Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν

45

Να καθησυχάσει τις αγορές και τους εταίρους για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, επιχειρεί ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση, ενώ προσθέτει ότι αναμένει σκληρή στάση από τους εταίρους, αρχικά.

«Σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δεν θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης» τονίζει επίσης, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους.

Ταυτόχρονα, με την τοποθέτησή του αυτή, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κάνει πίσω από τη θέση που έχει κατά καιρούς εκφράσει, κάνοντας λόγο για μονομερή διαγραφή του χρέους, αλλά και να ξεκαθαρίζει την πεποίθησή του ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να δείξουν στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Λέγοντας ότι έχει δεσμευτεί να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη στο Reuters πως η Ευρώπη πρέπει να περικόψει ή να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Προσέθεσε, δε, ότι τα δάνεια του ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν, ωστόσο ο ίδιος θα επεδίωκε μία παράταση στις ωριμάνσεις των ομολόγων της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση θα επιτευχθεί, μόνο αφού διενεργηθούν εκλογές στη χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.