Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Μας εκβιάζουν, αλλά η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

39

«Εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία των ομιλιών, πριν ζητήσει από τους βουλευτές να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά όλη η Ελλάδα και έκανε λόγο για πρωτοφανές κύμα στήριξης από τους Έλληνες στη νέα κυβέρνηση, πριν ακόμα αυτή πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, διαπράττουν τεράστιο λάθος» τόνισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Όσοι ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν».

«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο» επανέλαβε, αλλά τη δανειακή σύμβαση.

«Όποιοι ποντάρουν στη δύναμη και στη σύγκρουση, πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι κάνουν τραγικό λάθος. Τραυματίζουν την Ευρώπη» σχολίασε ακόμη, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και τα σενάρια περί ρήξης.

Απευθυνόμενος, δε, στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε: «Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ».

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το Μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη. Και η στήριξη δόθηκε, για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό, καταστροφικούς για την οικονομία» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος πάντα στους στόχους της Αθήνας για τη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το χρέος πολιτικό ζήτημα  την απομείωσή του, ως πολιτική απόφαση. «Λέμε τέλος στη λιτότητα, ακριβώς επειδή επιθυμούμε να καταστεί το χρέος βιώσιμο» σημείωσε.

«Ζητάμε χώρο και χρόνο» τόνισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα-«γέφυρα». «Τα Μνημόνια της λιτότητας τα κατήργησε ο λαός μας» σημείωσε στο σημείο αυτό, σχολιάζοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, δεν περιέχει μέτρα λιτότητας.

«Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις» εξήγησε επίσης, για να τονίσει ότι το πρόγραμμα-«γέφυρα» δεν σημαίνει ότι η Αθήνα ζητά νέο δάνειο, «όπως διαδίδουν ξένα ΜΜΕ, που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Αλήθεια, η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο την κυρία Μέρκελ και να μην παίρνει απάντηση» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει με νόημα: «Να στείλουμε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά, για να καταλάβει τι ζητάει η κυρία Μέρκελ».

«Τι ακριβώς προτείνουν;» συνέχισε. «Να πάρουμε κι άλλα δανεικά. Να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας. Να αγνοήσουμε δηλαδή τόσο τον ελληνικό λαό;».

«Μην μας επαναλαμβάνετε και εσείς, εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κ. Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα» προσέθεσε.

«Όσο έχουμε το λαό στο πλευρό μας, δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης δεν αποτελεί κανενός είδους μονομερή ενέργεια» τόνισε, ενώ είπε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα πρώτα δύο νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι έτοιμα. Το πρώτο είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα «κόκκινα δάνεια», ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με τους εταίρους. Και αιτιολόγησε την αισιοδοξία του αυτή, λέγοντας: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να εξευτελίσουν τους Έλληνες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.