Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: Θρήνος για τους νεκρούς, οργή για τον Ερντογάν-Απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα (Βίντεο)

106

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο μέχρι τώρα απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος στο ορυχείο της δυτικής Τουρκίας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 282.

Ο προηγούμενος απολογισμός της καταστροφής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στην επαρχία Μανίσα, ήταν 274 νεκροί.

Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές.

«Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους», υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι εγκαταστάσεις (πρώην κρατικές) παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες και κήρυξαν για σήμερα πανεθνική απεργία. «Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη», αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία. Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η φράση του Ερντογάν χθες «Αυτά γίνονται συνεχώς». Ηταν η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 282 ανθρακωρύχους, την ώρα που μια ολόκληρη χώρα έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος, έπειτα από την ανείπωτη τραγωδία.

Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων. «Πάρτε και τη δική μου ζωή», δήλωσε, κλαίγοντας με αναφιλητά, μία γυναίκα που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ξαναδεί τον άνθρωπό της. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN ο βουβός πόνος που έχει σκεπάσει την Τουρκία, αποτυπώνει το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων βρίσκεται στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Τη στιγμή της έκρηξης εκτιμάται ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συνολικά 787 εργαζόμενοι.

Ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν με κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής.

Ο υπουργός Εσωτερικών άνοιξε την πόρτα για να διαφύγει, ενώ το πλήθος κυνηγούσε το κονβόι, μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κάτοικοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξήλωσαν την πινακίδα από το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φωνάζοντας «δολοφόνε» και «κλέφτη».

Εκατοντάδες φοιτητές είχαν βγει νωρίτερα στους δρόμους της Άγκυρας διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία θεωρούν υπαίτια για το δυστύχημα στο ορυχείο λόγω έλλειψης βασικών προδιαγραφών ασφαλείας.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για τους διαλύσει, και οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι «ακραίες ομάδες» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή για πολιτικούς σκοπούς, και κάλεσε τους Τούρκους να μην λάβουν μέρος στις διαμαρτυρίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.