Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Είμαστε στη μέση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης – Παπούλιας: Εύχομαι να πετύχετε

43

Την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον κάβο «που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη και ευαίσθητη τη στιγμή που κατατίθεται η πρόταση από την ελληνική πλευρά για την παράταση της δανειακής σύμβασης για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει δεκτή.

«Βρισκόμαστε στο μέσο μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δεν έχει γίνει τίποτα που δεν το περιμέναμε, και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες, ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας την υπερηφάνεια την πατριωτική» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε δύο στοιχεία, τα οποία, όπως είπε, δίνουν δύναμη στην Ελλάδα και αυτά είναι η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης και η διαμόρφωση, ίσως για πρώτη φορά, ενός μετώπου ηγετών μέσω των διεθνών επαφών που δεν είναι απέναντι στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρακολουθεί και βλέπει τις δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας και έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Την χαρακτήρισε, μάλιστα, ως την ιστορικότερη στιγμή μετά την επανάσταση του 1848 την οποία ακολούθησε η δημιουργία των εθνικών κρατών στην Ευρώπη.

«Η προσμονή του λαού είναι πολύ μεγάλη για την επιτυχία της κυβέρνησης, ελπίζω να πάνε όλα καλά και να έρθουν καλύτερες ημέρες» κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

Ολόκληρος ο διάλογος Παπούλια-Τσίπρα

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης.  Δεν έχει γίνει τίποτα που δεν το περιμέναμε, όλα τα περιμέναμε, και τη σκληρή στάση περιμέναμε  και τις δυσκολίες.  Ίσως να μην περιμέναμε αυτή τη ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας, την ελπίδα αλλά και  την πατριωτική περηφάνια που έχει δημιουργηθεί και μας βοηθάει πάρα πολύ.
Υπάρχουν ακόμα και άλλοι δύο παράγοντες που μας βοηθούν:  ο ένας έχει να κάνει με το ότι υπάρχει κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζουν το δίκιο της Ελλάδας και έχουμε καταφέρει, ίσως για πρώτη φορά, να δημιουργήσουμε μέσα από επαφές με ξένους ηγέτες μια θετική στάση στα αιτήματά μας  από μια σειρά άλλες χώρες.  Δηλαδή, δεν έχουμε ένα μέτωπο απέναντί μας απομόνωσης.  Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, κρίσιμη και ευαίσθητη, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε αυτόν τον κάβο, που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Κύριε Πρωθυπουργέ, τα παρακολουθώ όλα, βλέπω τις δυσκολίες.  Πράγματι, η Ευρώπη ζει μια περίοδο ιστορική θα έλεγα, ιστορικότερη και από το 1848, από τη μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση. Ελπίζω όμως να πετύχετε στην προσπάθεια που κάνετε, είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ελλάδα, το περιμένει ο λαός, η ελπίδα, η προσμονή του λαού μας είναι πολύ μεγάλη και ελπίζω όλα να πάνε καλά για να δει καλύτερες μέρες.

Ακολουθούν συναντήσεις Τσίπρα με Θεοδωράκη και Βενιζέλο

Για τις 2 μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει επίσημα και σε βάθος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το ραντεβού θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα που είχε ήδη καταθέσει η Χαριλάου Τρικούπη για ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Μία ώρα νωρίτερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επίσης για ενημέρωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.