Ειδησεογραφικό site

Τρίτη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως για την Ελλάδα στις τιμές των κατοικιών

44

Μία ακόμη παγκόσμια έρευνα για την πορεία των τιμών των κατοικιών έρχεται να πιστοποιήσει την καθίζηση των τιμών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

Σε σύνολο λοιπόν 54 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 52η θέση και παρουσιάζει την τρίτη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των σπιτιών, φθάνοντας το 7,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ σε τριμηνιαία βάση το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης διαμορφώνεται στο 1,4%. Οι ρυθμοί πτώσης πάντως στην ελληνική αγορά, με βάση τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank, φαίνεται να επιβραδύνουν, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν και οι μεσίτες στην τελευταία, τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι μεσίτες μάλιστα καταγράφουν τώρα δειλό ενδιαφέρον για εξεύρεση ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται ως «ευκαιρίες» για τους υποψηφίους αγοραστές και αντιμετωπίζονται ως επενδυτικές επιλογές, ή ως εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών. Το μέσο ποσοστό έκπτωσης που επιτεύχθηκε στις πράξεις αγοραπωλησιών, σε σχέση με την αρχικά ζητούμενη τιμή, εκτιμάται από τους μεσίτες ότι εφθασε το 17% στο γ’ τρίμηνο του 2014 ενώ καταγράφονται μεμονωμένα ποσοστά έκπτωσης που φθάνουν και στο 40%. Ο μέσος απαιτούμενος χρόνος διάθεσης των προς πώληση κατοικιών εκτιμάται σε 8 περίπου μήνες, ενώ το μέσο ποσοστό του τιμήματος αγοραπωλησίας το οποίο καλύφθηκε μέσω του δανεισμού εκτιμάται ότι ανήλθε στο 37%.

Με βάση την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιεί η Knight Frank, παγκόσμια »πρωταθλήτρια” όσον αφορά τη μείωση των τιμών το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν η Κύπρος, με τις τιμές των κατοικιών να εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό 9,2%, έναντι του Σεπτεμβρίου του 2013 και ακολουθεί  η Σλοβενία στη δεύτερη θέση με μία μείωση κατά 8,8%.

Στον αντίποδα, τις τρεις πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2014 καταλαμβάνει η Ιρλανδία με αύξηση κατά 15%, ακολουθεί η Τουρκία με ένα 14% και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αύξηση στις τιμές κατά 12,5%. Ανά γεωγραφική περιοχή, η Μέση Ανατολή εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξηση των τιμών στις κατοικίες της στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 με ένα συνολικό ποσοστό 9,5%. Επιπλέον, αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές της Knight Frank ειδικά ως προς την »πρωταθλήτρια» Ιρλανδία είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί εφέτος κατά 15%, παραμένουν σε ποσοστό 39% χαμηλότερες έναντι του peak προ κρίσης το 2007.

Πηγή: nowmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.