Ειδησεογραφικό site

Το τελευταίο ταγκό του…μνημονίου στο Παρίσι – Τετάρτη και Πέμπτη γράφονται οι τίτλοι τέλους

42

troikaΤου Χρήστου Κιούπη

«Ήγγικεν η μεγάλη ώρα» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φιλοδοξούν να γραφτούν στην Πόλη του Φωτός οι τίτλοι τέλους των μνημονίων και της λιτότητας που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και 4,5 χρόνια.

Στελέχη του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν το Παρίσι ως τον πιο κρίσιμο σταθμό της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και εξηγούν ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βγει έστω και με βαθιές πληγές από το τούνελ της ύφεσης.

Η διαπραγμάτευση

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της και έχει ως στόχο να πείσει ότι τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προκειμένου να πάρει τα «πακέτα» βοήθειας.

Η διαπραγμάτευση θα αφορά:

– το «μάζεμα» του κράτους κατά 6.500 υπαλλήλους

– τη συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 11,1 δισ. ευρώ το 2015, που συνδέεται με τα stress tests των τραπεζών

– το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο και θα αποτελέσει «οδηγό» για την ανάπτυξη της Ελλάδας από το 2015

– την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, οι δανειστές θα επιστρέψουν για τυπικούς λόγους στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει το φθινόπωρο και στο τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η έξοδος από το μνημόνιο.

Στρατηγικής σημασίας

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία στο Παρίσι είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για δύο λόγους:

1. Αποτελεί το διαβατήριο για το τέλος της κηδεμονίας και την έναρξη μιας νέας εποχής που θα σηματοδοτεί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

2. Βάζει τις βάσεις για την έναρξη της διαπραγμάτευσης στη μείωση του δημοσίου χρέους, που είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Ο… διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση και εξηγούν ότι «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επισημάνουν ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Επισημαίνουν ωστόσο πως το γεγονός ότι οι συναντήσεις γίνονται στη γαλλική πρωτεύουσα αποδεικνύει στην πράξη την αλλαγή στη σχέση της χώρας με την τρόικα, τον απεγκλωβισμό από το ΔΝΤ και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι μια επιτυχία στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Παρίσι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα τα οποία θα δείχνουν ότι υπάρχει φως στο τούνελ.

Για το λόγο αυτόν, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο «πακέτο» μέτρων που δεν θα αφορά αυξήσεις, όπως γινόταν στα χρόνια της τεχνητής ευδαιμονίας, αλλά φοροαπαλλαγές.

Το πρωθυπουργικό «πακέτο» στη ΔΕΘ

Οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ σχετίζονται με φοροελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους και διόρθωση άδικων μέτρων τα οποία δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, το «πακέτο» του πρωθυπουργού θα αφορά:

– τη μείωση κατά 10-20% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το «κούρεμα» κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

– την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 9.550 ευρώ σε 11.500 ευρώ

– την αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα

– την επιδότηση επιτοκίου 2-3% στα επιχειρηματικά δάνεια και τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων

– τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 22% σε 20% και από 32% σε 30%

– τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ και τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26-33% σε 15%

– την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.

Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, το κλιμάκιο εισοδήματος 25.000 ευρώ θα δει σημαντική μείωση στο φόρο του.

Ο αναλογών φόρος θα πέσει από 5.500 ευρώ σε 5.000 ευρώ και έτσι οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα όφελος της τάξεως των 500 ευρώ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι στοχευμένα και κυρίως κοστολογημένα προκειμένου, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, να μην υπάρξει «μαύρη τρύπα» στα δημόσια έσοδα.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς με την κίνηση αυτή στέλνει ηχηρό μήνυμα στα μεσαία στρώματα ότι οι θυσίες που έγιναν και γίνονται εδώ και 4,5 χρόνια πιάνουν τόπο, καθώς η σκληρή εποχή της λιτότητας φτάνει επιτέλους στο τέλος της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.