Ειδησεογραφικό site

Ακαμψία μέχρι την τελευταία ώρα από Μέρκελ και Σόιμπλε – Σκοτσέζικο ντούς η γερμανική στάση για την Ελλάδα

37

Σκοτσέζικο ντους θύμισε η Πέμπτη όσον αφορά τις γερμανικές αντιδράσεις για την Ελλάδα. Η μεσημεριανή παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έμοιαζε ως τορπίλη στη διαφαινόμενη συμφωνία. Έτσι αναγκάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να ξεχάσει πολύ σύντομα το… δεν μιλάω μαζί της, να σηκώσει το τηλέφωνο και επί 50 λεπτά της ώρας να προσπαθεί να της εξηγήσει γιατί πρέπει να υποστηριχθεί το ελληνικό αίτημα για παράταση.

Αυτό, σε συνδυασμό με την παρέμβαση του αντικαγκελαρίου και επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δείχνουν να λειτούργησαν πυροσβεστικά. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις πληροφορίες που εισρέουν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, οι οποίες αφήνουν ανοιχτό παράθυρο συμφωνίας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο koolnews.gr, το Βερολίνο μοιάζει πολλές φορές να λειτουργεί με δύο πόλους αναφοράς: ο ένας βρίσκεται στη Wilheelmstraße, όπου στεγάζεται και γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο άλλος πόλος μοιάζει να τοποθετείται στη γερμανική Καγκελαρία.

Πρακτικά, αυτός ο γερμανικός διπολισμός έχει να κάνει με το πόσο πολιτικά διαπραγματεύεται κάθε πλευρά: ο μεν κύριος Σόιμπλε μοιάζει να συμπεριφέρεται πολύ πιο άτεγκτα και με απαρέγκλιτη διάθεση τήρησης των συμπεφωνηθέντων, ενώ η Άγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται πιο πολιτική, με διάθεση να διαπραγματευτεί και να περάσει πολλές ώρες σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, αρκεί να μην αποχωρήσει από την αίθουσα με άδεια χέρια.

Μάλιστα, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, η κυρία Μέρκελ έχει αποφασίσει από το 2012 και μετά πως δεν θα είναι η πολιτικός που θα υπογράψει το τέλος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας μια μελανή κηλίδα στο σχεδόν άψογο-για τα γερμανικά δεδομένα-βιογραφικό της. Έτσι, η στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν θα πρέπει να εξέπληξε κανέναν. Ο κύριος Σόιμπλε κινήθηκε με τη λογική της τήρησης των κανόνων, ενώ και το position paper που κόμισε η γερμανική αντιπροσωπεία στο τραπέζι του Euroworking Group ήταν ιδιαίτερα σκληρό, αν και ορισμένοι κύκλοι στέκονταν βασικά λογικά ερωτήματα που θέτει η γερμανική πλευρά: «ποιες θα είναι δηλαδή αυτές οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεσμεύεται η Αθήνα, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός; » φερ ειπείν.

Μέρκελ και Γκάμπριελ σε πιο χαμηλούς τόνους

Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε έπαιξε το χαρτί του πολύ νωρίς, ακριβώς γιατί έχει την αντίληψη πως οι κανόνες που έχουν διαμορφωθεί ισχύουν, χωρίς εξαιρέσεις για όλους. Από τεχνικής άποψης, η αντίληψη αυτή δεν είναι παράλογη. Χωρίς να διαφωνούν με τον νούμερο 1 υπουργό της γερμανικής κυβέρνησης, Άγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άνοιξαν χαραμάδα αισιοδοξίας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Άγκελα Μέρκελ κατά το πενηντάλεπτο τηλεφώνημα τους ήταν αρκετά καλή και έγινε σε κλίμα αμοιβαιότητας, ενώ και στη γερμανική πρωτεύουσα υπάρχει η αντίληψη πως πολιτικά μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Από την άλλη, κρίσιμη ήταν και η παρέμβαση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο κύριος Γκάμπριελ χαρακτήρισε την ελληνική παρέμβαση ως μια καλή αρχή για τις διαπραγματεύσεις, αν και σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά ακόμα ζητήματα που μένουν αν διασαφηνιστούν, όπως οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεσμεύεται η ελληνική πλευρά. «Το ζήτημα πλέον είναι τι δεν λέει η Ελλάδα»

Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του ευρωβουλευτή του SPD Γιάκομπ φον Βάιτσεκερ. Ο κύριος φον Βάιτσεκερ, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, ανέφερε πως «τις προηγούμενες εβδομάδες το ζήτημα ήταν τι έλεγε η ελληνική κυβέρνηση. Πλέον, το ζήτημα είναι τι δεν λέει η Ελλάδα σε αυτό το γράμμα. Αυτό είναι μια πρόοδος», εννοώντας πρακτικά πως η Ελλάδα έκανε συγκεκριμένα βήματα προς τη μεριά των πιστωτών, αυτό όμως που απομένει είναι να συγκεκριμενοποιηθεί το πρακτικό σκέλος των δεσμεύσεων που προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα θέμα της συνάντησης Μέρκελ-Ολάντ

Σήμερα μάλιστα λαμβάνει χώρα και η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο. Βασικό θέμα θα είναι η Ουκρανία, πεδίο στο οποίο οι δύο ηγέτες δραστηριοποιούνται έντονα, έχοντας αναλάβει το ρόλο των ειρηνοποιών και το ελληνικό ζήτημα όμως θα πέσει στο τραπέζι, καθώς οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να κινούνται στον ίδιο άξονα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αργά το βράδυ, ο κύριος Ολάντ διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη πως «θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Άνγκελα Μέρκελ στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) μας συνάντηση».

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.