Ειδησεογραφικό site

Το Μαξίμου βάζει φρένο στις «εχθροπραξίες» υπουργών-Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα επιτρέψουν να γίνει η κυβέρνηση «Πύργος της Βαβέλ»

59

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως στους νέους υπουργούς ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί διαφοροποιήσεις από την κεντρική κυβερνητική γραμμή, αλλά και δεν θα επιτρέψει να εμφανίσει μια εικόνα που θα παραπέμπει σε «Πύργο της Βαβέλ» στέλνουν το Μέγαρο Μαξίμου και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Στη σκιά της πρώτης ενδοκυβερνητικής κρίσης και της σύγκρουσης των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας, των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδου, κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να αποτρέψουν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας και έλλειψης συνεργασίας των υπουργών με το «καλημέρα» του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Η επιδίωξη των δύο πολιτικών αρχηγών είναι να αποτρέψουν κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων σε διάφορα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα, ενώ ήδη έχουν υπάρξει και συστάσεις ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στο… χθες και στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Η πρώτη ανοικτή σύγκρουση των κ.κ. Μητσοτάκη και Λοβέρδου, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ήταν ένας κακός οιωνός για την επόμενη κρίσιμη περίοδο. Η χώρα έχει πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις και αποτελεί στοίχημα για τη δικομματική κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς παρεκκλίσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Ο φόβος να θυμίσει η κυβέρνηση «Πύργο της Βαβέλ» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό και εκλήθησαν άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Μητσοτάκης και Λοβέρδος, όπου παρουσία των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση.

Παράλληλα θέλησαν να στείλουν και ένα σαφές μήνυμα και στα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι δεν θα επιτρέψουν να εκδηλωθούν εστίες έντασης και διαφωνιών μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που ενδέχεται να επιβαρύνουν επικοινωνιακά και πολιτικά το κλίμα για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί κινήσεις από ορισμένους υπουργούς που θα δίνουν την εντύπωση ότι αδυνατούν να συνεννοηθούν με κάποιους άλλους και δεν είναι διατεθειμένος να ισορροπεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε τεντωμένο σχοινί.

Ο ίδιος έχει στείλει σαφή μηνύματα στους υπουργούς, τους αναπληρωτές τους και τους υφυπουργούς, ότι θέλει δουλειά, άμεσα αποτελέσματα, λίγα λόγια, όχι ενδοκυβερνητικές τριβές, ενώ θα υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των πεπραγμένων του κάθε υπουργείου.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ νέων και παλαιών υπουργών, αλλά κατά το πρωθυπουργικό γραφείο η οδός είναι μία και αυτή οφείλουν να ακολουθούν όλοι και πρέπει να μάθουν οι υπουργοί, όσο δύσκολο είναι αυτό, να συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς δεν θέλει σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να εκπέμπει μηνύματα ότι ο καθένας λειτουργεί για τον εαυτό του. Στην προ ημερών συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ήταν σαφής όταν προέτρεψε τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος να δώσουν την ώθηση που χρειάζεται «η συλλογική προσπάθεια από εδώ και στο εξής».

Εκεί μίλησε δύο φορές για τη «συλλογική προσπάθεια» και είπε με νόημα που ήταν και εντολή ταυτόχρονα: «Γνωρίζετε ότι πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία! Και γνωρίζετε επίσης ότι χρειάζεται σοβαρότητα, πολλή δουλειά, λίγες κουβέντες, συντονισμός ομάδας που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και ευθύνη απέναντι στον πολίτη. Σας θέλω μάχιμους, σας θέλω σε ετοιμότητα, 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο…».

Το πρώτο κρούσμα με τη στάση του κ. Λοβέρδου που αντέδρασε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων ενόχλησε αρκετά το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μπροστά του κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Οι εκκρεμότητες είναι πολλές, όπως π.χ. τα νομοσχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ», το δασικό και το χωροταξικό, η περαιτέρω μείωση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, κ.ά.

Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.