Ειδησεογραφικό site

Το ντιμπέιτ των υποψήφιων περιφερειαρχών

37

Τις θέσεις τους για την Περιφέρεια Αττικής ανέλυσαν στον ΣΚΑΙ οι βασικότεροι υποψήφιοι Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Κουμουτσάκος, Ρένα Δούρου, Θανάσης Παφίλης, Μαρία Γιαννακάκη, Παύλος Χαϊκάλης και Θάνος Τζήμερος.

Στο ερώτημα για τους στόχους της επόμενης πενταετίας, ο Γιάννης Σγουρός παρουσίασε κατάλογο με 1.100 έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιύνται μέσω ΕΣΠΑ ή/και πόρων της Περιφέρειας συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Για την επόμενη πενταετία δεσμεύθηκε για έργα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από άλλα κονδύλια. Έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών, όπως παιδικών σταθμών και σχολείων.

Ο Γ.Κουμουτσάκος αμφισβήτησε τα έργα Σγουρού, λέγοντας ότι η Αττική πνίγεται με την παραμικρή βροχή, ενώ παρουσίασε την εικόνα εγκατάλειψης στο Πεδίον του Άρεως. Εξήγησε ότι τα έργα στην Αττική πρέπει να έχουν σχέση με τον «χαρακτήρα» κάθε περιοχής (πχ, Πειραιάς κέντρο ναυτιλίας, Κέντρο Αθήνας πολιτισμός-ιστορία, Νότια Προάστια ανάδειξη παραλιακού μετώπου κλπ).

Εξήγησε ότι το θέμα στην Αττική δεν είναι τα μεγαλεπήβολα έργα, αλλά μικρές νίκες και παρεμβάσεις.

Η Ρένα Δούρου είπε ότι οι πολίτες της Αττικής έχουν χορτάσει από πολυτελή φυλλάδια με έργα, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η προστασία των αδύναμων με πολιτικές κατά της ανεργίας, συνέργειες με ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφάλιση της λαϊκής κατοικίας, εξάλειψης της παιδικής φτώχειας κλπ. Επίσης αναφέρθηκε σε υλοποίηση πρωτοποριακών προγραμμάτων για την τρίτη ηλικία.

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση της Αττικής, την οποία απέδωσε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Για τον ίδιο, πρώτη προτεραιότητα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής μαζί με τον λαό.

Δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει εθνικούς πόρους για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ για το ΕΣΠΑ είπε ότι στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Παύλος Χαϊκάλης τόνισε ότι βασική ανάγκη για να υλοποιηθεί το οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι να μπορέσει η η Περιφέρεια να διαχωρίσει τη θέση της από την κεντρική εξουσία. Δεσμεύθηκε για λαϊκές συνελεύσεις κάθε 6 μήνες με τη συμμετοχή των πολιτών, αλλά και των τοπικών βουλευτών.

Η Μαρία Γιαννακάκη τόνισε ότι ο συνδυασμός της είναι ο μόνος που έχει αποκλειστικά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Για την απερχόμενη Αρχή είπε την χαρακτηρίζει η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και η μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του «Καλλικράτη».

Για τις προτεραιότητες του συνδυασμού της: το περιβάλλον, η κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για την επέκταση της τουριστικής περιόδου ακόμα και στους 12 μήνες και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Θάνος Τζήμερος είπε ότι στόχος του συνδυασμού του είναι η ανάδειξη του «μαζί»: πριν πούμε τι θα κάνουμε είναι πώς θα το κάνουμε και η απάντηση σε αυτό είναι «μαζί», όπως εξήγησε.

Αναφέρθηκε στην «επανάσταση της πληροφορικής στην Περιφέρεια», ώστε να μην καθίσει ξανά πολίτης σε ουρά. Τόνισε τη δυνατότητα ανάδειξης του θαλάσσιου μετώπου, αλλά και της δημιουργίας μιας Attica Valley στα πρότυπα της Silicon Valley από άποψης καινοτομίας και αξιοποίησης των «μυαλών»που τώρα φεύγουν στο εξωτερικό.

Στη δευτερολογία του ο Γιάννης Σγουρός κάλεσε τους υποψήφιους να παρουσιάσουν σημείο-σημείο τα προγράμματά τους και τα χρήματα που έχουν να διαθέσουν. Για το Πεδίον του Αρεως είπε ότι πέρασε στην Περιφέρεια το 2011 και ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, αλλά υπογράμμισε ότι τα πάρκα έπρεπε να είναι έργο των Δήμων που έχει και τις δομές-προσωπικό για τη συντήρησή τους.

Για τα αντιπλημμυρικά είπε ότι η Περιφέρεια διέθεσε 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτά τα έργα δεν φαίνονται, «δεν είναι πιασάρικα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι για τα αποχετευτικά στους δήμους αρμοδιότητάς του (Κορωπί, Μαρκόπουλο και Παιανία) τα έργα προχωρούν ή ολοκληρώνονται.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος θύμισε στον κ. Σγουρό ότι είχε κάποτε δεσμευθεί ότι τα αποχετευτικά θα έχουν ολοκληρωθεί το 2013, «αλλιώς θα πάω σπίτι μου».

Μίλησε για μηδέν απορροφητικότητα στις περιοχές της Λούτσας, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για το θέμα των σκουπιδιών τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του του σχεδιασμού, δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει 1,5 χρόνο ζωής.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης τοπικών προσπαθειών στο θέμα των σκουπιδιών, όπως στην περίπτωση της Κερατέας.

Η Ρένα Δούρου σημείωσε την αντίφαση της απερχόμενης αρχής: ολιγωρία σε ζητήματα σκουπιδιών και κοινωνικής πολιτικής με το επιχείρημα ότι δεν έχει αρμοδιότητα, ενώ όταν δεν εφαρμόζει τους νόμους και της αποφάσεις -ακόμα και τις ευρωπαϊκές- για τους ΧΥΤΑ, «τότε σφυρίζει αδιάφορα».

Για τη διαχείριση των σκουπιδιών εξέφρασε την αντίθεσή της σε τοποθέτηση μονάδων επεξεργασίας στις ήδη υπάρχουσες (πχ κομποστοποίηση) και τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού νέων μονάδων.

Ο Θανάσης Παφίλης επανέλαβε ότι ο νυν και οι επόμενοι περιφερειάρχες διαχειρίζονται την πολιτική της ΕΕ. Για το αποχετευτικό αναφέρθηκε στην ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και όχι περιφερειακού, ενώ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

Ζήτησε άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και Θριασίου, να βρεθούν χώροι εκτός Αττικής, ενώ τάχθηκε και κατά της καύσης των σκουπιδιών.

Ο Παύλος Χαϊκάλης υπογράμμισε την ανάγκη να καταργηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός στο θέμα των σκουπιδιών και το ζήτημα να περάσει στους Δήμους.

Η Μαρία Γιαννακάκη είπε για τη διαχείριση των σκουπιδιών: πρώτη σκέψη είναι η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και στο τέλος η διαχείριση των υπολειμμάτων που πλέον θα αποτελούν το 10%.

Για την καύση των απορριμμάτων, διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετη, αλλά θα πρέπει να αποτελεί το έσχατο μέτρο.

Ο Θάνος Τζήμερος τόνισε ότι ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ δεν μπορούν να υπάρχουν σε μια σύγχρονη χώρα. Τα σκουπίδια στην Ευρώπη δεν θάβονται πουθενά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο τρίτο μέρος της συζήτησης ο κ. Σγουρός επανέλαβε ότι όλοι οι παράνομοι ΧΥΤΑ έχουν κλείσει, ενώ αναρωτήθηκε για το πού θα πάνε τα σκουπίδια, όπως δηλώνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που ζητούν άμεσα να κλείσουν οι ΧΥΤΑ.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα ο περιφερειακός σχεδιασμός για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κ. Δούρου είπε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν καταργηθεί οι ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού-δηόσιου τομέα), ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει ήδη αναθεωρηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Για το θέμα της αφισοκόλλησης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, δεσμεύθηκε ότι θα καθαρίσει την πόλη, αλλά έκανε λόγο για υποκρισία στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Παφίλης υπενθύμισε την αρχή της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει», έφερε το παράδειγμα του εξασθενημένου χρωμίου στον Ασωπό, για να σημειώσει ότι η ΕΕ βάζει πάνω από την υγεία των πολιτών τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Π.Χαϊκάλης είπε για μια ακόμα φορά ότι η όποια αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού στο θέμα των σκουπιδιών πρέπει να έχει στο επίκεντρό της το να δοθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα στους Δήμους.

Η Μαρία Γιαννακάκη τόνισε την ανάγκη θεσμικών αλλαγών στον «Καλλικράτη» και τέλος ο Θάνος Τζήμερος επανέλαβε ότι ο Περιφερειάρχης πρέπει να έχει τη δύναμη να αναδείξει τους δήμους που παράγουν έργο και εκείνους που αδρανούν.

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Μαρίνας στο Π.Φάληρο «με υπογραφή του δημάρχου Χατζηδάκη», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τη διπλανή Μαρίνα που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και παραβατικότητας «με υπογραφή Ασκούνη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.