Ειδησεογραφικό site

Τουρισμός: Σώστε τη βαριά βιομηχανία μας από τη ΦαΠΑ

98

Της Μαρίας Καστρινάκη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Σε συνδυασμό δε με τα σενάρια για νέα φορολογική επιδρομή κατά των τουριστικών επιχειρήσεων, το κλίμα είναι εκρηκτικό και η κατάσταση τεταμένη, διαταράσσοντας έτσι το κλίμα ηρεμίας που είναι απαραίτητο για τον τουρισμό εν όψει μάλιστα της κορύφωσης της καλοκαιρινής σεζόν. Η εικόνα απογοητευτική με τους μήνες Απρίλιο και Μάιο να θεωρούνται ήδη χαμένοι. Ξενοδοχεία κλειστά με τις μικρές τουριστικές μονάδες να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, χαμηλοί τζίροι και εργαζόμενοι χωρίς δουλειά. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην πιο βαριά βιομηχανία της χώρας.

Το «Καρφί» συνομίλησε με τους προέδρους Ενώσεων Ξενοδόχων, οι οποίοι μας παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση, καταγράφοντας τα προβλήματα και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, για να επανέλθει η πολιτική και η οικονομική ομαλότητα, πριν να είναι αργά.

ΡΟΔΟΣ

«Αυτό το ξαφνικό θα δημιουργήσει χαοτική κατάσταση»

Μπορεί η τουριστική κίνηση στο νησί των ιπποτών να είναι ικανοποιητική αυτές τις ημέρες, η ροή όμως των κρατήσεων έχει μειωθεί αρκετά σε σύγκριση με τους περασμένους μήνες. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, όπως μας λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Ρόδου και εκπρόσωπος Τύπου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου. «Περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις για να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η τουριστική περίοδος. Η τουριστική σεζόν για το νησί μας ξεκινάει στις αρχές Απριλίου και τελειώνει τέλος Οκτωβρίου. Φέτος ξεκινήσαμε αρχές Μαΐου και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει. Δεν νομίζω να φτάσουμε τα 25 εκατομμύρια τουρίστες που ήταν οι αρχικές προβλέψεις». Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ, ο κ. Παπαβασιλείου τόνισε πως πρόκειται για ένα παράλογο μέτρο στη μέση της τουριστικής σεζόν. «Η δικιά μας αγωνία είναι το αν θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, οι οποίες τρέχουν 12 μήνες το χρόνο με τις επιχειρήσεις μας να λειτουργούν μονάχα τους πέντε μήνες. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυξήσεις σε συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από πέρσι. Οι μισοί ξενοδόχοι θα βρεθούν κατηγορούμενοι, καθώς η μη πληρωμή του ΦΠΑ θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι περισσότεροι όχι μόνο δεν θα δεχτούν να το πληρώσουν, αλλά δεν θα έχουν τα χρήματα για να το κάνουν. Αυτό το ξαφνικό, στα μέσα της σεζόν, θα δημιουργήσει χαοτική κατάσταση. Ειδικά για τη Ρόδο, η μόνη της ελπίδα είναι ο τουρισμός της. Προστατέψτε τον, κύριοι της κυβέρνησης».

ΚΩΣ

Ζούμε ώρες αγωνίας

Η κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, μίλησε στο «Καρφί» για την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα, που απασχόλησε το νησί ένα μήνα πριν. «Ακυρώσεις σε κρατήσεις μας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Πριν από περίπου ένα μήνα έγιναν κάποιες λόγω των μεταναστών, αλλά ευτυχώς ήταν ελάχιστες. Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες κινούμασταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως απ’ ό,τι βλέπουμε, από εδώ και πέρα υπάρχει μούδιασμα στις κρατήσεις μας. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κινείται με μείωση 8% σε σύγκριση με πέρυσι. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία από όλους τους επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού και όχι μόνο, καθώς ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν και επηρεάζεται άμεσα από οτιδήποτε μπορεί να φέρει αστάθεια στη λειτουργία του. Η τουριστική σεζόν ξεκινάει αρχές Μαΐου και τελειώνει τέλος Οκτωβρίου, με εθνικότητες ως επί το πλείστον Γερμανούς, Άγγλους, Ολλανδούς, Ιταλούς. Όλοι μας πλέον περιμένουμε με αγωνία το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες».

ΧΙΟΣ

Ευτυχώς υπάρχουν και οι Τούρκοι…

«Δόξα τω Αλλάχ» λένε οι επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί της Χίου και όχι άδικα, αφού η ροή τουριστών από την απέναντι όχθη, που απέχει μόλις 20 λεπτά με το ταχύπλοο, έχει διασώσει την τουριστική αγορά του νησιού. Όπως αναφέρει στο «Καρφί» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Διαμερισμάτων και Εξοχικών Κατοικιών Νομού Χίου κ. Δημήτρης Κυτριλάκης, το νησί έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για τους τουρίστες από την Τουρκία, τη στιγμή που απόσταση και κόστος το έχουν καταστήσει απαγορευτικό για τους Έλληνες. «Ας είναι καλά οι γείτονές μας, που ενισχύουν λίγο την κατάσταση και δίνουν ζωή στο νησί, αφού τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Είμαστε ο πρώτος προορισμός για τους Τούρκους, καθώς από τον Τσεσμέ απέχουμε μόλις 8 μίλια, ενώ υπάρχουν καθημερινά τρία δρομολόγια. Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε τις αρχικές προβλέψεις των 25 εκατομμυρίων τουριστών. Ήδη πάμε πολύ χειρότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο» μας λέει ο κ. Κυτριλάκης, τονίζοντας πως υπάρχει μια ρευστή κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατήσεις. «Ακυρώσεις δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, αλλά οι κρατήσεις από το εξωτερικό έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Η υψηλή περίοδος για εμάς ξεκινάει 10 Ιουλίου και φτάνει έως 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτές τις 40 ημέρες λοιπόν προσπαθούμε όλοι μας να καλύψουμε τα σπασμένα τις τουριστικής περιόδου. Το λυπητερό είναι ότι ξαναγυρίσαμε στον τουρισμό των 40-45 ημερών. Η Χίος ήταν κατεξοχήν τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες, ο οποίοι σε παλαιότερες εποχές έφταναν το 60% των τουριστών μας. Για αυτό η Χίος έχει πατώσει! Ελάχιστοι είναι πλέον οι Έλληνες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν. Γίνεται προσπάθεια από όλους μας εδώ στο νησί, αλλά δυστυχώς παλεύουμε μόνοι μας. Τα μεταφορικά μέσα στο νησί καθιστούν το ταξιδιωτικό πακέτο της Χίου πολύ ακριβό και μη ανταγωνιστικό. Με την αύξηση του ΦΠΑ θα καταστραφούν οι περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού. Δεν θα μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες. Όλοι οι ιδιοκτήτες ξενοδόχοι και ενοικιαζόμενων δωματίων έχουμε ρίξει τις τιμές μας σε οριακό σημείο».

 

ΧΑΝΙΑ

Ακυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά ούτε ζήτηση

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι παρουσιάζονται ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού και στα Χανιά της Κρήτης, όπου αναμένουν αγωνιωδώς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού κ. Μανώλης Γιαννούλης, μιλώντας στο «Καρφί», επισήμανε ότι οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. «Ο όγκος των προκρατήσεων έως το τέλος του 2014 ήταν πραγματικά εκπληκτικός κάνοντάς μας να πιστεύουμε πως η τουριστική σεζόν θα ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Η γενικότερη αβεβαιότητα όμως τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας έχει περιορίσει οπωσδήποτε την τουριστική κίνηση, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατήσεων να έχει μειωθεί δραματικά. Ακυρώσεις δεν υπάρχουν, υπάρχει όμως σημαντική ανάσχεση στις κρατήσεις. Εκεί δηλαδή που υπήρχε μια συγκεκριμένη αυξητική ροή των κρατήσεων ξαφνικά έχει χαθεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσουμε το νούμερο των 25 εκατομμυρίων τουριστών, ένα νούμερο το οποίο βασιζόταν στις αρχικές μας προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά, αλλά σίγουρα θα είμαστε πιο χαμηλά από ό,τι την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο». Όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, ο κ. Γιαννούλης τόνισε πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα βγει εκτός ανταγωνισμού με οδυνηρές συνέπειες για επιχειρήσεις, εργαζομένους και εθνική οικονομία».

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Κόκκινη γραμμή η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Δύσκολη αναμένεται να είναι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, αφού τα πρώτα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρη Τάσιο. «Ημέρα που περνάει για τον τουρισμό δε ξαναγυρνάει! Η χρονιά είναι δύσκολη και αυτό φάνηκε από τον Μάιο που τα περισσότερα ξενοδοχεία άργησαν να ανοίξουν, ενώ ο μήνας έκλεισε στο μείον 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Πολύ φοβόμαστε πως αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί. Η πτώση αυτή προέρχεται από δύο παράγοντες, που είναι η μείωση της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς και η μεγάλη πολιτική αστάθεια μετά τον μήνα Απρίλιο. Ακυρώσεις δεν υπάρχουν, απλώς δεν υπάρχει ζήτηση. Μέχρι το μήνα Φεβρουάριο, οι προκρατήσεις πήγαιναν εξαιρετικά καλά. Κανένας τότε δεν προέβλεπε ότι η διαπραγμάτευση θα πάρει πέντε μήνες και να δούμε» μας λέει ο κ Τάσιος . «Αύξηση 13% στο ΦΠΑ, εάν δεν επιβληθεί από τη φετινή τουριστική περίοδο αλλά από του χρόνου, θα είναι μια αύξηση που θα προσπαθήσουμε να την υποστηρίξουμε ως μια αύξηση προς τους tour operators ή να απορροφήσουμε και οι ίδιοι ένα μικρό ποσοστό στις τιμές. Η αύξηση όμως στο 23% μάς οδηγεί σε κόκκινες γραμμές. Και τα δάνεια θα έχουν πρόβλημα και η ρευστότητα και οι θέσεις εργασίας. Πόσω μάλλον αν ισχύσει από φέτος, που θα έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη καταστροφή».

ΜΥΚΟΝΟΣ

Μόνο οι άνεμοι επηρεάζουν την κίνηση

Μόνο οι άνεμοι φαίνεται πως αγγίζουν το νησί της Μυκόνου καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Μιχάλη Αποστόλου, η τουριστική κίνηση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. «Δεν υπάρχει καμία ακύρωση για το νησί μας. Ίσα ίσα που οι κρατήσεις είναι εξίσου ικανοποιητικές και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Βέβαια προσπαθούμε και εμείς με τη σειρά μας να έχουμε όσο το δυνατόν αντέχουμε προσιτές τιμές ώστε να κρατήσουμε τους πελάτες μας οι οποίοι επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με επισκέπτες από ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Ινδία, Κίνα και λίγους από Ευρώπη». Μπορεί βέβαια η τουριστική κίνηση να κυλάει αρκετά καλά, όπως μας λέει ο κ. Αποστόλου, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον. «Όλη αυτή η πολιτική αστάθεια έχει επηρεάσει όλο το τουριστικό πακέτο. Η Μύκονος είναι ένα διαμάντι του τουρισμού που προσφέρει πολλά στη χώρα μας, χωρίς όμως να έχει κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε μόνοι μας. Με τέτοιο υψηλού επιπέδου τουρισμό στο νησί μας η εικόνα που παρουσιάζουμε με τις απαρχαιωμένες υποδομές δεν είναι η καλύτερη».

ΚΕΡΚΥΡΑ

Βοηθήστε τον τουρισμό, μην τον σκοτώνετε

«Να βάλει ο Θεός το χέρι του, αλλά και εμείς το ποδαράκι μας» τονίζει χαρακτηριστικά στο «Καρφί» ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Κέρκυρας κ. Παναγιώτης Μπράβος, ο οποίος ασχολείται με τον τουρισμό από το 1961. «Κακά τα ψέματα, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά όσο τα περιμέναμε. Οι πρώτες προβλέψεις για την θερινή περίοδο, στις αρχές του έτους ήταν ενθαρρυντικές όσο ποτέ άλλοτε. Όχι τα 25 εκατομμύρια τουρίστες δεν θα φτάσουμε, αλλά ούτε καν τα περυσινά επίπεδα! Ακυρώσεις δεν υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχουν και κρατήσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε το κράτος, αλλά και αυτό να βοηθήσει εμάς. Το 13% αύξηση στο ΦΠΑ, εάν επιβληθεί από του χρόνου, είναι μια αύξηση που θα προσπαθήσουμε να την υποστηρίξουμε ως μια αύξηση προς τους tour operators ή να απορροφήσουμε και οι ίδιοι ένα μικρό ποσοστό στις τιμές. Αν γίνει όμως από φέτος, αυτό θα αποτελειώσει τον ελληνικό τουρισμό. Τι θα γίνει με τα τουριστικά πακέτα, τα οποία είναι ήδη κλεισμένα από τους επιχειρηματίες του κλάδου, με βάση το παλαιό καθεστώς ΦΠΑ; Ποιος tour operator θα βρεθεί να συμφωνήσει να μου πληρώσει τον υπόλοιπο ΦΠΑ; Τι τον νοιάζει αυτόν; Θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους; Υπάρχουν πολλοί ξένοι που έχουν χτίσει ή αγοράσει σπίτια στο νησί μας και τα νοικιάζουν σε κόσμο χωρίς φορολογικά παραστατικά, ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο. Λέμε πώς θα μαζευτούμε στην Ελλάδα και τι θα κάνουμε με τη φοροδιαφυγή. Να τη λοιπόν τη φοροδιαφυγή! Σίγουρα και οι ιθύνοντές μας πιέζονται αρκετά και δεν μπορούν να σκεφτούν ορθά. Ο τουρισμός όμως είναι η μόνη βιομηχανία στη χώρα μας που μπορεί να επιζήσει! Βοήθησέ τον! Μην τον πληγώνεις, μην τον σκοτώνεις!

Τα σχόλια είναι κλειστά.