Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας – Γιούνκερ αποφασίζουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Θα είναι ο Αβραμόπουλος τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;

58

Λίγο πριν το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Kομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαρρέει ότι η θέση της παραμένει ίδια για πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροδεξιά που θα προκαλέσει ευρύτερη συναίνεση, η πρώτη επιλογή ήταν ο κ. Κώστας Καραμανλής και στην συνέχεια ο επίτροπος της χώρας μας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος στους συνεργάτες του αφήνει να εννοηθεί ότι μία πρώτη συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα έχει ήδη γίνει και περιμένει επισήμως την πρόταση.

Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και χθες ήδη δύο βουλευτές του κόμματος εξέφρασαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους. Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις από το Νοέμβριο του 2011 και μετά και έχει υπογράψει και συμφωνήσει σε όλες τους μνηνμονιακούς νόμους. Από την πλευρά της ηγεσίας λένε ότι είναι φυσικό να μην υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε μία τέτοια επιλογή. Πιο σημαντικές όμως δείχνουν να είναι οι δυσκολίες από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού ο κ. Αβραμόπουλος είναι επίτροπος που ανήκει στο Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα. Ενδεχόμενη αποχώρησή του θα επηρέαζε τους συσχετισμούς μεταξύ των πολιτικών ομάδων στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.

Ο κ. Γιούνκερ έχει αποφασιστικό λόγο στο θέμα της αντικατάστασης και ακόμη κι αν το δεχθεί θεωρείται πολύ πιθανό ότι δεν θα δώσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο στον επόμενο Επίτροπο που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας. Ένα λιγότερο σημαντικό χαρτοφυλάκιο θα είναι υποχώρηση για την θέση της χώρας στην ΕΕ. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας θέλει έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του και από τον δικό του πολιτικό χώρο στο Κολλέγιο. Φαβορί μέχρι αυτή την στιγμή θεωρείται ο νυν ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν πριν την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνκερ αύριο στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της ΝΔ πάντως ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει το πράσινο φως στον κ. Αβραμόπουλο μετά και τις πιέσεις που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από κορυφαία στελέχη του κόμματός του. Φυσικά και ο κ. Σαμαράς ο οποίος ελπίζει να κρατήσει την ηγεσία του κόμματος θέλει και εκείνος να διαθέτει έναν δικό του Επίτροπο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.