Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Παραδέχτηκε τα λάθη βαφτίζοντάς τα «εμπειρία» και αρνήθηκε την αγκαλιά της ΝΔ

49

 

Στην πιο κρίσιμη στροφή της προεκλογικής περιόδου, με τα γκάλοπ να δίνουν ντέρμπι και τους αναποφάσιστους να μην… φανερώνουν ακόμα προθέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μέσω του ντιμπέιτ με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να θέσει τα διλήμματα της τελευταίας στιγμής και να ζητήσει μία δεύτερη ευκαιρία για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Το επιτελείο του δηλώνει ικανοποιημένο τόσο από την ουσία των τοποθετήσεών του, όσο και την ευθεία αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ, εκτιμώντας ότι εξήλθε νικητής της προσωπικής αναμέτρησης. Κατά την Κουμουνδούρου το ντιμπέιτ ενίσχυσε την «πρωθυπουργική» εικόνα και τη σιγουριά του κ. Τσίπρα έναντι του «φιλότιμου» πλην αδύναμου τελικά αντιπάλου του να τον ανταγωνιστεί και πολιτικά και επικοινωνιακά.Ωστόσο δεν ήταν μία εύκολη βραδιά για τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε μεν τις απόψεις του και παρουσίασε το σχέδιό του για το πώς θα πάει η χώρα στην επόμενη ημέρα, κλήθηκε όμως πολλές φορές να εξηγήσει τι πήγε λάθος με τη διαπραγμάτευση και προέκυψε το τρίτο μνημόνιο, αλλά και να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση της συμφωνίας, όπως συχνά διακηρύσσει.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μία δεύτερη ευκαιρία, παρά τα λάθη, που τον έκαναν όμως πιο έμπειρο, όπως είπε, ώστε να διαπραγματευτεί τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας – την οποία πάντως θα υλοποιήσει γρήγορα, όπως δεσμεύτηκε – και να συγκρουστεί με τη διαπλοκή στο εσωτερικό. Δεν έδειξε όμως να έχει έτοιμο σχέδιο για τα λεγόμενα ισοδύναμα, που θα αποτρέψουν τα πιο επώδυνα μέτρα της συμφωνίας.

Αυτή τη φορά πάντως απέφυγε να υποσχεθεί ανατροπές και παροχές τύπου Ιανουαρίου, («σκίσχω τα μνημόνια» και ανάλογες ατάκες), ενώ ήταν πολύ προσεκτικός απέναντι στους εταίρους, πλέκοντας μάλιστα το εγκώμιο της κυρίας Μέρκελ, με την οποία υπάρχει «αμοιβαίος σεβασμός», όπως είπε. Ούτε «go home κυρία Μέρκελ» αυτή τη φορά, ούτε τίποτα σχετικό.

Οι ελιγμοί

Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτή τη φορά προσεκτικός απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη και απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της προσωπικής τους κόντρας. Απέφυγε για παράδειγμα να τον πει διαπλεκόμενο όταν προκλήθηκε από ερώτηση. Τουναντίον είπε ότι τον σέβεται ως πολιτικό αντίπαλο και γενικά δεν έδωσε προσωπικό τόνο στην αντιπαράθεση, ούτε κατέφυγε σε σκανδαλολογία.

Είπε μάλιστα ότι τιμά τον κ. Μεϊμαράκη ως πολιτικό, άλλα εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες και φόρτωσε τη χώρα με χρέη, βάρη και ανεργία.

Για να προλάβει τον αρχηγό της ΝΔ ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε πρώτος όλες τις λεγόμενες «κόκκινες κάρτες», δηλαδή τη δυνατότητα που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί να παρέμβουν και να σχολιάσουν τοποθέτηση του αντιπάλου τους.

Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να μην δεχθεί αιφνιδιαστική κίνηση από τον κ. Μεϊμαράκη, να επιλέξει ο ίδιος τα πεδία της απευθείας σύγκρουσης και να οδηγήσει τη συζήτηση σε θέματα που ο ίδιος επέλεγε και ήταν προετοιμασμένος, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε χρήση της δικής του κόκκινης κάρτας αμέσως μετά για να απαντήσει στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα. Έδειξε όμως ταυτόχρονα με τη σπουδή αυτή και μεγάλο άγχος για τις κινήσεις που θα έκανε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ.Τσίπρας κατέφυγε και σε κινήσεις εντυπωσιασμού με εξαγγελίες που επιδέχονται κριτική γιατί δεν τις προχώρησε νωρίτερα, όπως την περικοπή των προνομίων του πολιτικού κόσμου. Εξαγγελίες τις οποίες έκανε λίγο πριν προκηρύξει τις εκλογές.

Οι θέσεις, τα διλήμματα, οι υποσχέσεις για τα… ισοδύναμα

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στις θέσεις που έχει παρουσιάσει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, έθεσε τα διλήμματα και έδωσε υποσχέσεις.

1.Επιμένει να απορρίπτει την μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και αφήνει παράθυρο ανοιχτό μόνο για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, πέραν των ΑΝΕΛ. Διαβεβαιώνει όμως ότι θα υπάρξει κυβέρνηση και δεν θα πάει η χώρα ξανά σε εκλογές. Χαρακτήρισε δε υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΝΔ για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

2.Επιμένει σε δύο βασικές διαχωριστικές γραμμές: Η μία είναι ανάμεσα στο νέο (ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ) και στο παλιό (η ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης και το παλιό ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν επί δεκαετίες). Η άλλη ανάμεσα στη διαπλοκή (την οποία υπηρετεί το παλιό πολιτικό σύστημα) και στη διαφάνεια (την οποία υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει). Ειδικά στο θέμα αυτό έπαιξε σκληρά. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έπαιρνε χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ενώ αναφέρθηκε στην εμπλοκή του κ. Παπασταύρου, στελέχους της ΝΔ, στη λίστα Λαγκάρντ.

3.Απαντώντας σε συνεχείς πιέσεις του κ. Μεϊμαράκη, δικαιολόγησε την προσφυγή στις εκλογές, με το γεγονός ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από το κόμμα του.

4.Βασικό δίλημμα επίσης για την επόμενη ημέρα είναι εάν τη συμφωνία με τους δανειστές θα την διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα κάνει και δυναμική διαπραγμάτευση για τα ανοιχτά θέματα ή η ΝΔ που λέει σε όλα ναι στους εταίρους.

5.Παρεπόμενο αυτού είναι και η υπόσχεση να βρει ισοδύναμα για σειρά επώδυνων μέτρων που προβλέπει η συμφωνία: Υποσχέθηκε ισοδύναμα και μεταρρυθμίσεις για τις μειώσεις στις συντάξεις και την προστασία των αδυνάμων, ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην παιδεία, το οποίο χαρακτήρισε λάθος, ισοδύναμα για να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες.

Οι δυσκολίες και τα λάθη

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη γιατί απέτυχε η διαπραγμάτευση, δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις του Ιανουαρίου και έφερε τρίτο μνημόνιο.

– Υποστήριξε ότι παρέλαβε έλλειμμα, άδεια ταμεία, και την πέμπτη αξιολόγηση να είναι στο τραπέζι, άρα τα περιθώριά του ήταν στενά, όμως παραδέχθηκε σωρεία λαθών. Μεταξύ αυτών παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι δεν είχε προβλέψει την κίνηση που έκαναν οι εταίροι με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ότι δηλαδή έπαιρναν να μέτρα τους για να προστατευτούν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

– Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αντιπαρέλθει την κριτική που δέχθηκε με το εξής «αφήγημα»: Λέω την αλήθεια, κάνω την αυτοκριτική μου, μάτωσαν στη διαπραγμάτευση, στην οποία έκανα λάθη, όμως τα λάθη αυτά μου δίνουν εμπειρία και πλέον μπορώ να ανταποκριθώ.

– Υπό την πίεση προφανώς και των εταίρων που έχουν διαμηνύσει να μην αποκηρύσσεται για προεκλογικούς λόγους το μνημόνιο, δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει γρηγορότερα και αρτιότερα τη συμφωνία, αφήνοντας οριστικά κατά μέρος τα περί εκβιασμών από τους δανειστές τον Ιούλιο. Μάλιστα χαρακτήρισε μεν τη συμφωνία δύσκολη, την υποστήριξε ωστόσο με πάθος, λέγοντας ότι δίνει προοπτική και πάντως είναι καλύτερη από αυτή που έδιναν αρχικά οι δανειστές, ενώ επιπλέον με την επίτευξή της αποφεύχθηκε η παγίδα του Grexit που είχε στήσει ο Σόιμπλε. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει για το πώς φτάσαμε ξανά στον κίνδυνο του Grexit, το οποίο επανήλθε μετά την άγαρμπη προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

– Παρότι χρησιμοποίησε πολλές φορές το επιχείρημα και την υπόσχεση των ισοδύναμων μέτρων, σε καμία περίπτωση δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ή έστω κάποιες ιδέες για το πώς θα κινηθεί.

– Ο κ. Τσίπρας είπε μεν σε άλλο σημείο ότι έθεσε το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις στην ίδια την κυρία Μέρκελ, για να αποδείξει ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής, αλλά «ξέχασε» να συμπληρώσει ότι είχε χαρακτηρίσει το θέμα κυρίως «ηθικό» και λιγότερο υλικό και νομικό.

– Επιχειρώντας δε να δικαιολογήσει την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών το τελευταίο διάστημα ο κ.  Τσίπρας χρησιμοποίησε ένα… ανέκδοτο, ώστε για να αποποιηθεί των ευθυνών του: Το ανέκδοτο έλεγε για έναν μεθυσμένο, ο οποίος αφού είχε πιει τρία μπουκάλια ουίσκι και στο τέλος ένα σφηνάκι κατηγόρησε το τελευταίο για το γεγονός ότι ξύπνησε στο νοσοκομείο. «Έτσι είναι και το δικό μας επτάμηνο, σαν το σφηνάκι, μπροστά στις δεκαετίες διακυβέρνησης από τα παλιά κόμματα», είπε ο κ. Τσιπρας.

– Όσο για τα κενά στα σχολεία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο κ. Τσιπρας μίλησε για… δομικό πρόβλημα των τελευταίων ετών, ξεχνώντας τη σκληρή κριτική που άσκησε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα αυτό.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.