Ειδησεογραφικό site

Τρόικα-κυβέρνηση: Τα δύο «όχι» των δανειστών και η συμφωνία για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ-«Αγκάθι» τα εργασιακά και τα «κόκκινα» δάνεια

43

Πιο κοντά στο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε φοροελαφρύνσεις και επιμέρους βελτιώσεις -όχι με μονομερείς αποφάσεις πάντως- σε μέτρα που έχουν αποδειχθεί άδικα και αναποτελεσματικά αισθάνονται πλέον στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετά το τέλος διαβουλεύσεων με την Τρόικα στο Παρίσι.

«Θέσαμε όλα τα θέματα» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, έστω και αν για πολλά από αυτά δεν πήραν απαντήσεις και το πράσινο φως από την Τρόικα. «Όταν ανοίγουν όλα τα θέματα είμαστε πιο κοντά να προχωρήσουμε απ ό,τι πριν το κάνουμε» έλεγε η ίδια πηγή επισημαίνοντας ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν τις πολύ μεγάλες θυσίες τις οποίες έχουν υποστεί οι Έλληνες.

Για το θέμα των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, οι απεσταλμένοι των δανειστών έδειξαν να αποδέχονται ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι σύμφωνες με το στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα για βεβαίωση φόρου 3,2 δισ. ευρώ και είσπραξη περίπου 2,65 δισ. ευρώ, με βάση και τη σχετική επιστολή που τους είχε στείλει πριν έρθουν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

«Τρύπες», όμως, φαίνεται πως παραμένουν στα εργασιακά που είναι και το πιο ευαίσθητο για την κυβέρνηση θέμα, καθώς όμως και για τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Η ομάδα του κ. Βρούτση κερδίζει πάντως πολύτιμο χρόνο στις διαπραγματεύσεις αναμένοντας τη μελέτη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) και άλλες εκθέσεις οργανισμών.

Φαίνεται επίσης ότι δεν προχώρησε το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση άλλου ενός έτους για την απαγόρευση πλειστηριασμών καθώς αρμόδια πηγή ανέφερε πως «δεν το συζητήσαμε σε βάθος».

Ωστόσο η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι επείγεται να προσχωρήσει στις αλλαγές για να αποκατασταθεί το συντομότερο η παροχή ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις, αλλά στο ελληνικό σχέδιο η Τρόικα ζήτησε και έκανε πολλές παρατηρήσεις για να εξεταστούν πριν ληφθούν οι αποφάσεις.

Ωστόσο η Τρόικα έδειξε να αποδέχεται πως η εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Τέκλαν Καστέλο τόνισε πως ήταν παραγωγικές οι συναντήσεις στο Παρίσι.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζε ότι η Τρόικα διαπιστώνει ότι από τις 542 προαπαιτούμενες δράσεις, τον Ιούλιο και Αύγουστο καλύφθηκε το 50%και άνω. Το μήνυμα αυτό θα στείλει σήμερα και στο Euro-Working Group η Τρόικα και η επόμενη κίνηση είναι να επιστρέψει στην Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους αρμόδια πηγή ξεκαθάρισε πως δεν έγινε στο Παρίσι ενδελεχής κουβέντα, αλλά αυτό θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.

Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα που θα εξεταστούν στα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε να κλείσει κάποια στιγμή η αξιολόγηση τον Οκτώβριο.

Στην ελληνική αποστολή θεωρούν, πάντως, ότι η συνάντηση των Παρισίων απέδωσε αποτελέσματα και η συζήτηση εκτιμούν ότι έγινε σε πολύ καλό καλύτερο κλίμα απ’ ό,τι εάν γινόταν στην Αθήνα.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.