Ειδησεογραφικό site

Το φαινόμενο Βασίλης Λεβέντης

1.782

Του Δημήτρη Νικολάου

Κάποιοι τον ψήφισαν για να διαμαρτυρηθούν, άλλοι από φιλευσπλαχνία («τόσα χρόνια το παλεύει ο φουκαράς…») και μερικοί, απλά, γιατί… δεν τον γνωρίζουν. Με ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις (κάνουν τον Θάνο Τζήμερο να μοιάζει με κομμουνιστή), δεκάδες κωλοτούμπες στην εικοσαετή πολιτική διαδρομή του και μία «θολή» προσωπική ζωή, ο Βασίλης Λεβέντης δεν είναι απλά το «εξωτικό πουλί» στη νέα μας Βουλή, αλλά μία περίπτωση έρευνας (case study που λένε και στο Ζούμπερι), που θα απασχολήσει την πολιτική επιστήμη για πολλά χρόνια…

Ο ΩΡΑΙΟΣ «ΓΙΟΣ» ΜΑΡΙΟΣ

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο «ζουμερά»: την προσωπική του ζωή. Σε κανένα βιογραφικό του Βασίλη Λεβέντη (ούτε στο επίσημο της ιστοσελίδας της «Ένωσης Κεντρώων») δεν αναφέρεται η οικογενειακή του κατάσταση.

Σε πλήθος συνεντεύξεών του, προεκλογικά, έλεγε ότι με τη σύζυγό του Αναστασία (ή Νατάσα) Μεντεσίδου είναι μαζί 38 χρόνια και ο γιος τους, τους έχει χαρίσει δύο εγγονάκια, τα οποία λατρεύουν. Μετά τις εκλογές, όταν ο «γιος» Μάριος Γεωργιάδης εκλέχθηκε βουλευτής και έπρεπε, κάπως, να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι έχει διαφορετικό επίθετο από τον Λεβέντη, το κόμμα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ότι ο νεαρός είναι γιος της συζύγου τού Λεβέντη από προηγούμενο γάμο, αλλά ο «πρόεδρος τον έχει σαν παιδί του». Κάποιοι, μάλιστα, είπαν ότι τον έχει υιοθετήσει κιόλας. Ως εδώ πες καλά. Τέτοιες ανακρίβειες στις προεκλογικές συνεντεύξεις μπορεί να είναι και αθώες… Και στο κάτω κάτω γιατί να μοιράζεται με τον κόσμο τα οικογενειακά του;

ΣΥΖΥΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ: ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ

Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κάποιος μπαίνει στον προσωπικό λογαριασμό τής «συζύγου» του Βασίλη Λεβέντη, Αναστασίας Μεντεσίδου, στο Facebook, σε λογαριασμό που έχει ανοιχθεί το 2012. Σε αυτόν η Νατάσα δηλώνει μητέρα του Μάριου Γεωργιάδη, αλλά στην κατηγορία «οικογένεια και σχέσεις», δηλώνει απλά ότι βρίσκεται «σε σχέση». Προσοχή: ενώ υπάρχει η προεπιλεγμένη κατηγορία «παντρεμένη», εκείνη επιλέγει να δηλώσει ότι βρίσκεται απλά «σε σχέση». Γιατί ; Δεν τολμάμε να υποθέσουμε… Δεν έχουμε, άλλωστε, ολοκληρώσει την έρευνά μας στο ληξιαρχείο.

Να συμπληρώσουμε μόνο κάτι ακόμα ενδιαφέρον από το προφίλ της κυρίας Μεντεσίδου: ότι ο αδελφός της Δημήτρης Ααρών είναι παντρεμένος –μαντέψτε! – με κάποια Ελένη Λεβέντη. Μιλάμε για… διαπλοκή σογιών!

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΡΩΤΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

«Οι μεγάλοι έρωτες σβήνουν. Ό,τι έχει ένταση και πάθος διαρκεί λίγο. Ό,τι όμως χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και διαχρονικότητα είναι πολύ πιο υπεύθυνο» έλεγε προεκλογικά στο «Εγώ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, εξιστορώντας πώς γνώρισε τη σύντροφό του: «Ήταν modelist και είχε έναν οίκο μόδας με σπουδαία μάλιστα πελατεία. Ο λόγος που δούλευε, ήταν, κυρίως, γιατί της άρεσε το αντικείμενο και όχι γιατί είχε ανάγκη από χρήματα. Προέρχεται από μια εύπορη οικογένεια της Καβάλας και το έκανε, ας πούμε, για χόμπι. Εγώ ήμουν πάντα της άποψης ότι σε ένα σπίτι πρέπει να υπάρχει ελευθερία κινήσεων. Δηλαδή, να μην ελέγχει ο ένας τον άλλο, γιατί αυτό το θεωρώ μικρότητα. Ποτέ δεν ρωτάω τι έγινε σήμερα. Με ενδιαφέρει πώς πάμε σε βάθος χρόνου, και, πιστέψτε με, αυτή η ανεξαρτησία βοηθά στο να έχουμε άριστες σχέσεις. Η σύζυγός μου φιλοξενεί συνέχεια φίλους, εγώ ποτέ δεν είπα «όχι». Υπάρχει ελευθερία. Άλλωστε και εγώ είμαι άνθρωπος της παρέας».

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΝΔ

Το μόνο σταθερό στην πολιτική διαδρομή του Βασίλη Λεβέντη είναι οι… τηλεοπτικές εμφανίσεις. Δηλώνει ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 1989 κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ. Το 1992 ήταν ο μοναδικός διεκδικητής της έδρας του Δημήτρη Τσοβόλα στη Β΄ Αθήνας (κανένα άλλο κόμμα πλην του ΠΑΣΟΚ δεν είχε κατεβάσει υποψήφιο), συγκεντρώνοντας 100.000 ψήφους. Βασικό του «όπλο» ήταν τα τηλεοπτικά διαγγέλματα από το δικό του κανάλι, που έστησε αυθαίρετα (όπως όλοι άλλωστε) το 1990. Το είχε ονομάσει αρχικά «Κανάλι 67», μετά «Κανάλι 40» και μετά το μοσχοπούλησε στον Γιώργο Κουρή, ως «Extra Channel», κρατώντας κάποιες μετοχές και το δικαίωμα «δια βίου εκπομπής».

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

Οι τηλεοπτικοί του μονόλογοι έχουν γράψει ιστορία. Με το φραπέ πάνω στο τραπέζι και την κάμερα να ψάχνει για δραμαμίνες, ο «πρόεδρας» ξεκινούσε ήρεμα, εκθέτοντας τις πολιτικές του απόψεις και «έκαιγε λάδια», όταν κάποιος ακροατής του έκανε πλάκα, παραγγέλνοντας πίτσες ή απλά αμφισβητούσε τις θέσεις του.

Ποιες είναι οι θέσεις του; Παλαιότερα τα είχε με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την οικογενειοκρατία. Αφού έγινε ο αγαπημένος των «διαπλεκόμενων» καναλιών και έβαλε στα ψηφοδέλτιά της «Ένωσης Κεντρώων» μέχρι και τον τρίτο ξάδελφο του μπατζανάκη του, τα έβαλε με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους με τη ρηξικέλευθη «πρόταση»: αν έχει κάποιος περιουσία, δεν θα πρέπει να παίρνει σύνταξη! Δηλαδή, αν δουλεύεις 35 χρόνια, ζεις μία μετρημένη ζωή και βάζεις κάτι στη μπάντα, ενώ πληρώνεις αδιαμαρτύρητα τις ασφαλιστικές σου εισφορές, δεν θα πρέπει να παίρνεις σύνταξη, απλά επειδή δεν σκόρπιζες τον κόπο σου. Λεβέντικη λογική, όχι αστεία…

Τα σχόλια είναι κλειστά.