Ειδησεογραφικό site

Το… Ellada και το φόβητρο του Grexit

62

Του Κώστα Μαρδά

Οι πρόσφατες υπερατλαντικές αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας συνιστά ένα μεγάλο ανάχωμα για το Grexit του κ. Σόιμπλε.

«Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας το 2010 ήταν ένα θέμα ειδικού ενδιαφέροντος για τους φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Αυτό αποδεικνύεται από τα email της Χίλαρι Κλίντον που δόθηκαν στη δημοσιότητα και σχεδόν όλα έχουν να κάνουν με ευαίσθητα σημεία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ένα από αυτά ήταν και η ελληνική κρίση», αποκαλύπτει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει:

«Όπως και τώρα, που με αφορμή τη συνάντηση της G20 στην Τουρκία, οι ΗΠΑ θα θέσουν ξανά το θέμα του ελληνικού χρέους, έτσι και το 2010, στην αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να λειτουργήσει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας».

Aς κάνουμε λοιπόν μια επανάληψη στο μάθημα της στρατηγικής: Η Ελλάδα, ως… γνωστόν, βρίσκεται στο κέντρο ενός νοητού τριγώνου που περιλαμβάνει τα τρία στενά του κόσμου: Τα Στενά των Δαρδανελίων, τα Στενά του Σουέζ και τα Στενά του Γιβραλτάρ. Πρόκειται για ανεκτίμητης οικονομικο-στρατιωτικής αξίας θαλάσσιους δια-δρόμους: Από τα Στενά των Δαρδανελίων κατέρχεται στη Μεσόγειο ο ανασυσταθείς ρωσικός στόλος. Από τα Στενά του Σουέζ περνούν τα πετρελαιοφόρα που προμηθεύουν καύσιμα τις πρωτεύουσες της βιομηχανικής Δύσης. Από τα Στενά του Γιβραλτάρ μπαινοβγαίνουν το χρόνο πάνω από 50.000 εμπορικά πλοία μεταφέροντας πάσης φύσεως εμπορεύματα και πρώτες ύλες. Αλλά – το σπουδαιότερο- το Γιβραλτάρ αποτελεί τη θαλάσσια πύλη εισόδου του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, με πολύτιμο αγκυροβόλιο τη Βάση της Σούδας, από όπου ανεφοδιάζεται για να μπορούν τα αεροσκάφη του να δρουν στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική…

Να γιατί το στρατηγικό οικόπεδο «Ελλάς» είναι στην έγνοια του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου – κηδεμόνα της περιοχής, ήδη από την εποχή του Δόγματος Τρούμαν (1947) μέχρι και σήμερα. Η αξία του ελληνικού χώρου επιβεβαιώθηκε και στον Ψυχρό Πόλεμο όταν το 1949 ο κυβερνητικός στρατός των αστικών κομμάτων νίκησε με τη βοήθεια των ΗΠΑ τον Δημοκρατικό Στρατό των φιλοσοβιετικών κομμουνιστών, στερώντας από τη Μόσχα την κάθοδό της στα θερμά νερά του Αιγαίου.

Το αμερικανικό αεροναυτικό στρατιωτικό κρατίδιο της Σούδας χρησιμοποιήθηκε από το Πεντάγωνο σε όλες τις κρίσεις της Μέσης Ανατολής με κορυφαία δράση την υποστήριξη του Ισραήλ στον Πόλεμο των Επτά Ημερών το 1967 και στη διάσωσή του στον Πόλεμο του Γιομ Κηπούρ το 1973.

Να θυμίσω ότι το 2011- καθώς η Ελλάδα επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου κατέρρεε υπό καθεστώς χρεοκοπίας – η… αμερικανική Ελλάδα των Βάσεων «θριάμβευε» αφού από τη Σούδα επιχειρούσαν κατά της Λιβύης αεροσκάφη Μιράζ της Γαλλίας και του Κατάρ, συμμετέχοντας στην οκτάμηνη επιχείρηση βομβαρδισμού που αποφάσισε δια του ΟΗΕ ο Ομπάμα με τελικό στόχο τη δολοφονία του Λίβυου δικτάτορα.

Η αξία του ελληνικού οικοπέδου επιβεβαιώνεται και στις σημερινές νέο ψυχροπολεμικές συνθήκες που, εν πολλοίς, επέβαλε (ως απάντηση στους αμερικανική πολιτική επεμβάσεων-χάους) ο μετακομμουνιστής καπιταλιστής Βλαντιμίρ Πούτιν με την δια των όπλων παράνομη ενσωμάτωση της Κριμαίας και την επαπειλούμενη επιβολή του στην αυτονομημένες περιοχές της φιλορωσικής Ουκρανίας. Ως ανταπάντηση στη ρωσική επιθετικότητα είναι η συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης 30.000 αντρών του ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη και της πρόθυμης ελληνικής κυβέρνησης του Σαμαρά, στην οποία συμφώνησε και η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στις φλύαρες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, δεν είπε ούτε μια λέξη κατά του ΝΑΤΟ και των Βάσεων – αγαπημένα αντιιμπεριαλιστικά θέματα της Αριστεράς.

Να γιατί ο Ομπάμα, λίγες μέρες μετά την συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «πρώτης Αριστερής κυβέρνησης», αντάμειψε την στάση του με μια συνέντευξη από την Ινδία όπου περιόδευε, ψέγοντας τους Ευρωπαίους με την φράση «δεν μπορείς να στύβεις άλλο ένα λαό!».

Να γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έμεινε με το σχέδιο Grexit στο χέρι στις δραματικές συνόδους του Γιούρογκρουπ, συνειδητοποιώντας πως το μεγάλο αφεντικό στον τομέα ασφάλεια της καπιταλιστικής-κοινοβουλευτικής Ευρώπης παραμένουν, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ, όπως άλλωστε έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέσω της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ σταμάτησαν το Grexit και το 2012 σε μια ανάλογη υπέρβαση ρόλου που επεχείρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αγνοώντας- όπως κάνουν συνήθως όλοι οι υπουργοί… λογιστές- την στρατηγική ισορροπία στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, κατά πως αποκαλύπτουν τα email της Χίλαρι:

«Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012- συνεχίζει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ- ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ είχε πραγματοποιήσει περίπου 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές κλήσεις με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και άλλες 114 επαφές με το ΔΝΤ. Μεταξύ των επαφών αυτών, οι 58 ήταν με τον Τρισέ και τον Ντράγκι».

Το CNBC υπογραμμίζει ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τους τελευταίους μήνες, βοήθησε την Κριστίν Λαγκάρντ να αυξήσει την πίεση προς τους Ευρωπαίους ως προς το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Όποιος ανοίξει ένα χάρτη του κόσμου εύκολα συμπεραίνει οτι: Grexit δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο και να χτυπιέται ο Σόιμπλε! Υπενθυμίζω ότι μετά τη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρώ και η Μέρκελ και ο Ολαντ δήλωσαν πως τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε, παρ’ ότι ήταν (σε αγκύλη) στο κείμενο που τους ήρθε από το Γιούρογκρουπ του κ. Σόϊμπλε Και δεν συζητήθηκε- είπαν- γιατί δεν το ήθελε η Ελλάδα.

Άρα: Η έξοδος μπορεί να γίνει μόνο… εθελουσίως και ας αφήσουν οι ευρω-ψεκασμένοι την κινδυνολογία. Διότι μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την Ευρασία, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ για λόγους αντιποίνων, σύμφωνα με πρόσφατη προειδοποίηση του πρώην αρχηγού ναύαρχου Σταυρίδη.

Η αλήθεια είναι ότι η απειλή για έξωση από το ευρώ βολεύει όλους. Και τον ΣΥΡΙΖΑ- για να δικαιολογεί την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Και τους Ευρωπαίους – για στέλνουν μήνυμα προτεσταντικής συμμόρφωσης προς μελλοντικώς ατακτούντα κράτη. Και την… άτυπη ευρω-παράταξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ για να κατακεραυνώνει την ανερμάτιστη διαπραγμάτευση Τσίπρα- Βαρουφάκη.

Ευτυχώς όμως που δεν βολεύει τους… διαχειριστές στους οποίους ανήκει το οικόπεδο Ellada. (Και πόσο ντρέπομαι για την… «ευτυχία» μου!).

Τα σχόλια είναι κλειστά.