν καλό. Τότε γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;» ρώτησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Τα μνημόνια είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, η ανασφάλεια, οι απολύσεις. Δικοί σας ψηφοφόροι τα λένε αυτά. Τους διαλύετε. Τα μνημόνια είναι η διάλυση της Δημοκρατίας, οι ομαδικές απολύσεις, η απαγόρευση της απεργίας. Είναι το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα συμφερόντων που την θέλουν φθηνό οικόπεδο με φθηνό εργατικό δυναμικό» είπε και συνέχισε:.

«Να σταθώ στο αδύνατο που ισχυρίζεστε. Ότι με τη συνέχιση της λιτότητας θα έρθει η ανάπτυξη. Η επιδείνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, είναι η χαριστική βολή στην Ευρωζώνη. Αυτό ωθεί σε κάποια δειλά βήματα αλλαγής πολιτικής. Εσείς δεν έχετε μείνει απλώς πίσω. Είστε απέναντι! Στηρίζετε πολιτικές ταυτισμένες απόλυτα με την πολιτική της κας Μέρκελ.

»Σας προτείνω σήμερα το βράδυ να δείτε το αποτέλεσμα και να το ξανασκεφτείτε. Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές».

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Ακόμα και βουλευτές σας σας ζητούν να πάτε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς εσάς κ. Σαμαρά. Πώς λοιπόν θα πάτε στο εξωτερικό να διαπραγματευτείτε. Γνωρίζουν ότι είστε κυβέρνηση και πρωθυπουργός περιορισμένου χρόνου. Ο χρόνος σας τελειώνει σε 4 μήνες.

»Μετά τις ευρωεκλογές ζητήσαμε στις μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνετε υπόψη και τη θέση του πρώτου κόμματος. Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Το λέω ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του.

»Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας» κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.