Ειδησεογραφικό site

Τουσκ: Μιλάμε για εκατομμύρια επίδοξους μετανάστες, όχι χιλιάδες

30

Η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμώσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, καθώς τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα ανέρχονται σε εκατομμύρια και όχι απλώς χιλιάδες ανθρώπους, τόνισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της αποψινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια, όπως και οι χώρες από τις οποίες οι μετανάστες εισέρχονται στην Ένωση, πρόσθεσε ο πολωνικής εθνικότητας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι θα προτείνει στη Σύνοδο μέτρα άμεσης ανακούφισης των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και των χωρών που τους φιλοξενούν, τονίζοντας παράλληλα ότι, χωρίς φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δεν μπορεί να γίνει λόγος για ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

«Οι μάχες σε Συρία και Ιράκ δεν θα τελειώσουν σύντομα. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας, τέσσερα εκατομμύρια έχουν περάσει σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανέφερε τέλος ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις αμοιβαίες παρεξηγήσεις μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. και στις αλληλοκατηγορίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.