Ειδησεογραφικό site

Το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά ανάκαμψης

62

pasokΤου Γιώργου Γερόπουλου

Χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μετά από μία τριετία εκλογικής καταβαράθρωσης τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και η τρίτη θέση έστω και στο νήμα μπορεί να παιχτεί για το εκλογικό σχήμα Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η απόφαση του ΚΙΔΗΣΟ να απόσχει από τις εκλογές συμβάλλει στον στόχο του τρίτου πόλου, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου θα κατευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα θα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή. Αποτιμώντας τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, κάνουν λόγο για μια επικοινωνιακή δυναμική, ενώ θεωρούν ότι η αντίδραση του Φώτη Κουβέλη στη συμπαράταξη δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Εξάλλου, όπως ανέφεραν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με όσα πράττει το τελευταίο διάστημα δεν προστατεύει την υστεροφημία του και εκφράζει μια μειοψηφία του στελεχικού δυναμικού της κόμματος.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Έως αύριο θα έχουν κατατεθεί τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χωρίς πολλές εκπλήξεις, αφού θα διατηρηθούν επικεφαλής των περιφερειών που εκλέγουν βουλευτές οι νυν βουλευτές του κόμματος, ενώ σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες θα τεθούν στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα κατέλθει στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ ο παλιός στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Παύλος Γερουλάνος θα εκτεθεί στην Α΄ Αθηνών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα τοπικά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που θα μεταγραφούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εκτός των κ.κ. Κεδίκογλου στην Εύβοια, Παρασίδη στο Ηράκλειο, Τόλκα στην Ημαθία ή στη Β΄ Αθηνών του Κώστα Τριαντάφυλλου, στην Α΄ Αθηνών θα κατέλθει η Σάντυ Μπιλιάνα και στα Ιωάννινα η Βανέσα Γαρδίκου. Αρκετοί νεολαίοι θα δοκιμάσουν τις τύχες τους στην εκλογική μάχη με τον πρώην γραμματέα της νεολαίας Κώστα Πανταζή στη Β΄ Αθηνών, μαζί με τον Μ. Ψυχάλη, τον Α. Χρονόπουλο στην Αργολίδα και τον Σ. Βρεττό στην Αττική.

Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Θ. Μαργαρίτης προαλείφεται για εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού σχήματος μαζί με τον Παύλο Χρηστίδη από το ΠΑΣΟΚ. Ο Δ. Χατζησωκράτης καλείται να επιλέξει μεταξύ Β΄ Αθηνών και Αττικής, ο Ν. Τσούκαλης στην Αχαΐα, ο γραμματέας του κόμματος κ. Μπουλμπασάκος στη Β΄ Πειραιά, ενώ η Σόνια Τσιτήλου στην Α΄ Αθηνών.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επικεφαλής θα τεθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ διακαής πόθος για το Κίνημα θα ήταν η συμμετοχή κάποιου κορυφαίου πρώην στελέχους του κόμματος ή κάποιου εκ των στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ. Για αυτή τη δεύτερη θέση ή τις επόμενες συμβολικές θέσεις του ψηφοδελτίου ακούγονται τα ονόματα της Α. Διαμαντοπούλου ή του Φ. Σαχινίδη, αν και θεωρείται πρόωρο το ενδεχόμενο μιας εντυπωσιακής προεκλογικής επιστροφής.

Πρώτη φορά χωρίς Παπανδρέου

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, το όνομα Παπανδρέου δεν θα κοσμεί οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο κόμματος, αφού ο υιός του Ανδρέα και εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε με μια αιφνιδιαστική προσωπική κίνησή του να ανακοινώσει ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν θα συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές.

Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού έρχεται μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την πολιτική ζωή του τόπου. Ωστόσο πίσω από τη δύσκολη επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου κρύβεται πολύ παρασκήνιο, που φωτίζει τις ταραγμένες διαπροσωπικές και πολιτικές σχέσεις παραγόντων του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Ήταν λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους βασικούς συνεργάτες του για την απόφασή του να μην κατεβεί σε αυτή την εκλογική μάχη και να «κλείσει» πολιτικά το ΚΙΔΗΣΟ απελευθερώνοντας τα στελέχη του για τις εκλογές. Με μια μικρή για το γεγονός δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ προέταξε ως αιτιολογία οικονομικούς και επικοινωνιακούς λογούς για την επιλογή του. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από το εγχείρημα του ΚΙΔΗΣΟ ή δεν συμμετείχαν, όπως ο Π. Γερουλάνος, η Ρ. Βάρτζελη αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, του επισήμαναν ότι η προσπάθειά του είναι αδιέξοδη και τον αναμένει η εκλογική συντριβή.

Ο ίδιος είχε επενδύσει πολλά στο εγχείρημα κοινής καθόδου των σχημάτων του κεντροαριστερού χώρου και γι’ αυτό είχε στο παρασκήνιο συζητήσεις με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο. Αντίστοιχες επαφές είχε με στενούς συνεργάτες της κ. Γεννηματά, ενώ στο παρασκήνιο φημολογείται ότι είχαν γίνει και συναντήσεις μεταξύ των δύο προέδρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που εισέπραττε ήταν θετικό για το ενδεχόμενο κοινής καθόδου, αλλά ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί το βάρος της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου.

Ένα άλλο πρόσωπο, ο Δημήτρης Ρέππας, συνέβαλε τα μάλα ώστε να διαμορφωθεί το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο κόμματων και της ΔΗΜΑΡ. Ρόλο κομβικό έπαιξαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη ο Μανώλης Όθωνας είχε επαφές με σημαντικά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.

Ωστόσο το τελικό κλίμα το διαμόρφωσαν οι αντιδρώντες ένθεν κακείθεν, αφού ένας πυρήνας κομματικών στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ έθετε όρους δύσκολα αποδεκτούς, όπως οι κ.κ. Ελενόπουλος και Καρχιμάκης, ενώ κάποιοι άλλοι πίεζαν για αυτόνομη κάθοδο, όπως οι κ.κ. Πετσάλνικος και Ξυνίδης. Στην αντίπερα όχθη, το ΠΑΣΟΚ, το εμπόδιο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ανυπέρβλητο, αφού είχε θέσει απαράβατο όρο για την εκλογή της κ. Γεννηματά τη μη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε κοινό ψηφοδέλτιο.

Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη για τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν εκλογική εξαφάνιση του ΚΙΔΗΣΟ. Όσο και εάν κάποιοι επέμεναν σε μια αδιέξοδη αυτόνομη πορεία, ο Γιώργος Παπανδρέου τελικά προτίμησε να διασώσει το κύρος του ονόματος της μεγαλύτερης και μακροβιότερης πολιτικής οικογένειας της χώρας και να αποχωρήσει στο παρά πέντε από τον πολιτικό στίβο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.