Ειδησεογραφικό site

Τι παίρνει ο Βενιζέλος και τι ο Παπανδρέου από τα «ιμάτια» του ΠΑΣΟΚ

43

Ακόμη κι αν κάποιος είχε αμφιβολία για το εάν ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος, η χθεσινή συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρέπει να του έλυσε κάθε απορία: Ο πρώην πρωθυπουργός έχει λάβει τις αποφάσεις του και το κόμμα ήδη ετοιμάζεται για να αναγγελθεί αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή στη Βουλή – και με δεδομένο βέβαια ότι θα είναι ατελέσφορη, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του.

Για την πρόθεση του κ. Παπανδρέου ήταν βέβαιος έτσι κι αλλιώς ο κ. Βενιζέλος. Η πρόσκληση σε συνάντηση και η έκκληση να μην διασπάσει το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν παρά μία κίνηση για να τον εμφανίσει ως διασπαστή της παράταξης και να δείξει ότι ο ίδιος κάνει κάθε προσπάθεια, έστω και την ύστατη ώρα, για την ενότητα του ιστορικού αυτού πολιτικού χώρου.

Η πραγματική μάχη τώρα γίνεται για το ποιος θα πάει με ποιον, από τους βουλευτές έως και τα στελέχη μεσαίου επιπέδου. Στην εκλογική βάση έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα: Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς στις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου δεν έχει να πάρει περισσότερο από 1%-2%, καθώς ήδη οι οπαδοί του είχαν στρέψει την πλάτη τους στον κ. Βενιζέλο.

Κάπως έτσι ήταν και τα πράγματα στο στελεχιακό δυναμικό τους τελευταίους μήνες, ίσως και την τελευταία διετία.

Το ερώτημα είναι κυρίως για τους βουλευτές και τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, καθώς για προφανείς λόγους σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα είναι περιπλεγμένα.

Ο κ. Παπανδρέου διεκδικεί σχεδόν το ένα τρίτο της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή κοντά στους δέκα βουλευτές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να τους πάρει μαζί του.

Σίγουροι για το νέο κόμμα είναι ο Θάνος Μωραΐτης, που πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα εδώ και καιρό, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, ο Συμεών Κεδίκογλου.

Επίσης, εκτός απρόοπτου, ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ σίγουρη θεωρούν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και την Άντζελα Γκερέκου, ήτοι μαζί με τον κ. Παπανδρέου επτά, για αρχή.

Πιστεύουν επίσης ότι οι συσχετισμοί στο Ηράκλειο θα οδηγήσουν τον Βασίλη Κεγκέρογλου να επιλέξει τον κ. Παπανδρέου, ενώ υπάρχει και μία μεγάλη προσδοκία, όχι όμως απ’ όλους, για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είναι χρόνια τώρα σε πλήρη διάσταση με τον κ. Βενιζέλο.

Παράλληλα οι παπανδρεϊκοί περιμένουν στο νέο κόμμα τον ανεξάρτητο βουλευτή Χρήστο Αηδόνη, ενώ γίνεται μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Μάρκο Μπόλαρη.

Από την πλευρά της η ηγεσία Βενιζέλου εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν τελικά ούτε καν όλες αυτές οι διαρροές, ενώ είναι βέβαιη ότι θα διατηρήσει το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι του κεντρικού στελεχιακού μηχανισμού, με τον οποίο θα δώσει από θέση ισχύος την εκλογική μάχη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ακράδαντα ότι το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου δεν θα έχει την οργανωτική ετοιμότητα να δώσει μία σκληρή εκλογική μάχη, ιδίως σε συνθήκες πόλωσης όπως είναι οι σημερινές και ότι αυτό θα φέρει σε θέση ισχύος το ΠΑΣΟΚ. Είναι μάλιστα αυτό το σκεπτικό, ότι δηλαδή ο κ. Παπανδρέου θα είναι σαφώς πίσω από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, που έκανε κάποιους να εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει τελικά το εγχείρημα – μέχρι που έγινε όμως η συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο το πρωί της Τρίτης και πείστηκαν και οι περισσότεροι από αυτούς.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.