Ειδησεογραφικό site

Τι είπε και τι δεν είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός

58

kaloudis5Του Θοδωρή Καλούδη

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν σε ένα κλίμα προσδοκίας στο εσωτερικό και διαπραγματευτικής αναμονής στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τι μας είπε ο κ. Τσίπρας; Ιδού τα βασικά:

– Στο επίπεδο της κοινωνικής ανακούφισης, ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη απολυμένων από το δημόσιο, επιστροφή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, σταδιακή αποκατάσταση μέχρι το 2016 του κατώτατου μισθού στα 715 ευρώ, 13ο μισθό στους χαμηλοσυνταξιούχους, απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι να ψηφιστεί η νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

– Στο ζήτημα των θεσμικών αλλαγών υποσχέθηκε “αλλαγή του κράτους σε ένα εξάμηνο”. Και τόνισε την εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση “για μάχη με συμφέροντα και το κράτος των πελατειακών σχέσεων και της σπατάλης”.

– Στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης” έκανε σαφές ότι οι έχοντες και κατέχοντες θα πρέπει να προετοιμάζονται για έκτακτη εισφορά αλλά και σταθερή αυξημένη φορολόγηση. Ανακοίνωσε συγκρότηση “περιουσιολόγιου” για τον καθένα, όπου θα δηλώνονται όλα τα υπάρχοντά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επί των οποίων θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα.

– Για τις επενδύσεις υπήρξε περισσότερο σαφής για το τι δεν θα γίνει παρά για το τι και πως θα γίνει.

– Στο επίπεδο των εντυπώσεων, δήλωσε ότι πωλούνται κυβερνητικά αυτοκίνητα και ένα από τα τρία αεροσκάφη για τις ανάγκες της κυβέρνησης, πρότεινε να μην έχουν δικαίωμα αυτοκινήτου οι βουλευτές, ανακοίνωσε ότι μειώνεται 30% το προσωπικό του Μαξίμου και 40% η φρουρά του πρωθυπουργού.

– Ανακοίνωσε ακόμα ότι ανασυστήνεται από μηδενική βάση η ΕΡΤ και ότι θα συγκροτηθεί “Εξεταστική για το Μνημόνιο”

– Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και την κρίσιμη Τετάρτη στο Eurogroup, o πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Μας είπε βέβαια αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν οι συνομιλητές μας: “Δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου” Και εξέφρασε τη αισιοδοξία του “για συμφωνία με τους εταίρους μας” με ένα “Νέο Συμβόλαιο με μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα”. Σε αυτό, είπε, αν υπάρχει διάθεση, “συμφωνούμε αύριο το πρωί”, χωρίς να μας εξηγήσει που εδράζεται η αισιοδοξία του.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι προγραμματικές δηλώσεις, που αφορούν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, ήταν μια σύνθεση καλοπροαίρετων εξαγγελιών. Και θεωρώ πως άγγιξαν την ψυχή της πλειοψηφίας των πολιτών, που είναι εξαντλημένοι από την κρίση – και το μνημόνιο. Η σύνδεση των (αναγκαίων) κοινωνικών παροχών με την πηγή χρηματοδότησής τους έμεινε ωστόσο μετέωρη. ´

Γιατι όσα ακούσαμε και αφορούν στην κοινωνία, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν “προγραμματικές δηλώσεις”, κοστολογημένες και με χρονοδιάγραμμα, αλλά δηλώσεις -έντιμων προφανώς- γενικών προθέσεων, χωρίς βέβαιη εφαρμογή. Δηλώσεις που ωστόσο, φθάνουν για να ικανοποιήσουν το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων μη προνομιούχων λαϊκών στρωμάτων τη στιγμή αυτή της γενικής ευφορίας.

Μετέωρη έμεινε και η πρόθεσή του κ.Τσίπρα να τιμήσει ή όχι τις δεσμεύσεις της χώρας (όπως του ζητούν οι δανειστές μας) με τη συναφή συνέχιση της χρηματοδότησής της. Και αυτό, γιατι δεν συνοδεύτηκαν από μια “αίσθηση λύσης” -λύσης όχι μνημονιακής (αλοίμονο…) αλλά εθνικής αναπτυξιακής προοπτικής, που θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από τους εταίρους-δανειστές μας. Λύση συμβιβασμού – γιατί στην Ευρώπη όλα είναι συμβιβασμός. Και ο συμβιβασμός -όσο και αν δεν ταιριάζει στην έπαρση των νικητών των εκλογών- είναι χορός για δύο.

Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός επέμεινε κυρίως σε όσα θέλουν να ακούσουν οι πολίτες και άφησε εντέχνως σε δεύτερο πλάνο όσα θα έπρεπε να ακούσουν οι δανειστές μας εν όψει του Eurogroup της Τετάρτης. Γί αυτό και όλα παραμένουν στον αέρα…

Την ερχόμενη Τετάρτη θα ακούσουμε τα σπουδαία, τα οποία θα δώσουν ή όχι νόημα στις προγραμματικές δηλώσεις…

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.