Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: Χιλιάδες παιδιά εργάζονται παράνομα

139

Στην Τουρκία με το πανάκριβο –εκτός άλλων- παλάτι του «Σουλτάνου» Ερντογάν, που ονειρεύεται τη χώρα του υπερδύναμη της Μεσογείου και  καθημερινώς προβάλει τις απειλητικές αξιώσεις του, στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου, χιλιάδες παιδιά, 6 με 14 ετών, αντί να κάθονται στα θρανία τους, δουλεύουν παράνομα, σκληρά, με μικρή αμοιβή ή και καθόλου.

Ανησυχητικά μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Οικονομικό και Κοινωνικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Bahçeşehir. Η έρευνα εμπεριέχει στοιχεία του 2012 και δόθηκε στην δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου.

images

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 2012 απασχολήθηκαν στη χώρα συνολικά 292.000 παιδιά και το 75% από αυτά εργαζόταν σε οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς να λαμβάνουν οικονομική αμοιβή. Από αυτά τα παιδιά 47.000 εργάστηκαν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα με χαμηλό ημερομίσθιο, ενώ μόνο κάποια από αυτά συνέχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η μελέτη αναφέρει ότι όσα από αυτά τα παιδιά συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο σχολείο, αυτή είναι χαμηλής ποιότητας και προειδοποιούν τους φορείς χάραξης εργατικής πολιτικής για τις αρνητικές επιπτώσεις της παιδικής απασχόλησης στη χώρα.

Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να μειώσει σταδιακά τον αριθμό των ανήλικων εργαζόμενων και σε βάθος χρόνου να θέσει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο, ώστε να μην είναι ανακόλουθη με τις σχετικές συμφωνίες που υπέγραψε από το 1992 με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

αρχείο λήψης

Την διετία 2006 – 2012 ο αριθμός των ανήλικων εργαζόμενων στην Τουρκία μειώθηκε κατά 26.000, αλλά αυτό δεν είναι μεγάλη διαφορά, αφού το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν και οι γεννήσεις στη χώρα, αφήνοντας ανέπαφο το ποσοστό των εργαζόμενων παιδιών ηλικίας από 6 – 14 ετών που είναι το 2,6% σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

tumblr_m5kftpdRAu1qbyz1fo1_1280

images (5)

images (1)

images (2)

images (4)

Τα σχόλια είναι κλειστά.