Ειδησεογραφικό site

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης – Μαραθώνιος 23 ωρών ως τη συμφωνία

35

Συνολικά 23 ώρες διαπραγμάτευσης συμπλήρωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη, πριν καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί της Δευτέρας και ολοκληρώθηκαν στις 8:45 της Τρίτης. Οι δύο υπουργοί επέστρεψαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις 8 μ.μ. της Δευτέρας, αφότου νωρίτερα είχαν πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, για σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Οταν όμως δήλωσαν στους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν, εκείνοι τους ζήτησαν μία μικρή παράταση, καθώς ήταν σε επικοινωνία με Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, για να πάρουν οδηγίες για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Αμέσως μετά, πρότειναν να εντοπίσουν τις «κόκκινες γραμμές» κάθε πλευράς, ώστε να συζητήσουν τα «αγκάθια» στο τέλος, ενώ νωρίτερα θα προχωρούσαν στα ζητήματα στα οποία συμφωνούσαν. Οι δανειστές έριξαν στο τραπέζι το θέμα των «κόκκινων» δανείων, τη φορολογία των αγροτών και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ η ελληνική πλευρά ζήτησε χρόνο για τις πρόωρες συντάξεις και εξέφρασε επιφυλάξεις για το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Περίπου σε εκείνο το σημείο, ο Γιώργος Σταθάκης βγήκε από το χώρο συζήτησης, για να καπνίσει ένα τσιγάρο. Μόλις τον είδαν τον περικύκλωσαν οι δημοσιογράφοι ρωτώντας τον αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αλλά- σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega- εκείνος τους καθησύχασε ότι δεν είχε αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία και απλά βγήκε για να καπνίσει.

Σε ένα άλλο διάλειμμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν στο καφέ του κεντρικού ξενοδοχείου στο οποίο γίνονταν οι συζητήσεις, μαζί με το στενό συνεργάτη του, Θοδωρή Μιχόπουλο. Εκεί έμαθαν από δημοσιογράφους ότι είχε κληθεί στη συζήτηση και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να συναντήσει τον υπουργό Υγείας, ο οποίος αποχώρησε έπειτα από λίγο και μαζί έφυγε η ανησυχία της ελληνικής πλευράς μήπως «κολλήσει» η διαπραγμάτευση στο θέμα των φαρμάκων ή του 5ευρου εισιτηρίου στα νοσοκομεία.

Τα 50 άτομα που μετείχαν στις συζητήσεις, οι υπουργοί, οι συνεργάτες τους και οι εκπρόσωποι των δανειστών, έκαναν σε αυτό το μαραθώνιο των 23 ωρών και κάποια σύντομα διαλείμματα για να γευματίσουν ελαφριά ή να πιουν ένα χυμό, πριν συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.