Ειδησεογραφικό site

Σοκαρισμένο το Παρίσι – Μακελείο από τρομοκρατικό χτύπημα στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo – Η στιγμή της επίθεσης

72

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση με πολλούς νεκρούς στα γραφεία εφημερίδας στην καρδιά του Παρισιού.

Ενδεκα νεκροί (9 υπάλληλοι της εφημερίδας, ένας αστυνομικός και ένας έξω από το κτήριο) και δέκα τραυματίες, οι πέντε από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κατά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. «Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε δημοσιογράφος της σατιρικής εφημερίδας. Το Παρίσι έχει κηρυχθεί σε ύψιστο συναγερμό, και συγκεκριμένα στο επίπεδο «συναγερμός για επίθεση», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της κυβέρνησης.

Πηγές της αστυνομίας του Παρισιού λένε ότι οι δέκα νεκροί βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν άρχισαν να πυροβολούν οι δράστες και ο ενδέκατος δέχτηκε πυρά ενώ ήταν έξω από το κτίριο της εφημερίδας. «Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε δημοσιογράφος της εφημερίδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν στο κτίριο της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo», στην καρδιά του Παρισιού, και άρχισαν να πυροβολούν με Καλάσνικοφ και να φωνάζουν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

«Ανδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά», είπε ο μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», πολλοί από τους δημοσιογράφους βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σημείο της επίθεσης και έχει συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οπως είπε η επίθεση είναι τρομοκρατική και η Γαλλία είναι μία χώρα υπό απειλή. Επί τόπου βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Οι δύο δράστες ετράπησαν σε φυγή με αυτοκίνητο και η κατεύθυνση που πήραν είναι βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Είχε δεχτεί πολλές απειλές
Η γαλλική σατιρική εφημερίδα αποτελεί «κόκκινο πανί» για το Ισλάμ καθώς ουκ ολίγες φορές έχει σατιρίσει τον προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η διεύθυνση της εφημερίδας είχε δεχτεί αρκετές απειλές στο Twitter και το Facebook πριν την σημερινή αιματηρή επίθεση. Το τελευταίο tweet της στις 7 Ιανουαρίου είχε ένα καρτούν με τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi. Εμφανιζόταν η καρικατούρα του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους να λέει: «Τις καλύτερες ευχές – Και από τον Αλ- Μπαγκντάντι επίσης. Και προπαντώς υγεία!».

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Πριν λίγο ανέβηκε από αυτόπτη μάρτυρα στο Twitter φωτογραφία που δείχνει τους δράστες που αιματοκύλισαν τα γραφεία σατιρικής εφημερίδας στο Παρίσι να πυροβουλούν.

Το προφίλ της Charlie Hebdo, η σάτιρα και ο Μωάμεθ

Σοκ παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι, που στο παρελθόν έγινε ευρέως γνωστή από τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων για τον Μωάμεθ. Ποιο είναι το προφίλ της εφημερίδας;

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους ως την πολιτική και τον πολιτισμό.

Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η Charlie Hebdo είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζήτησαν τότε ανεπιτυχώς την απαγόρευση της έκδοσης και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε τις «προφανείς αυτές προκλήσεις».

Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Στις 2 Νοεμβρίου 2011 η εφημερίδα επρόκειτο να κυκλοφορήσει  με τον ειρωνικό τίτλο «Charia Hebdo» και  είχε αποφασίσει να χρήσει τον προφήτη Μωάμεθ αρχισυντάκτη του ειδικού της φύλλου για την Τυνησία, για να γιορτάσει τη νίκη του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα κατά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

Το πρωί της ίδιας ημέρας τα γραφεία της δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ, ενώ χάκερς έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.

Μετά την εμπρηστική αυτή επίθεση, η εφημερίδα φιλοξενήθηκε για περίπου δύο μήνες στα γραφεία της Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο κτήριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.

Γελοιογραφίες του Μωάμεθ είχαν ξαναδημοσιευθεί σε φύλλα της Charlie Hebdo και τον Σεπτέμβριο του 2012, τα οποία είχαν γίνει ανάρπαστα

Στα τωρινά της γραφεία η Charlie Hebdo μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτήριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.