Ειδησεογραφικό site

Το Βρετανικό Μουσείο άφησε για πρώτη φορά να φύγει ένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο Ελγιν – Προκλητική απάντηση από τον διευθυντή του Μουσείου

55

Eνα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο λόρδος Ελγιν από την Ακρόπολη, αναχώρησε από τη Βρετανία, για πρώτη φορά από το 1803 που μεταφέρθηκαν στο Λονδίν, για να εκτεθεί ως δάνειο στο περίφημο μουσείο Ερμιτάζ, ανακοίνωσε το Βρετανικό Μουσείο.

Το μουσείο δάνεισε ένα από τα αγάλματα στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.Το άγαλμα του έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, θα εκτεθεί στο ρωσικό μουσείο από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορτασθούν τα 250 χρόνια του.

«Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους», δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ.

«Οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν σύντομα αυτό το ωραίο αντικείμενο», πρόσθεσε.

Προκλητική απάντηση από τον διευθυντή του Μουσείου

Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι… Εχοντας κατά νου, ότι ενδεχομένως οι Ελληνες να μη δουν και με τόσο καλό μάτι τη μεταφορά του αγάλματος του Ιλισσού (ενός από τα λεγόμενα και Ελγίνεια) από το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ ως δάνειο για λίγες ημέρες, ο διευθυντής του διάσημου μνημείου προέβη σήμερα σε δηλώσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σήμερα ενθουσιασμένη που ένα από Ελγίνεια Γλυπτά θα εκτεθεί στο Ερμιτάζ» είπε χαρακτηριστικά ο Neil MacGregor, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφημιστεί η Ελλάδα.

Και συνέχισε: «Ελπίζω ότι οι Ελληνες θα χαρούν που ένα πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα μεγάλα δημιουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας. Ανθρωποι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή το Λονδίνο θα μπορούν τώρα στη Ρωσία να καταλάβουν και να δουν το μεγαλείο αυτών των αγαλμάτων».

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν θα δάνειζε το συγκεκριμένο άγαλμα σε ελληνικό μουσείο απάντησε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να δανείσουμε τα Ελγίνεια, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο» υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Οπως όμως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph σχολιάζοντας τις δηλώσεις, η κίνηση του Βρετανικού Μουσείου αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Το άγαλμα του Ιλισσού αναχώρησε από τη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά την αφαίρεση των γλυπτών αυτών από τον Παρθενώνα, το 1803, για να εκτεθεί ως δάνειο στο ρωσικό μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Η Ελλάδα διεκδικεί από το 1983, όταν η ηθοποιός και αργότερα υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη άρχισε μια σχετική εκστρατεία, την επιστροφή των γλυπτών, τα οποία κοσμούσαν την Ακρόπολη των Αθηνών επί δύο χιλιετίες, πριν αφαιρεθούν το 1803 από τον Λόρδο Έλγιν, βρετανό διπλωμάτη διαπιστευμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ενώ ο Έλγιν ισχυριζόταν πως είχε λάβει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κατοχή της οποίας τελούσε τότε την Ελλάδα, την άδεια για να πάρει τα έργα, η Αθήνα θεωρεί την αφαίρεση των έργων αυτών κλοπή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μισθώσει τις υπηρεσίες της βρετανίδας δικηγόρου Άμαλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, συζύγου του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, για να εξετάσει τις πιθανές οδούς για την επιστροφή των γλυπτών.

Η Αθήνα άρχισε επίσης το Νοέμβριο μια δημοσκόπηση μεταξύ των επιβατών του αεροδρομίου των Αθηνών ζητώντας τους να απαντήσουν σε διαδραστικές οθόνες στην ερώτηση: «Είστε υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ή όχι;».

Η Ελλάδα δήλωσε ωστόσο πως αναμένει τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για το θέμα ανάμεσα στη Βρετανία και την UNESCO, η οποία πρότεινε να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.