Ειδησεογραφικό site

Το απόλυτο χάος στα νησιά – Μετανάστες ποδοπατούν γυναίκα αστυνομικό στη Μυτιλήνη (ΒΙΝΤΕΟ)

29

 

Ενώ χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία καταφτάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ακόμη περισσότεροι παραμένουν σε πολλά ελληνικά νησιά με την κατάσταση σε Κω, Λέσβο και Λέρο να είναι πλέον «εκρηκτική» και τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες, με τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» που βρίσκονται στο νησί να μιλούν για κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Μετανάστες ποδοπάτησαν αστυνομικό στη Μυτιλήνη

Όλα αυτά, όμως, την ώρα που ένα ακόμα περιστατικό βίας με τον τραυματισμό μιας γυναίκας αστυνομικού προστίθεται στο σκηνικό διαρκούς έντασης που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εντός του πρώην στρατοπέδου Μόριας, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ταυτοποίησης με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου να απευθύνει τώρα έκκληση για βοήθεια στην Πολιτεία.

Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής ομάδα 150 μεταναστών μπήκε βίαια στο χώρο, όπου βρίσκονται οι λυόμενοι οικίσκοι, εγκλώβισε και ποδοπάτησε την αστυνομικό, η οποία εκείνη τη στιγμή εκτελούσε τη βάρδια της. Η γυναίκα είχε επιφορτιστεί με την τακτοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας μεταναστών στους οικιστικούς. Ωστόσο, κάποιοι μετανάστες άνοιξαν την πόρτα και το πλήθος έτρεξε προς τους οικίσκους ποδοπατώντας την αστυνομικό.

Η αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί θλάσεις στον αυχένα και στο δεξί της χέρι.

«Καθημερινά στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών σημειώνονται περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών. Είναι αρκετές φορές που οι αστυνομικοί εγκλωβίζονται εντός των εγκαταστάσεων αδυνατώντας να ελέγξουν τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο χώρο. Υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση και τη στέγαση αυτών των ανθρώπων με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μόνιμη ένταση. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό για να ελεγχθεί η κατάσταση, πράγμα που έχουμε επισημάνει προς το υπουργείο επανειλημμένως το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Απόστολος Παπαδέλλης.

Αυτή τη στιγμή στο χώρο εντός του πρώην στρατοπέδου διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες περίπου 2.000 μετανάστες από Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν και χώρες τις Αφρικής. Πρόχειρα παραπήγματα, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και προβληματική σίτιση συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί εδώ και δύο μήνες. Οι εντάσεις είναι καθημερινές και οι συμπλοκές με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μεταναστών καθημερινό φαινόμενο.

Μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών στη Μυτιλήνη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου

Πάνω από 33.000 πρόσφυγες στο νησί από την 1η Αυγούστου

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη «Διεθνή Αμνηστία» η Αστυνομία στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί από την 1η Αυγούστου, ενώ μόνο τη νύχτα της 10ης-11ης Αυγούστου έφτασαν στο νησί 1.450 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ η Κως, η Χίος και άλλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, η Λέσβος έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων: περισσότερους από 93.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι σήμερα το 2015, αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τις 12.187 αφίξεις σε όλο το 2014. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.

Η «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις. Επίσης, ζητά να εξασφαλιστούν περισσότερα λεωφορεία για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο κέντρο κράτησης την Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, καλύτερες συνθήκες στους άτυπους καταυλισμούς και στο λιμάνι, με βασικές υπηρεσίες όπως υγειονομικές παροχές, στέγη, νερό και περισσότερες τουαλέτες και ντους, αποτελεσματική και γρήγορη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, καθώς και νέα κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, όπου φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Έκρυθμη η κατάσταση στην Κω

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση με τους χιλιάδες μετανάστες και στην Κω, παρά το γεγονός ότι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατέπλευσε πάλι στο νησί.

Νέες καραβιές μεταναστών καταφθάνουν καθημερινά, τείνοντας να δημιουργήσουν εκ νέου μία αποπνικτική κατάσταση. Σύμφωνα με το kostoday.com, το κλίμα παραμένει τεταμένο, αφού και την Κυριακή σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε Πακιστανούς και Αφγανούς, που συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες.

«Η  Κως έγινε σύμβολο της αποτυχημένης ευρωπαικής πολιτικής για τους πρόσφυγες»

Την ίδια ώρα, με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση στη Κω με τις συνεχείς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» .

«O δήμος της Κω», όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, «δεν έχει τοποθετήσει τουαλέτες ούτε μεριμνά για τρόφιμα σε ότι αφορά τους  πρόσφυγες. Το ταξίδι τους μπορούν να συνεχίσουν μόνο όσοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί, ωστόσο,  αυτό διαρκεί συχνά ημέρες ή και εβδομάδες», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Κως έγινε έτσι σύμβολο της αποτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες» σημειώνει.

Τεταμένο το κλίμα και στην Κάλυμνο – Εκατοντάδες μετανάστες παραμένουν στη Λέρο 

Το κλίμα παραμένει τεταμένο και στην Κάλυμνο, όπου τη Δευτέρα υπήρξε νέα ένταση έξω από το ΑΤ Καλύμνου με μετανάστες που έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο του νησιού, ζητώντας να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα για να γύφουν από το νησί.

Η κατάσταση είναι αποπνικτική και στη Λέρο καθώς το ακριτικό νησί «βουλιάζει» υπό το βάρος των όλο και μεγαλύτερων αριθμών μεταναστών και προσφύγων που συρρέουν εκεί καθημερινά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο από το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.