Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Διάλεξα συμβιβασμό, αντί για χορό του Ζαλόγγου – Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

37

 

Ανοικτό άφησε το θέμα των εκλογών ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο κλείσιμο της συζήτησης στην Βουλή για το τρίτο μνημόνιο λέγοντας προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά».Απαντήσεις προς την κριτική που ακούστηκε από διάφορες πλευρές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Ξεκινώντας είπε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης διαδικασίας. Διαπίστωσε ότι η χώρα είναι εκτός αγορών, ενώ εξαντλήθηκε το εξάμηνο, καθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Τόνισε ότι οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο και έτσι η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογήΑνέλυσε ότι βρεθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο δεν ήταν μνημόνιο ή ατακτη χρεοκοπία, αλλά όπως είπε το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή.

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρεος πιστευοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

Αναγνώρισε πως πήρε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα που φανερώνει την αντιπαράθεση στις συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ανέλαβε την ευθυνη απέναντι στον ελληνικό λαό «να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Δεν μετανοιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς προκειμένου να υπερσπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που αποφάσισα των συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» είπε.

Επανέλαβε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ο νόμος αυτός σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια έργα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας έβαλε σαν βασικό στόχο μετά την ψήφιση του μνημονίου “την μάχη με την διαπλοκή και την ολιγαρχία των μίντια” με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που θα έλθει σύντομα στην Βουλή και θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας. “Όποιος θα θέλει στο εξής να εκπέμπει εκτός από δικαιώματα θα έχει και υποχρεώσεις” ανέφερε. Είπε ακόμη ότι το ίδιο θα γίνει και στα μεγάλα έργα όπου θα σταματήσει το πάρτι των υπερτιμολογήσεων καθώς επίσης και στο πεδίο της αντιμετώπισης της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των αγροτών λέγοντας ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και να ενισχύσουμε τον αγροτικό κόσμο. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μειμαράκη είπε ότι η συμφωνία που ζητούσε η ΝΔ να δεχθεί η κυβέρνηση τον Ιούνιο περιελάμβανε όλα τα μέτρα που τώρα καταγγέλλει. Σημείωσε επίσης: «Η ευχή σας για τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί».

Προς το τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι από τις 25 Γενάρη κάποιοι εντός και εκτός της χώρας επιδίωκαν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση, σήμερα βρίσκουν απρόσμενους συμμάχους που ταυτίζονται εξ αντικειμένου με αυτές τις προθέσεις. Κάλεσε τους βουλευτές να μην δώσουν αυτήν την ευκαιρία. Και κυρίως είπε να μη δωθεί το πάτημα σε συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που δεν έχουν άλλο στόχο πσρά την τιμωρία της χώρα και του λαού. Τέλος είπε ότι αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της διαδικασίας «αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί».

«Στην δημοκρατία είμαστε όλοι αναλώσιμοι και στην κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του κ. Μειμάράκη που είπε νωρίτερα ότι «για τον κ. Τσίπρα οι υπουργοί του είναι αναλώσιμοι».

Συνεχίζοντας για την διαμόρσφωση συνθηκών σταθερότητας που ζήτησε ο κ. Μειμαράκης με την αντιμετώπιση των εσωκομματικών προβλημάτων είπε: «Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσει την θεσμική δυσαρμονία, ωστόσο υπάρχουν διαδικασίες και Σύνταγμα για να ξεπεραστεί είτε εντός της Βουλής είτε με προσφυγή στην λαική ετυμηγορία. Αυτή η συζήτηση όμως ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup δεν βοηθά».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.