Ειδησεογραφικό site

Τη λήξη της θητείας του διοικητή στο Δαφνί αποφάσισε το υπ. Υγείας

25

Στην απομάκρυνση του διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στοχεύοντας στην κατάσβεση της εργασιακής πυρκαγιάς που «έκαιγε» στο Δαφνί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και σηματοδοτώντας την αλλαγή των διοικητών του ΕΣΥ κατόπιν και των ασφυκτικών πιέσεων των συνδικαλιστών του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η λήξη της θητείας του Διοικητή του ΨΝΑ και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (σημειωτέον ότι στο τελευταίο λόγω του κληροδοτήματος τη διοίκηση ασκούσε ο πρόεδρος του φερώνυμου ιδρύματος) κ. Παύλου Θεοδωράκη «με στόχο την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΨΝΑ».

Η αντιπαράθεση των εκπροσώπων των εργαζόμενων του ΨΝΑ και της διοίκησης ήταν σε οριακό σημείο το τελευταίο διάστημα. Aπό τις 26 Μαΐου οι εργαζόμενοι στο «Δαφνί» είχαν προσωρήσει σε κατάληψη του γραφείου του διοικητή, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση του νοσηλευτηρίου. Αφορμή για την κατάληψη αποτέλεσε το τραγικό συμβάν της δολοφονίας ενός νοσηλευόμενου στο Ψυχιατρείο από άλλον ασθενή ο οποίος παρότι ήταν καθηλωμένος με ιμάντες, λύθηκε και επιτέθηκε στον συνασθενή του. Το Σωματείο των εργαζομένων έκανε λόγο για υποβάθμιση του νοσοκομείου «που οφείλεται σε παραλήψεις της Διοίκησης», και ζήτησε  την άμεση αποπομπή του κ. Θεοδωράκη.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική μετά την καταγγελία ότι  ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε την ποινική δίωξη του προέδρου του σωματείου κ. Νίκου Παναγούλη, του γραμματέα κ. Γιάννη Κουρμουλάκη και του μέλους κ. Δημήτρη Μαγριπλή. Με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στο Δαφνί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ζήτησε την άμεση αντικατάσταση όλων των διοικητών που διόρισε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών «οι διοικητές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – ακόμη και σήμερα προκαλούν ασύστολα τους εργαζόμενους, υπονομεύουν συνειδητά τις πρωτοβουλίες στήριξης του ΕΣΥ και αρνούνται να παραιτηθούν, προσδοκώντας την απόλυσή τους, προκειμένου να εισπράξουν παχυλές αποζημιώσεις».

Μία ανακοίνωση, δύο απομακρύνσεις

Παράλληλα, με την αποπομπή του κ. Θεοδωράκη από τη διοίκηση του ΨΝΑ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και την απομάκρυνσή του από τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας για την Ψυχική Υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) την οποία κατείχε τα τελευταία χρόνια και ότι ορίζεται πλέον εκπρόσωπος ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, κ. Δημήτριος Πλουμπίδης.

Σε αντίθεση με την αιτιολογία του υπουργείου για την επιβεβλημένη απομάκρυνση του κ. Θεοδωράκη από το Δαφνί -καθώς θεωρεί ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου- η αλλαγή σκυτάλης στην εθνική εκπροσώπηση στον ΠΟΥ δεν τεκμηριώνεται ούτε εξηγείται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.