Ειδησεογραφικό site

Το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες: Λοβέρδος, Φώφη ή Κωνσταντινόπουλος ο διάδοχος Βενιζέλου;

54

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η καταμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ, για το αν θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο νέος πρόεδρος. Η Φώφη Γεννηματά μέχρι τώρα αποτελέσματα διατηρεί σαφές προβάδισμα και είναι οριακά να κόψει πρώτη το νήμα της αναμέτρησης λαμβάνοντας το 50% των ψήφων.

Μετά από τρεις ώρες καταμέτρησης από δεύτερος ο Ανδρέας Λοβέρδος πέρασε τρίτος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με μικρή όμως διαφορά μεταξύ τους. Στην περίπτωση που η κα Γεννηματά δεν καταφέρει να κερδίσει από αυτή την Κυριακή, στο δεύτερο γύρο τα πράγματα θα είναι αβέβαια, καθώς οι δύο συνυποψήφιοί της θεωρείται βέβαιο ότι θα συνασπιστούν απέναντί της. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν έως τις 22.30 το βράδυ η κα Γεννηματά ελάμβανε το 46,65% με 6364 ψήφους (στους 13.640), ο κ. Κωνσταντινόπουλος 24,88% με 3394 ψήφους και ο κ. Λοβέρδος 24,07% με 3284 ψήφους.

Σε κάθε περίπτωση θέμα λίγων ωρών είναι η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων για την εκλογή του νέου, πέμπτου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι κάλπες έκλεισαν με μισή ώρα παράταση, καθώς καταγράφηκε σημαντική προσέλευση λίγο πριν τις επτά. Ήδη, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ σε όλη την Ελλάδα στήθηκαν 311 κάλπες και στην Χαριλάου Τρικούπη κρίνουν ικανοποιητική την προσέλευση, με τον αριθμό της συμμετοχής να είναι περίπου στις 65.000 με 70.000 άτομα, σχεδόν διπλάσια από το Συνέδριο.

Οι υποψήφιοι με τις σημερινές τους δηλώσεις θέλησαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους. Παρά ταύτα, ζήτησαν εκ νέου τη στήριξη των φίλων του ΠΑΣΟΚ για να “χτίσουν” το μέλλον της παράταξης, αποκαλύπτοντας τα σχέδια που έχουν για τη χώρα.

Σε όλη την Ελλάδα στήθηκαν 311 κάλπες, ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη κρίνουν ικανοποιητική την προσέλευση, με τον αριθμό της συμμετοχής να είναι περίπου στις 65.000 με 70.000 άτομα, σχεδόν διπλάσια από το Συνέδριο.

Από το πρωί οι φίλοι και τα μέλη του κόμματος προσέρχονται στις κάλπες, μετά την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από την ηγεσία ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση της θητείας.  Η διαδικασία διεξήχθη ομαλά δεν έλειψαν νωρίτερα κάποια προβλήματα με τους καταλόγους στη Β’ Αθήνας.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος στη Μεταμόρφωση το μεσημέρι της Κυριακής. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα θα είναι αφετηρία για την ανασυγκρότηση του κόμματος». Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί «θα είμαι πανταχού παρών σε όλη την Ελλάδα για την ανασυγκρότηση της παράταξης». Υπογράμμισε δε ότι «είναι μια εποχή που πέραν όλων των δυσκολιών που έχει η Ελλάδα, οι πολίτες, ο λαός, έχουμε και εμείς ως κόμμα πάρα πολλές οικονομικές δυσκολίες, άρα αυτό το εγχείρημα δεν ήταν απλό. Απ’ ότι φαίνεται τώρα από όλη την Ελλάδα τα καταφέραμε! Έχουμε  πολύ αυστηρές εγκυκλίους για τη συμμετοχή στη ψηφοφορία, ώστε το βράδυ και οι 3 υποψήφιοι και όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να είναι περήφανοι για τη διαδικασία και να μην υπάρχουν γκρίνιες. Οι εγκύκλιοι  αυτές πρέπει να εφαρμοστούν με τον πιο σίγουρο τρόπο, χωρίς παρεκκλίσεις, και στην ευθύνη των εκλογικών επιτροπών του κόμματος είναι η άψογη διεξαγωγή των διαδικασιών».

Επίσης, επισήμανε ότι μέχρι τις 12 η ώρα το μεσημέρι, τα μηνύματα απ’ όλη την Ελλάδα ήταν κατά βάση πάρα πολύ καλά . «Υπάρχει συμμέτοχη και ελπίδα πως η σημερινή συμμετοχή θα ξεπεράσει κατά πάρα πολύ τη συμμετοχή της 24ης Μαΐου για την εκλογή συνέδρων. Και αν αυτή η υπέρβαση είναι πάρα πολύ μεγάλη, τότε η σημερινή ημέρα θα είναι πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αφετηρία για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ».

«Τώρα είναι η ώρα της βάσης. Σήμερα είναι ημέρα συμμετοχής και απόφασης», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά μόλις ψήφισε. Η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε όσους πηγαίνουν να ψηφίσουν και πρόσθεσε ότι «ξέρω ότι  παραμερίζουν πικρίες. Κρατάνε ζωντανή την ελπίδα  ότι η παράταξη θα ξανασταθεί  στο ύψος των προσδοκιών μας. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα δίνουμε τα χέρια για να προχωρήσουμε ξανά μαζί. Μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε να  γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά περήφανοι».

«Ζητούμε εντολή για το μέλλον της παράταξης και της χώρας» υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους τρεις υποψήφιους και επισήμανε ότι  «η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καλείται να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος, που προτείνει εναλλακτική λύση εξουσίας και καλύπτει όλο το εύρος, όχι μόνο της σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς, αλλά του λεγόμενου προοδευτικού κέντρου. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη πραγματικά από προοπτική συγκεκριμένη και χειροπιαστή».

Σημαντική και η θέση του γραμματέα, την οποία ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης θα εγκαταλείψει, διότι σύμφωνα με το νέο καταστατικό -που ψηφίστηκε στο συνέδριο -δεν μπορεί να κρατούν κομματική θέση βουλευτές και ευρωβουλευτές. Πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης εξέλεξε τα περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ και η κ. Γεννηματά ελέγχει ένα μεγάλο μέρος. Πολύ καλή παρουσία είχε και ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ ήδη έχει αρχίσει η ονοματολογία για το νέο γραμματέα, όπως εκείνο του κ.  Νίκου Σαλαγιάννη και του κ. Γιάννη Μανιάτη.

Μιλώντας στην Ημερησία, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξηγεί γιατί είχε την πεποίθηση πως σε αυτήν την συγκυρία ήταν προτιμότερο να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε μία ενωτική, συλλογική λύση και έπειτα συντεταγμένα να ακολουθήσει το σχέδιο της μετεξέλιξης, σημειώνοντας  πως «οι νέοι άνθρωποι, που είναι  αγωνιστές της καθημερινότητας και δεν έχουν συνηθίσει σε κομματικές ή κυβερνητικές αντιμισθίες, μπορούν να παρακάμψουν την προσωπική ματαιοδοξία και να προτάξουν το συλλογικό συμφέρον της Παράταξης. Όσον αφορά τη θέση του γραμματέα έχω ήδη κάνει γνωστό πολύ πριν το συνέδριο ότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος», δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

Δείτε εδώ live τη ροή των αποτελεσμάτων

Θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία;

Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή (χρειάζεται 50 +1), τότε το επόμενο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία ανάμεσα στους δύο πρώτους, εκτός και αν ο δεύτερος εκφράσει την επιθυμία να μην γίνει αυτό, στην περίπτωση που θα έχει μεγάλη διαφορά από τον πρώτο.

Πάντως, δύσκολες οι προβλέψεις για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Από την μια πλευρά η Φώφη Γεννηματά στο Συνέδριο συγκέντρωσε των εντυπωσιακό αριθμό των 670 υπογραφών προκειμένου να προκειμένου να πιστοποιηθεί η υποψηφιότητά της, έναντι 317 και 300 των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου αντίστοιχα. Εντούτοις το προβάδισμα αυτό της κυρίας Γεννηματά δεν επιβεβαιώθηκε στην εκλογική διαδικασία για τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στη σφαίρα επιρροής της είναι μόλις το 20% των μελών. Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 145 μέλη, οι 130 είναι οι εκλεγμένοι και οι 30 οι συμμετέχοντες αριστίδην, δηλαδή βουλευτές και ευρωβουλευτές.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.