Ειδησεογραφικό site

Τι προβλέπει το “μίνι” φορολογικό -Διορθώσεις στο παρά πέντε από τη Βαλαβάνη

34

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων, τους μισθωτούς που αποκτούν εισοδήματα και από «μπλοκάκι».

Σε διορθώσεις στο παρά πέντε της εκπνοής των φορολογικών δηλώσεων προχωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Σχεδιάζονται μειώσεις του φόρου δωρεών και γονικών παροχών σε χρήμα καθώς και αύξηση της έκπτωσης φόρου 2% για τους φορολογούμενους που πληρώνουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1. Τεκμήρια. Δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμηρίο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο εκτινάσσει στα ύψη το τεκμαρτό εισόδημα και «φουσκώνει» το φόρο που καλείται να πληρώσει. Σημειώνεται ότι παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και πέρυσι και τότε είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα), έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή εναλλακτικά, τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα.

2. Διόρθωση της ρύθμισης αναμένεται και για τους μισθωτούς που ενισχύουν το ετήσιο εισόδημά τους με έσοδα από «μπλοκάκι». Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ ( 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ. Η επικείμενη αλλαγή θα δίδει την δυνατότητα στους εν λόγω φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.

3. Αναμένεται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει οι αγρότες να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3%.

4. Θα μειωθεί ή θα καταργηθεί η φορολόγηση για δωρεές σε χρήμα για πρώτου βαθμού συγγενείς ενώ θα μειωθούν και τα υπόλοιπα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για τους υπόλοιπους βαθμούς συγγένειας.

5. Οσον αφορά στο μπόνους για τους συνεπείς της εφάπαξ καταβολής το ποσοστό θα είναι υψηλότερο του 2% . Συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του
Ποταμιού κ. Χάρη Θεοχάρη είπε ότι: «Εγώ έχω πει -και θα το κάνουμε στο φορολογικό νομοσχέδιο για το έτος 2015- θα υπάρξει ένα μπόνους τέτοιο που να αισθανθούν, εν πάση περιπτώσει, πως το γεγονός ότι κάνουν όλη αυτήν την προσπάθεια, εκτιμάται και από την πολιτεία».

Τα σχόλια είναι κλειστά.