Ειδησεογραφικό site

Τι σημαίνει η εκλογή Ντούντα στην Πολωνία – Σκληρή μάχη στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου

37

Ένας άσημος μέχρι σήμερα νομικός και ευρωβουλευτής αναλαμβάνει τον προεδρικό θώκο της Πολωνίας. Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα έδειξε, χτες, την… πόρτα στον κεντροδεξιό Μπονισλάβ Κομορφόσκι της «Αστικής Πλατφόρμας», στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Κάνοντας το σήμα της νίκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ντούντα πανηγύριζε έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Αγκάτα και την κόρη του, Κίνγκα.

Ο 43χρονος Ντούντα αναδείχθηκε νικητής με απροσδόκητα ισχυρό προβάδισμα στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με τα πολωνικά ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι η επικράτηση του υποψηφίου του κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» έναντι της κυβερνώσας «Αστικής Πλατφόρμας» προμηνύει σκληρή μάχη, αν όχι αλλαγή κατεύθυνσης, στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Κομορόφκσι αναγνώρισε την ήττα του μερικές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Οι πολίτες της ελεύθερης και δημοκρατικής Πολωνίας αποφάσισαν, και για αυτό συγχαίρω τον αντίπαλό μου» ανέφερε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Ντούντα μπορεί να υπερηφανεύεται αφού κατάφερε να δώσει την πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» εδώ και μία δεκαετία. Το κόμμα βρίσκεται πολύ κοντά στην Καθολική Εκκλησία, έχει κοινωνικά συντηρητικές θέσεις και θεωρείται λιγότερο φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο από ό,τι η κυβερνώσα «Αστική Πλατοφόρμα».

Ο ίδιος ο Ντούντα, ήταν στο επιτελείο του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και έχει θητεύσει αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών – AECR). Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Polska The Times», «οι ψηφοφόροι είπαν «μέχρι εδώ» στην «Πλατφόρμα Πολιτών» (ΡΟ)», το κόμμα που κυβερνά τη χώρα εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια.

Για την γαλλική εφημερίδα «Liberation», η νίκη του Ντούντα ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του μέντορά του, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του συντηρητικού και λαικίστικου κόμματος «Νόμος και Διακοσύνη» (PiS), πρώην πρωθυπουργού το 2006-2007.

«Οι Πολωνοί θέλουν αλλαγές. Έδειξαν κίτρινη κάρτα στην Πλατφόρμα Πολιτών και μπορεί να της δείξουν κόκκινη κάρτα στις βουλευτικές εκλογές του Φθινοπώρου», γράφει η «Polska The Times» που παρομοιάζει το κόμμα αυτό με «τις παχιές γάτες που στρογγυλοκάθονται στον καναπέ».

O συντηρητικός Ντούντα εξελέγη με ποσοστό 52% των ψήφων, έναντι 48% του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος παραδέχτηκε αμέσως την ήττα του.

«Αυτοί που με ψήφισαν, ουσιαστικά ψήφισαν για την αλλαγή. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι είμαστε σε θέση να ανοικοδομήσουμε την εθνική κοινότητα στη χώρα, ότι μπορούμε να είμαστε μαζί και να ανοικοδομήσουμε μαζί αυτή τη χώρα». Ο Ντούντα δήλωσε επίσης ότι είναι «ανοικτός στο διάλογο» και ότι ελπίζει στο τέλος της πενταετούς θητείας του να μπορεί να ειπωθεί πως ήταν ο «πρόεδρος όλων των Πολωνών».

Τα σχόλια είναι κλειστά.