Ειδησεογραφικό site

Το μόρφωμα που λέγεται… «Ευρωπαϊκή Ένωση»

71

Του Κώστα Μαρδά

«Για πολλούς ευρωπαίους το πιο ενδιαφέρον ζήτημα των ημερών είναι το ποια ομάδα θα σηκώσει το κύπελλο στο Μουντιάλ».

Έτσι αρχίζει το άρθρο του ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον με τίτλο «Προασπίζοντας τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό συμφέρον», που αναδημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» (13 Ιουνίου,  στο κάτω μέρος της σελίδας 11).

Θέμα του, ο τρόπος ανάδειξης του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής, της γνωστής μας και μη εξαιρετέας Κομισιόν. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός κάνει μάθημα σε όλους εκείνους τους ευρωπαίους οι οποίοι φιλολογούν για την αυτοδίκαιη ανάληψη της θέσης αυτής από τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρώην Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ Γιούνκερ, το ευρω- κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές. Ο Άγγλος αρχηγός της Δεξιάς, που διαφώνησε με την επιλογή του ομόδοξού του, απομυθοποιεί τα όσα λέγονται και γράφονται σε όλες τις χώρες της Γηραιάς (διάβαζε… γριάς) Ηπείρου πως, τάχαμου,   αυτοδικαίως ο κ Γιούνκερ θα είναι ο διάδοχος του Πορτογάλου πρώην Δεξιού Πρωθυπουργού Εμανουέλ Μπαρόζο και ότι η αντίδραση των Άγγλων συνιστά παραβίαση… «θεσμικού κεκτημένου», όπως θα έλεγε και ο σοφολογιότατος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όμως ο Κάμερον μας βάζει όλους στη θέση μας. Διαβάστε παρακαλώ – στο περιθώριο ενός αγώνα του Μουντιάλ, στο ημίχρονο- τι λέει:

«Βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως έχουν επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων κρατών – μελών έχουν την αρμοδιότητα να προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής- «λαμβάνοντας υπόψη τους»- βεβαίως το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Και βέβαια η πρότασή τους πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές με μυστική ψηφοφορία».

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι συνθήκες- το Σύνταγμα, ας πούμε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πουθενά δεν λένε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αναλαμβάνει ο υποδειχθείς από τον πρώτο σε ψήφους ευρωπαϊκό σχηματισμό. Αντιθέτως: Οι Πρωθυπουργοί υποδεικνύουν πρόσωπο παίρνοντας υπόψη τους τις ψήφους της κάθε ιδεολογικής παράταξης και οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν ή όχι. Άρα οι εκλεγμένοι από τους λαούς τους αρχηγοί κυβερνήσεων – και αυτό συνέβαινε εδώ και χρόνια- έρχονται σε διαπραγματεύσεις με τους ομόλογούς τους για το ποιόν θα βάλουν να κάνει τον αρχικομισάριο…

«Όμως» – συνεχίζει να … καρφώνει ο Κάμερον-«ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουν εφεύρει μια νέα διαδικασία, με την οποία προσπαθούν και να επιλέξουν και να εκλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο οι ίδιοι.  Κάθε μία από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου επέλεξε τον λεγόμενο «κύριο υποψήφιο» και συμφώνησαν εν κρυπτώ να στηρίξουν από κοινού μετά τις εκλογές τον «κύριο υποψήφιο» του κόμματος που κατέλαβε τις περισσότερες έδρες».

Ακούς εκεί… κολεγιά πίσω από τις πλάτες μας, καταγγέλλει ο Κάμερον αφήνοντας στην άκρη τις βρετανικές ευγένειες.

Και προσέξτε πως καταλήγει: «Αυτή η ιδέα δεν συμφωνήθηκε ποτέ στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και βέβαια δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα εθνικά κοινοβούλια».

Τότε; Γιατί μας πουλούν το παραμύθι ότι τώρα  υπάρχει… λαοκρατικός τρόπος ανάδειξης του προέδρου της Κομισιόν;

«Όσοι ψήφισαν το έκαναν για να επιλέξουν τον ευρωβουλευτή που θα τους εκπροσωπήσει, όχι τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ο κ. Γιούνκερ δεν έθεσε πουθενά υποψηφιότητα και δεν εξελέγη από κανέναν» . Εδώ τα δίνει όλα ο άγγλος Πρωθυπουργός.

Διάβασα και ξαναδιάβασα όνομα του αρθρογράφου  γιατί, προς στιγμήν, νόμισα πως η εφημερίδα έκανε λάθος και έβαλε το όνομα του Κάμερον αντί του… Γιώργου Δελαστίκ. Όχι. Ο καραδεξιός Εγγλέζος είναι αυτός που λέει  τις αλήθειες κόντρα στο ευρωπαϊκό παραμύθι που μας πούλησαν  όλοι σχεδόν οι δικοί μας: Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- ο οποίος μας πέταξε στη θάλασσα για να μάθουμε μπάνιο (πιο ανόητη θεωρία δεν έχω ξανακούσει) μέχρι τον Κώστα Σημίτη. Και από τον Κώστα Μητσοτάκη μέχρι τον Αντώνη Σαμαρά.  Όλοι τους  έκαναν καριέρες πουλώντας μια ανύπαρκτη ευρω-δημοκρατία.

Μιλάμε για μόρφωμα που ευσχήμως αυτοαποκαλείται «Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόκειται για ένα σχηματισμό-  αναίρεση των κλασικών δυτικών αξιών.

Αυτά. Και συγγνώμη για το χρόνο που σας πήρα. Τώρα μπορείτε να επιστρέψετε στο Μουντιάλ σας… Σίγουρα έχει μεγαλύτερο σασπένς…

Τα σχόλια είναι κλειστά.