Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Ντεμιρέλ

22

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε δηλώσεις τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασαν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Ντεμιρέλ.

«Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ άφησε ένα βαθύ σημάδι στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας και συνέβαλε στην ανάπτυξη της χώρας μας, αποτελεί μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής μας ιστορίας», έγραψε ο πρόεδρος Ερντογάν στο επίσημο συλλυπητήριο μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας, στις 17 Ιουνίου.

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ντεμιρέλ, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, την ίδια μέρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έγραψε: «Εκφράζω τα συλλυπήτηριά μου σε όσους τον αγαπούσαν, τους συγγενείς του και το έθνος μας. Ήταν ένας πολιτικός που θα θυμόμαστε για πάντα για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα κατά την μακρά πορεία της πολιτικής του ζωής».

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε στους δημοσιογράφους και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα, που αρχίζει στις 17 Ιουνίου. Η κηδεία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα γίνει στις 19 Ιουνίου, στην Άγκυρα.

Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπήρξε από τις πιο εμβληματικές πολιτικές φυσιογνωμίες στην γειτονική χώρα. Από το 1965, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κυβέρνησε την Τουρκία για περισσότερο από 11 χρόνια ως πρωθυπουργός σε  επτά κυβερνήσεις και στη συνέχεια, κατέλαβε το αξίωμα του προέδρου από το 1993 μέχρι το 2000.

Ο Τούρκος πολιτικός πέθανε σε ηλικία 90 ετών, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στο νοσοκομείο Γκιουβέν της Άγκυρας, όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.