Ειδησεογραφικό site

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πίσω από την επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ

72

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλιστικής εξέτασης από την Αστυνομία τα δύο καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του κτιρίου της Ισραηλινής πρεσβείας είναι τα ίδια με αυτά που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες που γάζωσαν το σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου του 2013, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Αυτό προέκυψε από την έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ευθύνη για την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Με αυτο το δεδομένο προκύπτει ότι η επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ οργανώθηκε από την ίδια οργάνωση.

Η επίθεση  έγινε στις 03.15 τα ξημερώματα η Πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε δυο μηχανές, πέρασαν από το πλάι της πρεσβείας στην οδό Σώκου και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ.

Στη συνέχεια ανέπτυξαν ταχύτητα και διέφυγαν από τον περιφερειακό του Γαλατσίου.

Από τους πυροβολισμούς, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της πρεσβείας σε τοίχους και τζάμια, ενώ τουλάχιστον δέκα τρύπες υπάρχουν σε τοίχο του κτηρίου από την πλευρά της Κηφισίας.

Στον τόπο βρέθηκαν 54 κάλυκες 7,62 mm από καλάσνικοφ.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί έφτασε και η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα και λίγα λεπτά μετά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς τους δράστες της επίθεσης:«Κανένας δεν θα διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ ψάχνουν τις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν γύρω από το κτήριο, αλλά και στην Κηφισίας, καθώς η Ισραηλινή πρεσβεία είναι ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα κτήρια στην Αθήνα, ώστε να δουν τις κινήσεις των δραστών. Παράλληλα περιμένουν τη βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσουν το όπλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες και να δουν αν συνδέεται με κάποια οργάνωση.

Σύμφωνα με αξιωματικούς η επίθεση έχει αρκετά όμοια στοιχεία με εκείνη που είχε σημειωθεί εναντίον του Γερμανού Πρέσβη από την οργάνωση «Λαϊκοί Αγωνιστές».

Περίπου πριν από ένα χρόνο στις 30 Δεκεμβρίου του 2013 τέσσερις κουκουλοφόροι έριξαν με 2 καλάσνικοφ 60 σφαίρες στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Η οργάνωση «Λαϊκοί Αγωνιστές» είχε αναλάβει την ευθύνη και για την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, αλλά και για την αποτυχημένη επίθεση με ρουκέτα κατά αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη.

«Δεν θα πληγεί η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ» λέει το υπουργείο Εξωτερικών

Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση κατά της ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα, τονίζει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένη να διασφαλίσει την προστασία όλων των Διπλωματικών Αρχών στην Ελλάδα.

«Ιδιαίτερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης εφαρμόζονται, βεβαίως, και στην περίπτωση της Πρεσβείας του Ισραήλ, η συνεργασία της Ελλάδας με το οποίο δεν πρόκειται να πληγεί από την επίθεση αυτή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές έσπευσαν στην Πρεσβεία του Ισραήλ για την άμεση διερεύνηση του περιστατικού. «Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είναι σε εξέλιξη. Η άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Την επίθεση καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την επίθεση με καλάσνικοφ στην ισραηλινή πρεσβεία καταδικάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό».

Ισραηλινά ΜΜΕ: Τρομοκρατική επίθεση σε μία χώρα φίλα προσκείμενη στους Παλαιστίνιους

Tο γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της σημερινής επίθεσης στην ισραηλινή πρεσβεία με τα ισραηλινά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μία χώρα φίλα προσκείμενη στους Παλαιστίνιους και ιδιαίτερα επικριτική με την πολιτική του Τελ Αβίβ. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε υλικές ζημιές από τα πυρά των δραστών.

Η «Jerusalem Post», σε δημοσίευμά της με τίτλο: «Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα», τονίζει σχετικά με το περιστατικό ότι η «Ελλάδα διακρίνεται από αντί-ισραηλινά συναισθήματα καθώς το κοινό αίσθημα είναι υπέρ των Παλαιστινίων».

H εφημερίδα παραθέτει τις πληροφορίες που έχει η ελληνική αστυνομία, ότι, δηλαδή, οι πυροβολισμοί φέρεται να προέρχονται από καλάσνικοφ κι ότι οι δράστες επέβαιναν σε μηχανή.

Τέλος η συντηρητική εφημερίδα σημειώνει πως η Αθήνα τρέφει συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους υπενθυμίζοντας ότι, στο παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει σε πολίτες να συμμετάσχουν σε στολίσκους που σκοπό έχουν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα.

Η «Times» του Ισραήλ υποστηρίζει ότι, η σημερινή επίθεση σημειώνεται δύο ημέρες μετά τον θάνατο Παλαιστίνιου υπουργού έπειτα από συμπλοκή με ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επικρίνει την πολιτική του Τελ Αβίβ σε Γάζα και Δυτική Όχθη και πως πραγματοποιούνται πολλές διαδηλώσεις στη χώρα μας υπέρ των Παλαιστίνιων.

Το ισραηλινό πρακτορείο «Jewish Press» επισημαίνει με αφορμή το περιστατικό ότι οι σχέσεις Ισραήλ και Ελλάδας είναι καλές. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα επικριτική για την ισραηλινή πολιτική απέναντι στην Παλαιστίνη. Το πρακτορείο αναφέρει επίσης την άνοδο της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής στη χώρα μας.

Η «Haaretz» τονίζει πως, εάν πράγματι αποδειχθεί πως ήταν τρομοκρατική επίθεση, θα είναι η πρώτη σοβαρή επίθεση κατά ισραηλινής πρεσβείας από την επίθεση του 2002 στο Νέο Δελχί, η οποία αποδίδεται σε Ιρανούς πράκτορες.

Η γαλλική εφημερίδα»Le Monde» παραθέτει την είδηση δίχως να προβεί σε σχόλια για τα κίνητρα που μπορεί κρύβονται πίσω από την σημερινή επίθεση, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Bild» υποστηρίζει ότι, γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στο Ψυχικό, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

To ρωσικό «ΙΤΑR-TASS» αναφέρει ότι η επίθεση στην πρεσβεία έγινε από αγνώστους με τις ελληνικές αρχές να ξεκινούν έρευνα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.