Ειδησεογραφικό site

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων 24ώρων πριν την τελική ευθεία για τις κάλπες

38

Παγιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν του εξασφαλίζουν αυτοδυναμία. Ποιος κρατά το κλειδί μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Σκληρή η μάχη για τα μικρά κόμματα που φαίνεται να «στραγγαλίζονται» από τον διπολισμό.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από 4 έως 5,2% με αναγωγή επί των έγκυρων ψήφων δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες της Κυριακής από τις εταιρίες PULSE για το Action24 και της ALCO για την εφημερίδα το «Ποντίκι».

Την ίδια ώρα, η παράσταση νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιναχθεί και κινείται περίπου στο 80% ενώ η υπεροχή του το βράδυ της Κυριακής θεωρείται πλέον δεδομένη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να πετύχει και τον πολυπόθητο στόχο της αυτοδυναμίας με αποτέλεσμα το κόμμα που θα κατακτήσει την τρίτη θέση να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της επόμενης μέρας.

Στην τρίτη και κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις θέση αναρριχάται το «Ποτάμι» με το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να το πλησιάζουν αφυκτικά ενώ, κοντά στο όριο για είσοδο στη Βουλή είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εκτός Βουλής, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Σταθερό σε σχέση με της τελευταίες εβδομαδιαίες μετρήσεις της εταιρείας PULSE είναι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ωστόσο το ποσοστό που θα συγκεντρώσει δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια καθώς υπάρχει ο αστάθμητο παράγοντας όσων ψηφοφόρων δεν αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου λόγω των γεγονότων που έχουν οδηγήσει τα στελέχη του κόμματος στη φυλακή.

Το κρίσιμο πλέον ζητούμενο για την Κουμουνδούρου, είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας η οποία όμως συναρτάται ευθέως με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν το 3% και την είσοδό τους στην Βουλή.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τύχη της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται από την επίδοση των ΑΝΕΛ δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει ήδη προεκλογικά τις διεργασίες μετεκλογικής συνεργασίας.

Ωστόσο το αν οι ΑΝΕΛ θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή με πάνω από 3% θα καθοριστεί από τους αναποφάσιστους τους οποίου όλα τα κόμματα θέτουν στο επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής τους με σκοπό να τους προσεγγίσουν.

Το μεγάλο ντέρμπι θα παιχθεί στην τρίτη θέση

Σε περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές του πρώτου κόμματος, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποβούν άκαρπες τότε τον κυρίαρχο ρόλο στο παζλ σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας θα παίξει το τρίτο κόμμα.

Κι αυτό γιατί ενώ το Ποτάμι εμφανίζεται να «κατακτά» αυτή τη θέση, οι δημοσκόποι εκφράζουν φόβους ότι δεν είναι απίθανο η Χρυσή Αυγή να επιφυλάξει μια ακόμη «δυσάρεστη» έκπληξη.

Οι «φόβοι» τους εδράζονται στην εκτίμηση ότι πολλοί ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ ή δεν δηλώνουν τι θα ψηφίσουν, θα καταλήξουν στην «μαύρη δεξαμενή».

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στις τελευταίες έρευνες δείχνει να χάνει την δυναμική του και να μην καταφέρνει να μπει στη Βουλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.