Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας στο ΣΕΒ: Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις

35


Η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις, διεμήνυσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Επικαλούμενος διεθνή δημοσιεύματα, ότι η «νίκη ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί την Ελλάδα για ευνοϊκή διαπραγμάτευση στο θέμα του χρέους», ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική, πολιτική και συνταγματική νομιμοποίηση να νομοθετεί».

«Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να μπαίνει σε μια δήθεν διαπραγμάτευση για το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή, όπως είχε ζητήσει ο Σαμαράς, για να συνεχίσει με ανασχηματισμένη κυβέρνηση αλλά αυτό που του είπε είναι να σταματήσει την καταστροφή της χώρας, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να διαδραματίσει ρόλο στις μείζονες κυβερνητικές επιλογές έως τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πριν αποφασίσουν το νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τον επίτροπο της χώρας, πρέπει να λάβουν υπόψη τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται «να κλείσει οποιαδήποτε μείζονα διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι σε διαδικασία αποδρομής και «δε δικαιούται να μη λογαριάζει την αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς τη συμφωνία του πρώτου κόμματος».

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας, λέγοντας ότι θα αναλάβει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας «σε μια χώρα διαλυμένη και με τον κίνδυνο του διχασμού ορατό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επαναφορά βασικού μισθού στα 752 ευρώ, για αναδιανομή του εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών για ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για μείωση ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, για απελευθέρωση των αγορών από τα καρτέλ με σύγχρονη αντιμονοπωλιακή νομοθεσία αλλά και για στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό
φορέα ειδικού σκοπού.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους βιομηχάνους να μην συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην μείωση του κατώτατου μισθού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.