Ειδησεογραφικό site

Το κοινό tweet Γεωργιάδη-Βορίδη κατά Κουρουμπλή: «Αντί να λασπολογεί, να απαντήσει»

51

Σκληρή απάντηση έλαβε ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής από τους προκατόχους του στην Αριστοτέλους, κκ Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για τις «λεόντειες» συμβάσεις που, όπως κατήγγειλε μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε Mega και Αντένα,  έγιναν την περασμένη διετία με γερμανικές εταιρείες σε βάρος του Δημοσίου.

Οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας και βουλευτές της ΝΔ, αναφέρουν ότι «σύμβαση με γερμανική εταιρία που έλαβε 10 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες που δεν παρείχε, δεν υπάρχει» και καταλογίζουν στον κ. Κουρουμπλή ότι «βάζει λάσπη στον ανεμιστήρα», τακτική που όπως λένε δεν θα ανεχθούν. «Δεχόμαστε την πολιτική κριτική όσο άδικη και στρεβλή κι αν είναι, αλλά για την τιμή και την υπόληψή μας δε δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας» τονίζουν οι δύο βουλευτές και καλούν τον υπουργό Υγείας αντί «να λασπολογεί, να απαντήσει γιατί δέχτηκε να επιστρέψουν ποσά για την αποπληρωμή προμηθειών του ΕΣΥ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε σε «σκάνδαλα με συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ, για τεχνική βοήθεια στον τομέα της Υγείας, η οποία δεν έχει ποτέ παραδοθεί». Ο υπουργός είπε ότι έχουν καταβληθεί 10 εκατ. ευρώ ενώ έχει παραδοθεί λιγότερο από 10% του έργου, αναφέροντας ενδεικτικά έκθεση που κόστισε 700.000 ευρώ.

Τι λένε οι δύο πρώην υπουργοί Υγείας

Σύμφωνα με τους κκ. Γεωργιάδη και Βορίδη οι οποίοι ανήρτησαν την απάντησή τους στο twitter, «υπάρχει σύμβαση του υπουργείου Υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή τον υγειονομικό οργανισμό του ΟΗΕ, τον παγκοσμίως σοβαρότερο και πλέον έγκριτο υγειονομικό οργανισμό, για παροχή τεχνικής βοήθειας ύψους 10 εκατ. ευρώ». Διευκρινίζουν ότι η Βουλή είχε ενημερωθεί για την υπογραφή της σύμβασης καθώς και ότι χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος, επισημαίνουν, έχουν καταβληθεί 2 εκατ. ευρώ και φυσικά για έργο που έχει παραδοθεί.

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο της σύμβασης αυτής με τον τίτλο «Health in action», υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΠΟΥ και του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Γερμανίας (GIZ) τον Δεκέμβριο του 2013 και παρουσιάστηκε  σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Προχωρήσαμε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς στη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικής προγράμματος, που εκφράζεται με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικών που ισχύουν παγκοσμίως, αλλά και με τη στήριξη Ελλήνων επιστημόνων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας» είχε αναφέρει τότε ο κ. Σαμαράς, ενώ περιγράφοντας το πλαίσιο της σύμβασης είχε αναφέρει τους επτά βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης, «στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο, εκσυγχρονισμό διοίκησης, ολοκλήρωση συστημάτων ηλεκτρονικής Υγείας, ανάπτυξη διαφανούς συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη, αντιμετώπιση των ανασφάλιστων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.