Ειδησεογραφικό site

Τρεις βαλέδες και μια ντάμα τα χαρτιά του Αλέξη – Αποκάλυψη στο «Καρφί»

140

Του Σπύρου Nάννου

Την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν σύσσωμος ο κυριακάτικος Τύπος φιλοξενούσε ρεπορτάζ για τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ξεκάθαρα πως στην Κουμουνδούρου κινούνται ταχέως σε ρυθμό εκλογών. Οι διαρροές προς τα έντυπα αποτυπώνουν την πραγματικότητα: στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να βρει τα 180 κουκιά και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι «μοιραία». Εκτός εάν ο… υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινηθεί στα «νερά» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν τέσσερα ισχυρά πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάει ιδιαίτερα, ενώ με τουλάχιστον δύο από αυτά συνομιλεί τακτικά. Είναι ο Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Σταύρος Δήμας και η Γιάννα Αγγελοπούλου. Εάν εξαιρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός, οι υπόλοιποι «εκλεκτοί» έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα: την Αμερική!

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

 Ο Τσίπρας τον θεωρεί

«σοφό» και «γκουρού»

της διπλωματίας

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης και αυτή τη φορά παίζει δυνατά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως οι αποδείξεις είναι «ισχυρές», καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο πως το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ετοιμάστηκε» από τον Βασίλειο Μαρκεζίνη, καθώς ήταν αυτός που του συνέστησε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Μόσχα και να κάνει άνοιγμα στη ρωσική πλευρά.

Η γνωριμία ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε μέσω του νέου διπλωματικού του συμβούλου, πρέσβη Γεώργιου Αϋφαντή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα, θεωρεί τον Βασίλειο Μαρκεζίνη «σοφό» και «γκουρού» επί διεθνών και διπλωματικών θεμάτων. Αμφότεροι έχουν τακτική επικοινωνία και τους τελευταίους μήνες έχουν συναντηθεί για να συζητήσουν την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιηθεί στον αγώνα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα διεθνώς προκειμένου να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία απέναντι σε όσους την έχουν μετατρέψει σε «αποικία χρέους» λόγω της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Βασίλειος Μαρκεζίνης τον έχει βοηθήσει σημαντικά, ανοίγοντάς του πόρτες στο εξωτερικό, με κυβερνήσεις και προσωπικότητες στις οποίες ο πρώτος δύσκολα θα αποκτούσε πρόσβαση εάν ανέθετε μια τέτοια αποστολή στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ (λέγεται έντονα πως ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τις «βαριές» πόρτες στις ΗΠΑ).

Το περιβάλλον του σερ Βασιλείου Μαρκεζίνη λέει και σήμερα πως θα τον ενδιέφερε η διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εφόσον η επιλογή του ήταν ευρύτατης αποδοχής και ο ίδιος δεν είχε διακοσμητικό και γραφειοκρατικό ρόλο, σε επίπεδο δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών, και μόνο εάν είχε την ευχέρεια της διπλωματικής και επικοινωνιακής αυτονομίας στις εκτός συνόρων συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις. Ειδικά στο τελευταίο, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

 Έχει υποστηρικτές

και βολεύει στο

κεντροδεξιό άνοιγμα

Είναι γνωστό πως ο Σταύρος Δήμας ανέκαθεν είχε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με ισχυρούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Μάλιστα, έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί πως βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των εν Ελλάδι πολιτικών τους οποίους εκτιμά και εμπιστεύεται ο αμερικανικός παράγοντας.

Επίσης, ο Σταύρος Δήμας κουβαλάει στην πλάτη του ισχυρούς δεσμούς με πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της Ευρώπης από τη θητεία του στις Βρυξέλλες. Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί και στην Ελλάδα. Έχοντας την «εύνοια» του εκδοτικού κατεστημένου, έχει διεισδύσει σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους που δεν λένε… κουβέντα εναντίον του. Θεωρείται αυτομάτως –ίσως– το ιδανικό πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με τις διαρροές, στη συνάντηση Σαμαρά-Καραμανλή το όνομά του απασχόλησε για αρκετή ώρα τους δύο άνδρες.

Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, άλλωστε δεν επιθυμεί να «καεί» η υποψηφιότητά του! Ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του, προβληματίζεται έντονα για το αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων ο Αντώνης Σαμαράς ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σταύρος Δήμας έχει ήδη αρκετούς υποστηρικτές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κανείς δεν λησμονεί πως η σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα κρίνεται ιδιαίτερα καλή! Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν διέψευσαν σχετικά δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο ακόμη και να στηριχτεί η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, αφού προηγουμένως έχει οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εξάλλου θεωρούν πως είναι το πρόσωπο εκείνο που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν στο γενναίο άνοιγμα προς το χώρο της Κεντροδεξιάς.

ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

 Εκείνη το θέλει

και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει

πως τη θέλει

Και φτάσαμε στη Γιάννα Αγγελοπούλου. Η «κυρία» των Ολυμπιακών Αγώνων δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση εάν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό πως βγαίνοντας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν για το… συνέδριο του Μπιλ Κλίντον, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, που είχαν σηκώσει όλοι τους τα… tablet για να την καταγράψουν, εάν συζήτησαν το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ίδια να απαντάει ως εξής: «Σας ευχαριστώ, καλό σας μεσημέρι».

Όπως προαναφέρθηκε, η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Μάλλον οι λεπτομέρειες για το συνέδριο θα ήταν πολλές.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί να είναι υποψήφια. Ο Αλέξης Τσίπρας το γνωρίζει πολύ καλά, όπως και οι συνεργάτες του.

Δεν είναι τυχαίο πως φεύγοντας από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντήθηκε… τυχαία με τον Νίκο Παππά. Κοντοστάθηκε, τον χαιρέτησε, ενώ ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, όπως έδειξαν οι κάμερες και τα ipad, της έκανε… υπόκλιση!

Τα σενάρια για την υποψηφιότητα της Γιάννας Αγγελοπούλου συντήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, θέλοντας να βάλει… φραγμό στους βουλευτές που βγήκαν και αντέδρασαν για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή (σ.σ. ο Αντώνης Σαμαράς δεν την είδε στο Μαξίμου αλλά εκτός γραφείου), είπε τα εξής: «Καμία αντίδραση δεν υπήρξε. Ο λόγος ήταν γνωστός. Συναντήθηκε για το ίδιο θέμα που συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό. Ήταν απόλυτα σαφής η δήλωση και το πνεύμα του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση». Όταν ρωτήθηκε αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια η κ. Αγγελοπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε αινιγματικά: «Η κ. Αγγελοπούλου στην παρούσα φάση δεν είναι πολιτικό πρόσωπο. Εμείς αυτό που έχουμε πει σε σχέση με την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ότι δεν πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή» είπε χαρακτηριστικά και απέφυγε να διαψεύσει κάθε ενδεχόμενο.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Όσο δεν μιλάει, τόσο φουντώνουν τα σενάρια

Στο προηγούμενο φύλλο του «Καρφιού» υπήρξε λεπτομερές ρεπορτάζ για τις καλές σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Καραμανλή. Όσο δεν μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός, τα σενάρια για την υποψηφιότητά του θα συνεχίζουν να «παίζουν» δυνατά και να δίνουν αφορμή για νέες συζητήσεις από άλλους πολιτικούς χώρους.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η άποψη που εξέφρασε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος μιλώντας σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε τα εξής: «Εκείνο που προέχει είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία και τη δημοκρατία της και μετά τις εκλογές, με μια ισχυρή κυβέρνηση –το πιθανότερο του ΣΥΡΙΖΑ– και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ρόλο ρυθμιστή και εγγυητή για σειρά σοβαρότατων ζητημάτων, μπορούμε να δούμε πρόσωπα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και εκείνο του Κώστα Καραμανλή».

Η συγκεκριμένη άποψη δεν εκφράστηκε τυχαία. Θυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες συναντήθηκε ο Πάνος Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα για τα κόκκινα δάνεια, αλλά, όπως φαίνεται, η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε και επεκτάθηκε.

Σημαντική λεπτομέρεια: Μια ενδεχόμενη εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα θύμιζε εν πολλοίς τη συγκατοίκηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, τότε που ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας λειτούργησε ως «ασφαλιστική δικλίδα» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Σκληρό ροκ» στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικά ανοίγματα σε ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ

Από τους «κουμπαράδες» στις απειλές!

Τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν ολοένα περισσότερο τα σενάρια σχετικά με τη «μάχη» για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς βγαίνουν από τη φαρέτρα τα όπλα της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό να βρεθούν 180 κουκιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, ακολουθεί πιστά τις εντολές των επικοινωνιολόγων της Κουμουνδούρου, που… συναποφασίζουν με τους Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Παππά και Βασίλη Μουλόπουλο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο χρησιμοποιεί μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες… επικίνδυνες εποχές, με έναν και μόνο σκοπό: την καρέκλα.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, ο Πάνος Σκουρλέτης –για ακόμα μια φορά– έφτασε στο σημείο της… απειλής, μετά τις δηλώσεις του περί… κουμπαράδων που αποτέλεσαν πολιτική φούσκα!

Τι είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Όποιος ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου από τη σημερινή Βουλή προφανώς και δεν μπορεί να ελπίζει σε μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας έτσι παράθυρο συνεργασιών με όσους καταψηφίσουν, χωρίς όμως και αυτό να θεωρείται ασφαλές διαβατήριο για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Βλέποντας εξάλλου το «πολιτικό κλίμα» των τελευταίων ημερών που «γέρνει» προς τη Νέα Δημοκρατία, προσπάθησε να κάνει πολιτικό άνοιγμα σε εν δυνάμει συμμάχους.

Για πρώτη φορά απάντησε «στεγνά» πως θα υπάρξουν προσκλήσεις προς ΚΚΕ, Οικολόγους, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, παρά τις διαφωνίες, δείγμα πως στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έφτασε ακόμα και στο σημείο να μην… αποκλείει τη συμμετοχή βουλευτών, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν ψηφίσει μνημόνια!

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως εκκρεμεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φώτη Κουβέλη, μια συνάντηση που καθυστερεί εδώ και μήνες, λόγω… εμπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτή τη συνάντηση θα «διαπιστωθούν» πολλά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.