Ειδησεογραφικό site

Το νέφος σκοτώνει

406

82466c39c13156d5138a3948222c5434_M

Ένας στους οκτώ θανάτους παγκοσμίως οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως προκύπτει από έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία επισημαίνεται ότι το νέφος αναδεικνύεται πλέον σε υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ο διεθνής οργανισμός τονίζει επίσης ότι το 2012 εξαιτίας του νέφους βρήκαν το θάνατο επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από όσους απεβίωσαν συνολικά από διαβήτη, AIDS και τροχαία δυστυχήματα.
Ο απολογισμός αυτός, διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, δείχνει πως μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα και έξω από τα σπίτια μπορεί να σωθούν μελλοντικά εκατομμύρια ζωές. Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, οι θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, συνδέονται συνήθως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και με τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

«Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση προκειμένου ο αέρας που αναπνέουμε να είναι καθαρός» δήλωσε η Μαρία Νέιρα. Η επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι απ’ όσο νομίζαμε ή κατανοούσαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Το 2012 οι οικονομικά φτωχές χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, με 3,3 εκατομμύρια θανάτους να συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και 2,6 εκατομμύρια θανάτους σε εξωτερικούς.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους οφείλεται κυρίως στο μαγείρεμα με κάρβουνο, ξύλο ή σε σόμπες βιομάζας.

ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ

Από την πλευρά της, η Φλάβια Μπιουστρέο, η οποία ειδικεύεται σε θέματα υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους. Καθώς περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, αναπνέουν τον καπνό και την αιθάλη από τις οικιακές εστίες, στις οποίες μαγειρεύουν καίγοντας ξύλο και κάρβουνο.
Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα αυτοκίνητα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα.
Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπως στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, την Κίνα, και τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία.

Οι Κινέζοι πουλάνε αέρα εμφιαλωμένο
Εμφιαλωμένο αέρα θα πουλάνε λίαν συντόμως οι Κινέζοι, προσφέροντας, όπως υποστηρίζουν, ανάσα φρεσκάδας στους πολίτες της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, την ώρα που η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε πολλές περιοχές της Κίνας. Οι Κινέζοι θα εμφιαλώνουν αέρα από την επαρχία Σενγκτσού και θα τον πουλάνε στους ενδιαφερομένους. Ήδη, μάλιστα, έχει αρχίσει η προώθηση του εμφιαλωμένου αέρα,  καθώς στους κατοίκους προσφέρονται δωρεάν μπουκάλια τα οποία φέρουν το λογότυπο «Oxygen Bunnies». Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, τον Ιούνιο αναμένεται να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της χώρας τα πρώτα μπουκάλια με φρέσκο αέρα, η τιμή των οποίων παραμένει προς το παρόν άγνωστη.
Εμπνευστής της ιδέας είναι ένας επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στο χώρο των θεατρικών θεαμάτων στην Κίνα. Όπως αναφέρουν οι «Global Times» της Κίνας, ο Τσεν Γκουεντζιαμπάο, ένας πολυεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ανταποκρινόμενος στην ολοένα διογκούμενη ανησυχία των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας για την ατμοσφαιρική μόλυνση, σκέφτηκε να εμφιαλώσει αέρα από τις αμόλυντες περιοχές της Κίνας, όπως είναι η επαρχία Σενγκτσού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.