Ειδησεογραφικό site

Ο Νταβούτογλου προκαλεί, ενώ το «Μπαρμπαρός» αλώνίζει στις κυπριακές ακτές: «Ο νόμος του ισχυρού-Θα παρεμβαίνουμε»

39

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Αν οι Ελληνοκύπριοι λένε ‘οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριους, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών» δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτουγλου, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα”, διεμήνυσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση» ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου όταν πρωτοάρχισαν οι εργασίες γεώτρησης στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος πρότειναν, είπε, να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες.

“Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη. Από την άλλη η ε/κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού δια των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ε/κ πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι” ισχυρίστηκε.

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ – Κogas , στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, δήλωσε πάντως ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, το γεωτρύπανο έφθασε στο βάθος που έπρεπε να ήταν και ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός Δεκεμβρίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει σεισμογραφικές εργασίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.