Ειδησεογραφικό site

Το solarium της Τασίας τελείωσε άδοξα

51

Του Αντώνη Πανούτσου

Το solarium της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όπου οι μετανάστες έρχονταν στα νησιά, μεταφέρονταν στην Αθήνα και μετά από ένα λιάσιμο στην Ομόνοια εξαφανίζονταν, έκλεισε άδοξα την περασμένη Πέμπτη με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και της Frontex.

Στο site της Frontex αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να τοποθετηθούν φρουροί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και να ενισχυθεί η δύναμη των 87 φρουρών που είχε η οργάνωση στη Μυτιλήνη. Κύρια αποστολή των φρουρών θα είναι η καταγραφή των στοιχείων και η λήψη αποτυπωμάτων όσων αποβιβάζονται στα νησιά αλλά και όσων βρίσκονται στην Ειδομένη. Είναι η πρώτη σοβαρή κίνηση που γίνεται ώστε να μπει τάξη στο προμελετημένο χάος που ονομάζεται ελληνική μεταναστευτική πολιτική.

Προμελετημένο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε ανοικτά σύνορα, ξεχαρβάλωσε οτιδήποτε υπήρχε κάνοντας την Ελλάδα κέντρο διερχομένων με την ελπίδα ότι ο δρόμος των μεταναστών προς τη Βόρεια Ευρώπη θα μείνει ανοικτός. Από τη στιγμή που οι Σκοπιανοί σήκωσαν τον δικό τους φράχτη και κάποιες χιλιάδες μετανάστες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, κάτι άλλο έπρεπε να γίνει. Βοήθησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση που έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν κι έτσι η συμφωνία με τη Frontex έκλεισε σε ώρες. Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, είναι ώρα για μια αποτίμηση. Το πρώτο που χρειάζεται είναι ο έλεγχος. Οι ξένοι που περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα να καταλάβουν ότι μπαίνουν σε ένα οργανωμένο κράτος. Ούτε σε ένα κράτος μαγκιάς, όπου ο κάθε αστυφύλακας θα βαράει με το ματσούκι του επειδή νευρίασε, ούτε όμως και σε ένα σκορποχώρι που θα μπορούν να το εκβιάζουν με διαδηλώσεις και καταλήψεις.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι η αλήθεια. Από την πλευρά του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ και της αντεξουσιαστικής Αριστεράς έγινε μια προσπάθεια να περάσει ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα είναι από τη Συρία και έχουν τα ευεργετήματα προσφύγων από πολεμική ζώνη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μόνο το 30% των εισερχομένων είναι πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι οικονομικοί μετανάστες από άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται όμως κανένας Τουσκ όταν υπάρχει η Ειδομένη, όπου ο νεκρός μετανάστης από ηλεκτροπληξία ήταν Μαροκινός, ο οποίος προφανώς δεν βρέθηκε στην Ελλάδα κυνηγημένος από τον πόλεμο αλλά επειδή έχει εύκολη πρόσβαση στην Ευρώπη. Επίσης, η Ευρώπη έχει συγκεκριμένη ικανότητα στο να απορροφήσει μετανάστες. Αν ξεπεράσει αυτή την ικανότητα, η πολιτιστική και οικονομική ζημιά θα βαρύνει τους πολίτες κάθε χώρας. Και όσο και αν στην Ελλάδα το έχουμε ξεχάσει, το βασικό καθήκον κάθε εθνικής κυβέρνησης είναι αυτό απέναντι στους πολίτες της.

Τέλος, χρειάζεται να αποφασίσουμε αν θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι. Αν θέλουμε, δεχόμαστε αυτόματα ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή ακριτική χώρα που φυλάει σύνορα στο όνομα ολόκληρης της Ευρώπης. Αν δεν θέλουμε, φεύγουμε από τη Σένγκεν και τα σύνορα της Ευρώπης ας αρχίζουν από την Ειδομένη.

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.