Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: «Πυρετός» διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης

36

Με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να παίζει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαράζουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές», αφήνοντας, όμως, σήμερα «παράθυρο» συνεργασίας.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θεωρείται ως πιθανότερος σύμμαχος του κυβερνώντος ΑΚP. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Χουριέτ», ο ηγέτης του MHP είναι έτοιμος να πει το «ναι» στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου για συνομιλίες σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δύο από τις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του είναι να ζητήσει από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να «ψαλιδίσει» τις φιλοδοξίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για αυξημένες εξουσίες αλλά και να αποκλείσει από διοικητικές θέσεις πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

«Οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδειξαν ότι η εθνοσυνέλευση είναι ο κατάλληλος τόπος για την επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της χώρας», δήλωσε ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης,  Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, καλώντας όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τις «κακεντρεχείς» συζητήσεις και να μην αφήσουν την Τουρκία χωρίς κυβέρνηση.

«Οι εκλογές τελείωσαν και έχει έρθει η ώρα για δράση και για αποφάσεις στη βάση της κοινής λογικής. Έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε τις κακεντρεχείς συζητήσεις. Ας της αφήσουμε στην άκρη», επεσήμανε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί , μεταξύ άλλων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στην Εθνοσυνέλευση και την κατάργηση νόμων που ισχύουν από το πραξικόπημα του 1980.

«Αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε διάστημα ενός έτους», πρόσθεσε ο Κιλιντσάρογλου.

Οι δηλώσεις του «προδίδουν» ετοιμότητα για να συζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαικό Κόμμα (CHP) με το AKP για πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, ο ηγέτης του CHP αναφέρθηκε και στα προβλήματα από τη διακυβέρνηση του AKP.

«Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας μας και είναι στην γραμμή των προσδοκιών του λαού μας», ξεκαθάρισε. Επιπλέον, τόνισε ότι θα ήταν λάθος μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κι ενώ Ερντογάν και Νταβούτογλου προσπαθούν να καταλήξουν στο κόμμα που θα γίνει κυβερνητικός εταίρος του ΑΚP, στο στρατόπεδο των Κούρδων πανηγυρίζουν αποθεώνοντας τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον 42χρονο πρόεδρο του HDP που έβαλε τα… γυαλιά στον ισχυρό άντρα της Τουρκίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.