Ειδησεογραφικό site

Τορπίλη στον τουρισμό από το capital control – «Βροχή» οι συστάσεις στους τουρίστες να έχουν μαζί τους ευρώ

26

Βραδυφλεφγή «βόμβα» και για τον τουρισμό αποτελεί η δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και η οποία επιτείνεται από την απόφαση να μείνουν κλειστές οι τράπεζες για έξι ημέρες και να επιβληθούν capital controls.

Ήδη οχτώ χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πολωνία, Σουηδία) εξέδωσαν νέες συστάσεις και οδηγίες προς τους τουρίστες που βρίσκονται ή θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να έχουν επιπλέον μετρητά για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

Χαρακτηριστική η εικόνα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τουρίστες να συνωστίζονται στα ΑΤΜ μαζί με απλούς πολίτες προκειμένου να ανεφοδιαστούν με μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά θα συγκαλέσει ειδική σύσκεψη στη Λεωφόρο Αμαλίας με τη συμμετοχή του γ.γ. ΕΟΤ κ. Πάνου Λειβαδά, με στόχο την ανάσχεση της αρνητικής δημοσιότητας που επηρεάζει την τουριστική αγορά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην εκστρατεία ενημέρωσης των tour operators του εξωτερικού θα συμμετάσχουν τόσο τα γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ όσο και οι πρεσβείες.
Τι λένε τα ευρωπαϊκά υπουργεία Εξωτερικών

Ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς που μένουν ή ταξιδεύουν στην Ελλάδα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την Κυριακή.

Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τις συνθήκες ρευστότητας στη χώρα μας και τα εμπόδια στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωσή του καλεί, μεταξύ άλλων τους Αμερικανούς να μεταφέρουν μαζί τους περισσότερα από ένα μέσα πληρωμών και να διασφαλίσουν πως έχουν αρκετά μετρητά ανά χείρας για να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Την ίδια ώρα, προτείνει στους ταξιδιώτες να είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την ασφάλειά τους και να αποφεύγουν πολιτικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις καθώς μπορούν να εκδηλωθούν αναταραχές.

Το Γερμανικό ΥΠΕΞ τονίζει πως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην χώρα, οι τουρίστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις και «προβληματικά σημεία» και γι’ αυτό καλεί τους Γερμανούς τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους μετρητά.

Τo Foreign Office (βρετανικό ΥΠΕΞ) προχώρησε στην αναθεώρηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ελλάδα ως προς την ανάγκη οι Βρετανοί τουρίστες να έχουν μαζί τους περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. «Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους την πιθανότητα οι τραπεζικές υπηρεσίες να περιοριστούν με έκτακτη ανακοίνωση. Εξασφαλίστε ότι έχετε μαζί σας αρκετά ευρώ σε μετρητά για να καλύψετε έκτακτες ανάγκες, απρόβλεπτες καταστάσεις και απροσδόκητες καθυστερήσεις».

«Να προετοιμάσετε με εξαιρετική προσοχή την παραμονή σας στην Ελλάδα και να είστε σε ετοιμότητα για αλλαγές στην κατάσταση» αναφέρεται στην οδηγία του Ολλανδικού ΥΠΕΞ.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι μπορεί να μην γίνονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και γι’ αυτό τονίζεται στους τουρίστες να έχουν επαρκή ποσότητα μετρητών για όλα τα έξοδά τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα αλλά και για την επιστροφή τους.

Οι ταξιδιώτες από την Φινλανδία καλούνται από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους να έχουν προμηθευτεί αρκετά μετρητά πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα φινλανδικού Τύπου, οι φινλανδικές τράπεζες, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και άλλες αρχές συστήνουν στους τουρίστες να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν αγαθά και υπηρεσίες εξ’ολοκλήρου στα μετρητά. Οι ταξιδιώτες, την ίδια ώρα, καλούνται να είναι προσεκτικοί και να διασφαλίσουν ότι η ταξιδιωτική ασφάλειά τους καλύπτει το πλήρες ποσό.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ελλάδα έχουν κληθεί από τις τράπεζες στη χώρα τους, να διασφαλίσουν ότι θα έχουν αρκετά μετρητά στη διάθεσή τους, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες σταματήσουν να παρέχουν μετρητά στα γκισέ ή στα ATM.

Παρ’όλα αυτά, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν έχουν λάβει εντολή από τουρίστες για ακύρωση των ταξιδιών στην Ελλάδα, ωστόσο, αναφέρεται πως κάποιοι ανήσυχοι Φινλανδοί στην Ελλάδα έχουν επικοινωνήσει με αξιωματούχους ζητώντας για οδηγίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Σε ανάλογη οδηγία προς τους ταξιδιώτες προχωρά και το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί τους Βέλγους που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους αρκετά μετρητά.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας αναφέρει σε διεθνές δίκτυο πως υπάρχουν πληροφορίες που έρχονται από την Ελλάδα ότι κάποια εστιατόρια και πρατήρια καυσίμων δεν έχουν δεχθεί πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και δέχονται μόνο μετρητά.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Εύα Κόπατς, κάλεσε τους Πολωνούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα να μην στηρίζονται στις πιστωτικές κάρτες και τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών, αλλά να προτιμούν να έχουν μαζί τους μετρητά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.