Ειδησεογραφικό site

Τρίτη και φαρμακερή για την εκλογή προέδρου – Σενάρια για αλλαγή του Δήμα

34

Πρόταση για συναινετικές διαδικασίες επεξεργάζονταν 20 βουλευτές ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συλλογή υπογραφών για κείμενο-οδικό χάρτη συνεννόησης, με αφετηρία την πρωτοβουλία των 8 ανεξάρτητων βουλευτών.

Σχέδιο τορπιλισμού από Βουδούρη-Παραστατίδη βλέπει ο Αηδόνης. Ποιοι είναι οι «συναινούντες».
Τον άγριο πόλεμο που ξέσπασε από υπόνοιες Βουδούρη-Παραστατίδη για εξαγορά ανεξάρτητων βουλευτών συνέδεσε ο ανεξάρτητος Αηδόνης με την προσπάθεια συλλογής υπογραφών για μια πολιτική πρωτοβουλία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαδικασία συλλογής υπογραφών με βουλευτές που θα πρότειναν βήματα για την «επιστροφή στην ομαλότητα» βρήκε σε εξέλιξη η χθεσινή αντιπαράθεση που ξέσπασε με την κοινή δήλωση των βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη, κατά δήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Αηδόνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την προεργασία που είχε γίνει για την υποβολή σχετικού κειμένου, η εκτίμηση των βουλευτών που πήραν την πρωτοβουλία ήταν πως οι υπογραφές μπορεί να έφθαναν τις είκοσι. Ανάμεσα στις προτάσεις που θα περιλαμβάνονταν στο κείμενο θα ήταν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ο προσδιορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών και η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Προτάσεις που είχαν υποβληθεί με το κείμενο των οκτώ, πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο το νέο κείμενο φιλοδοξούσε να αποτελέσει ένα νέο οδικό χάρτη συνεννόησης.
Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της σύστασης μιας ομάδας εθνικής διαπραγμάτευσης και συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ταχθεί ο Ευ. Βενιζέλος με δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες.
“Ναι” σε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είπε ο Ευ. Βενιζέλος απορρίπτοντας τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Θα περιμένουμε μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση κομμάτων και βουλευτών. Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα, αρκεί να βρούμε προθυμία» είχε δηλώσει ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ.

Ωστόσο το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι “καθαρές λύσεις” και τονίζει ότι η μόνη οδός είναι ή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή εκλογές 25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου.
Την ανάγκη να βρεθεί μια συναινετική λύση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγή πρόωρων εκλογών είχαν εκφράσει βουλευτές από διάφορους πολιτικούς χώρους.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Β. Καπερνάρου, Γ. Κουράκου, Β. Οικονόμου, Ν. Φούντα μετά την ατελέσφορη πρώτη ψηφοφορία,ότι μπορεί να αλλάξουν την ψήφο τους στην τρίτη ψηφοφορία σε περίπτωση που υπάρξει συναίνεση.

 

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και η έκκληση της Ντόρας Μπακογιάννης για να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Σαμαράς-Τσίπρας.
Την άποψη ότι «μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι» η πρόταση των 8 βουλευτών για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, μαζί με χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης .

 

Η πρωτοβουλία των “8″
Με οχτώ υπογραφές είχε κατατεθεί στις 5 Δεκεμβρίου η επιστολή των ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς με την οποία ζητούν συνεννόηση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ.
Την πρόταση υπογράφουν οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και από την ΔΗΜΑΡ οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας.

 

Οι βουλευτές προτείνουν:
έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης
εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
συμφωνία για εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τατσόπουλος έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι δεν θα ψηφίσει για ΠτΔ από την παρούσα βουλή ακολουθώντας τη γραμμή του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εξελέγει.

Πηγή : 7imeres.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.