Ειδησεογραφικό site

Το ΔΝΤ καθυστερεί τις δόσεις για την Ελλάδα-Δημοσιονομικό κενό 3 δισ. βλέπει ο Τόμσεν

55

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 «βλέπει» σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (MEFP) η οποία καταρτίζεται από τον επικεφαλής της αποστολής του στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν. Την ίδια στιγμή από αναβολή σε αναβολή πάει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην οποία θα αποφασιστεί η εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο απέχουν αρκετά από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, που παραδέχεται (στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,93 δισ. ευρώ για το 2016.

Σε κάθε περίπτωση στην έκθεση του Ταμείου δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2014 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι διαπιστώνει κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, δεν ζητεί μέτρα για την επόμενη χρονιά καθώς περιμένει να επανεκτιμήσει τους αριθμούς στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015.

Καθυστέρηση δόσης

Το κείμενο της αξιολόγησης της Ελλάδας που θα υπογράφει ο κ. Τόμσεν θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την έγκριση της εκταμίευσης των 3,6 δισ. ευρώ και είθισται να δίδεται στη δημοσιότητα μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Με δεδομένο όμως ότι η Συνεδρίαση πάει από αναβολή σε αναβολή λόγω «εκκρεμοτήτων στην Αθήνα» η έκθεση θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν δείχνει να βιάζεται, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν.

Το παρασκήνιο γύρω από τον καθορισμό της ημερομηνίας της συνεδρίασης είναι έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η αρχική ημερομηνία (παρότι δεν είχε εγγραφεί στην επίσημη ατζέντα του Εκτελεστικού Συμβουλίου) ήταν η 16η Μαΐου. Φαίνεται ωστόσο ότι το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν κατέληξαν στην Αθήνα σε τελική συμφωνία για κάποιες λεπτομέρειες-προαπαιτούμενα του κειμένου και έτσι η αποστολή του τελικού υπογεγραμμένου εγγράφου στην Ουάσιγκτον δεν έγινε εγκαίρως. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ το κείμενο πρέπει να αποστέλλεται στο Συμβούλιο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ως το μεσημέρι της Παρασκευής (9 Μαΐου) το τελικό κείμενο δεν είχε αποσταλεί στο Συμβούλιο του ΔΝΤ. Ετσι η πιο πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης, αν χαθεί και η 23η Μαΐου, είναι πλέον η Παρασκευή 30 Μαΐου (εκτός νέου απροόπτου).
Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι η συνεδρίαση αναμένεται «τις επόμενες εβδομάδες» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ευρωεκλογές.

Επιμονή για το χρέος

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να βάλει για δεύτερη φορά νερό στο κρασί του για το ελληνικό χρέος μέσα στην ίδια χρονιά, μετά την υποχώρηση που έκανε τον Μάρτιο απέναντι στους Ευρωπαίους λόγω των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι στην αξιολόγηση που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα το Ταμείο θα πιέσει για την υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησε και για την Ελλάδα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον. Για το επίμαχο ζήτημα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τα εξής: «Η αξιολόγησή μας για το χρέος παραμένει η ίδια. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα»…

Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.